Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monikaaaa

pomóżcie wymyślic mi za i przeciw do takich punktów

Polecane posty

Gość monikaaaa

aborcja eutanazja kara śmierci będe wdzięczna bo nie wiem co mozna do tego napisać siedze juz troszke nad tym i nic mi do głowy nie przychodzi a mam miec jak najwiecej wymienionych za i przeciw

Gość karoka
za... aborcja - kobieta ma prawo stanowić o własnym ciele; nie mozna zmuszać kobiety do urodzenia dziecka poczętego w wyniku gwałtu eutanazja - czasami człaowiek woli wybrać śmierć niz cierpienie, szczególnie gdy ma swiadomość ze z upływem czasu będzie ono jeszcze większe kara smierci - celem kary smierci jest eliminacja ze społeczeństwa zagrażających mu jednostek jeśli chodzi o aborcję sama nie zrobiłabym takiego kroku (no chyba ze gwałt, albo wiedziałabym że dziecko urodzi się powaznie upośledzone) ale uważam że gdyby aborcja była legalnba byłoby mniej nieszczesliwych i niechcianych dzieci dlatego ją popieram, pozostałe 2 zagadnienia także

Gość monikaaaa
dzieki za pomoc moze jeszcze ktos pomoże byłabym wdzieczna jakos nic nie moge wymyslic tez chciałam napisac o aborcji ze za to jesli kobiecie grozi smierc lub kalectwo albo gdy dziecko bedzie chore ale ja potrzebuja za i przeciw do kazdego punku a nie wiem co napisac wiec prosze o propozycje

Gość karoka
to nie jest trudne bo w mediach podają wiecej przeciw wiec tak: aborcja - nienarodzone dziecko też jest człowiekiem ( choć w oczątkowym etapie ciąży jest tylko grudka koorek, blastula morula, no ale przeciwnicy mają inne zdanie) eutanazja - mogła by być nadużywana, ktoś kto pomaga umrzeć dopuszcza się morderstwa kara smierci - no to tu też osoba wykonująca karę śmierci popełnia morderstwo

Gość karoka
powiedziałaś "napisać", potrzebujesz tych punktów do jakiejś pracy/wypracowania?? oczywiście jesli można wiedzieć;)

Gość jukandia
NIE (dla wszystkich trzech punktów): nikt nie ma prawa decydować o istnieniu lub nieistnieniu drugiej osoby TAK: aborcja - jeśli stwierdzono chorobę płodu, albo gdy poczęcie było efektem gwałtu eutanazja - bo ból jest najgorszym doświadczeniem istoty żyjącej kara śmierci - dla kogoś kto nie żałował, nie przeprosił, dla seryjnego mordercy

Gość Agni1313
aborcja za - prawo do stanowienia o sobie (to kobieta będzie musiała przez 9 m-cy nosić ciążę i znosić niedogodności), wątpliwości dot. zakwalifikowania zarodka jako człowieka. aborcja przeciw - możliwość bezpłodności, w większości powoduje później wyrzuty sumienia i powracające wspomnienia, możliwość odrzucenia społecznego, kwestia zmuszania lekarza do aborcji wbrew jego sumieniu eutanazja za - prawo do stanowienia o sobie, ulżenie w cierpieniu eutanazja przeciw - kwestia wiary (skazanie na piekło), możliwość wykorzystywania eutanazji do bezkarnego zabójstwa kara śmierci za - eliminowanie jednostek zagrażających społeczeństwu, mniejsze koszty utrzymania więzień kara śmierci przeciw - prawo do życia i odkupienia win, zabranie możliwości zmiany swego życia, mozliwość pomyłek sądowych

aborcja: Za Kazda kobieta ma prawo decydowac o sobie, jest indywidualna sprawa i nitk nie powinien sie w to mieszac. Kto chce ja popelnic to czy jest zakaz, nakaz czy przyzwolenie to i tak ja zrobi i tak. Tak jak teraz. eutanazja: ZA....Cierpienie na lozu smierci jest okropne.... kara smierci: jak najbardziej ZA: moze w koncu w tym porabanym kraju bylby jakikolwiek porzadek,respekt i strach Pozdrawiam🌼

Gość monikaaaa
bnie potrzebuje tego do pracy poprostu mam wypisac za i przeciw w tabelce do tych trzech punktów i mam byc jak najwiecej argumentów dzieki wszystkim za podpowiedzi razem cos sie uzbera

Gość monikaaaa
cos napisałam skozystałam z waszej pomocy moze ktos sprawdzic i ewentualnie cos poprawi jak bym sie gdzies powtarzała Aborcja Za: kobieta ma prawo decydować o własnym ciele, zagrożenie płodu dziecka, badanie planetarne, urodzenie dziecka z gwałtu, zagrożenie życia matki, zagrożenie zdrowia matki Przeciw: zabójstwo człowieka, zabieg jest ryzykowny, często powoduje uraz psychiczny, normy moralne (sumienie0, normy religijne, komplikacje z powodu zabiegu, niepłodność, problemy zajścia w ponowną ciążę, zle przeprowadzona aborcja prowadzi nawet do śmierci. Kara śmierci Za: przestroga dla przestępców, jest sprawiedliwa za świadome umyślne i zaplanowane pozbawienie życia drugiej osoby, brak KŚ powoduje ze organizacje mafijne sa silniejsze od władz, eliminacj ze społeczeństwa zagrażających mu jednostek, zadość uczynienie, sprawiedliwośc społeczna, odebranie zycia za taki sam czyn, wieloletni recydywiści niedający oznak poprawy na dalszą resocjalizację, dealer narkotyków sprzedający białą śmierć Przeciw: zabójca jest człowiekiem, żaden człowiek nie ma prawa zabijac drugiego bo to jest morderstwo, niebezpieczeństwo pomyłki a w przypadku KŚ jest nieodwracalna, daje zły przykład, lekceważenie życia ludzkiego, nie spelnia funkcji profilaktycznej zapobiegającej przestępstwom, zniesienie czy wprowadzenie KŚ nie wpływa na zmniejszenie lub zwiększenie przestępczości, trudno określić winę motywy i czynniki które skłoniły go do przestępstwa Eutanazja Za: przerwania cierpienia ludziom śmiertelnie chorym, którzy sa skazani na łaskę i nie łaskę innych, czasami człowiek woli wybrać śmierc niż cierpienie szczególnie gdy ma świadomość ze z upływem czasu będzie ono jeszcze wieksze, ulga w cierpieniu, godna śmierć, ból nie do wytrzymania, chory sam prosi o skrucenie mu zycia, długa i nie uleczalna choroba Przeciw: problem z jednoznacznym stwierdzeniem w którym przypadku zastosować „pomoc” w odejściu, lekarze maja leczyc a nie zabijać, może zostac naduzywana , to zwykle morderstwo, do tego trzeba mieć sumienie

osobiscie bym usunęła z punktu o karez śmierci tego dealera narkotyków. uważan, że to lekka przesada- jak ktos nie chce - nie kupuje i nie bierze! a poza tym jest ok:)

Gość a iwec...
aborcja- chyba ze dziewczyna zostala zgwalcona ale jezeli sama wpadla bo myslala ze w ciaze nie zajdzie nieeee tyle rodzin nie moze miec dzieci a zreszta jak nie patrzec to zabojstwo eutanazja- jezeli pacjent sam wyraza zgode np wczesniej to gdzies napisal spisal rodzina nie moze decydowac to zaduza odpowiedzialnosc i nie mozna zrzucac jej otr tak na droga osobe kara smierci- tylko naprawde wyjatkowych sytuacjach dla bardzo okrutnych ludzii