Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to moje pierwsze

Piszę swoje pierwsze CV i mam do Was kilka pytań

Polecane posty

Gość to moje pierwsze

Jaką czcionką powinno być napisane CV 10pt, 12 pt? Czy jeśli zacząłem studia na jednej uczelni i po I-szym semestrze wyrzucili mnie, to też mam wpisać, że jeden semestr studiowałem? Na razie tyle, ale w razie czego jeszcze się o coś zapytam :-)

Gość to ja Ci powiem
Pisz standartem, czyli 12. Lepiej nie pisz o tym jednym semestrze i o tym że cię wyrzucili, bo to będzie źle wyglądało.

Gość oj jak rany
CV to nie spowiedz pod wykrywaczem klamstw:) Jedyne czego nie wolno to klamac w sensie podawac nieprawdziwych informacji, np. ze pracowalo sie gdzies, chociaz tak wcale nie bylo. Reszta czyli pomijanie jakis punktow swojego zyciorysu itd. jest w normie, poniewaz po pewnym czasie nie dasz rady swojego CV na jednej stronie zmiescic. Czcionke dobierasz tak, zeby tresc sie zmiescila na jednej stronie!

Gość to moje pierwsze
Dzięki! O tym, że mnie wyrzucili i tak nie zamierzałem pisać :-), tylko po prostu czytałem gdzieś, że pracodawca często patrzy na "ciągłość zatrudnienia", więc czy nie będzie to głupio wyglądało jak nie będzie uwzględnionego jednego roku? A klauzula o ochronie danych osobowych jaką ma być czcionką 8pt, 10pt?

Gość 456946950437
napisz że studiowałaś a potem zaczełaś inne studia

Gość NIEZŁY KOLO
nie rób scen !!!!!!!!! wpisz w gogle i wszystko masz czarne na białym!!!!!!!!!!!!

Gość to moje pierwsze
A jeszcze jeśli chodzi o zdjęcie, to ma być ono przypięte, przyklejone, czy np. zeskanowane i wydrukowane w CV?

Gość to moje pierwsze
Wpisałem w google - bez tego w ogóle nie zabierałbym się do pisania! Czy nie mogę się spytać jak mam jakieś wątpliwości? :-O

Gość to ja Ci powiem
Myślę że lepiej nie dostosowywać czcionki do tego by zmieścić się na 1 stronie. Lepiej zapisać całe 2 strony niż wcisnąć na jednej wszystko i pisać to np 5 ;) Ważniejsze jest to, żeby na jednej stronie zmieścić list motywacyjny, niż CV.

Gość NIEZŁY KOLO
nie nie możesz!!!!!!!!!!!!

Gość NIEZŁY KOLO
tam wszystko jest a jak masz 15 lat to nie szukaj pracy bo nikt cie i tak nie przyjmie!!

Gość to moje pierwsze
Nie mam 15 lat, a 24.

Gość zeskanuj nie przypinaj
najlepiej, gdybyś miał zdjęcie w postaci cyfrowej, zawsze to lepsza jakość niż skan.

Ja zdjęcie mam zeskanowane, przy większej ilości aplikacji zbankrutujesz dając oryginalne zdjęcia :) Czcionka 12 to standart, moje CV jest na 2 strony. Nie możesz kłamać w CV, ale możesz wybierać fakty, które twoim zdaniem mają związek z pracą, o którą się ubiegasz, masz się w ten sposób jak najlepiej \"sprzedać\".

Gość to moje pierwsze
Rozumiem, że jeśli wysyłałbym CV na maila, to zdjęcie wysyłam jako załącznik, ale co jeśli wręczam CV pracodawcy "do ręki"? Czy wtedy zdjęcie ma być przypięte spinaczem, czy wydrukowane na papierze?

Gość smiechu warte i tyle
w kazdym poradniku zasad jakie nalezy przestrzegac tworzac aplikacje dla oferty pracy jest, ze zarowno CV jak i LM powinien miescic sie na 1 stronie! oczywiscie ze znajda sie delikwenci ktorzy beda twierdzili ze mieli CV na 5 stron i "bylo ok" (co to wlasciwie znaczy?), ale ja tam radze przestrzegac regul. Regule jednej strony mozna zlamac jesli ma sie powazny dorobek zawodowy i dla danej oferty konieczne jest wyszczegolnienie wszystkich punktow pod danym katem i zajmuje to sila rzeczy wiecej niz 1 strone. Watpie zeby kogokolwiek tutaj to dotyczylo. Zdjecie sobie daruj. Tylko niektore oferty pracy potrzebuja zdjecia i mozna wtedy przeslac jako osobny plik, po co wrzucac na CV i zabierac sobie miejsce? A teraz logiczne wyjasnieni dlaczego zasad 1 strony jest wazna: pracodawca dostaje kilkadziesiat a nawet kilkaset odpowiedzi na swoje ogloszenie. Zarowno dzial HR, jak i maly pracodawca nie ma czasu ani checi czytac elaboratow, poprostu wiekszosc wywali takie CV uznajac ze nie znasz zasad wiec nie masz doswiadczenia i tyle. Rozmawialem na ten temat z paroma HR'owcami, oraz mialem okazje samodzielnie przetestowac jak to dziala. Faktycznie nie chcialo mi sie po 10tym CV czytac wypocin, wiec wywalalem wszystko co mi nie odpowiadalo na pierwszy rzut oka, bylo za dlugi, z bledami, czy nieestetyczne.

Gość smiechu warte i tyle
dobrze katerina Ty masz racje, bierzesz odpowiedzialnosc za bezrobocie tego goscia? gdzie ogladalas te \"cefalki\"? bo ja jako pracodawca, a Ty?

Darling moge wziąć odpowiedzialność za całe zło tego świata :D A tak poważnie - od dawna czytam o tym, że pracodawcę trzeba czymś przyciagnąć, a te sztampy sa nudne :O Wiele osob od tego odchodzi, by zainteresować swoim CV osobę, która przegląda te dokumenty w ilościach hurtowych. I coś w tym jest ;) Nie, nie jestem pracodawcą - kieruję działem, w którym mam do czynienia m. in. z osobówkami, cefałkami itp. w dużej ilości :)

I powtórzę, to co piszę wszystkim \"nerwowym\", którzy odbierają inne zdanie jako atak na swoja osobę - nie spinaj się tak ;) To forum internetowe, gdzie się wymienia poglądy, doświadczenia itp. I pamiętaj - nie wiesz kto siedzi \"po drugiej stronie\" ;)

Gość Google...
Do wszystkich sympatycznych kolegów, którzy każą wszystko wklepywać w google. Oczywiście, że powinno się korzystać ze stron, które ma w swoim zbiorze wyszukiwarka, ale może ktoś ma wątpliwości co do niektórych informacji zamieszczonych na innych forach, albo wie, że w przyszłości zada jeszcze pytanie w tej samej sprawie. Zakładanie nowych tematów jest również bogaceniem zasobów internetu, jak i również pozycjonowaniem danego forum. Forum nie należy do was, wy jej jedynie tworzycie, więc dajcie szansę innym z niego korzystać zgodnie z jego przeznaczeniem i pamiętajcie, że pisząc posty stylizując się na trole wiele nie zyskujecie.