Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

Gość Sathis
bylam dzis u orto ze spadnietym lukiem i podlaczyl mi ostatni zabek u gory przy okazji :D od dzis mam zolty dol- w sumie fajnie to wyglada spodziewalam sie ze bedzie nieladnie ale jest tak swiezo :D zrobie foto i wrzuce na aparatkowo :D

Gość aparatka z większym stażem
tylko Sahtis z tymi wybielającwymi i rozjaśniającymi pastami trzeba uważać - żeby nie wybieliły ci zębów za bardzo (zwłaszcza ze palisz) bo jak zdejmiesz aparat to mogą zostać ciemniejsze ślady po zamkach..

Gość Sathis
hmm no to by byla buba :D w sumie planuje wybielanie po zakonczeniu plus pilowanie zabkow ale takie kwadraciki to nie jest cos co tygryski lubia najbardziej :D bede uwazala i starala sie tylko zameczki tym czyscic i ew nad gornymi i pod dolnymi zameczkami bo tam lubi sobie przyzolknac zabek- w sumie to pewnie zanim zalozylam bylo tam troszke bardziej zolte ale nie zauwazalam tego ":D no nic interdentale i jazda zameczki szorowac :D z przerazeniem dzis odkrylam ze uzywam 4 past do zebow: elmex raz dziennie, do wybielania raz dziennie, aquafresh w torebce i w domu colgate :D nie dziwie sie ze ludzie mowia ze to jakas mania jest :D

ja też zamierzam wybielać po zdjęciu, tyle ze pół roku obowiązkowo trzeba odczekać - i przez te pół roku chodzić z kwadracikami na zębach byłoby średnio ;)

Gość Sathis
no niespecjalnie :D mam nadzieje ze mi sie nadto nie wybiela bo oszaleje :D

Gość Sathis
to wogole jest straszny problem jak wybielic zeby nie wybielic :D aparacik ma byc max jasny a zaki nie ruszone :D ciezki orzech do zgryzienia choc i tego nam nie wolno :)

Gość Sathis
*zabki

Gość Mautka aparatka
Dzięki. Super że mnie pocieszyłaś:):):):) mój e-mail: angellin@o2.pl będę czekać na namiary. A mniej-więcej ile kosztowało założenie aparatu u tej kobiety w olsztynie? Bo się tak zastanawaim ile kasy będzie trzeba na to wyłożyć...

Gość Makini
dzisaj założyłem biały aparat stały jest wogole niewidoczny gdyby nie fakt że na całej długości idzie srebrny drut czy przy nastepnej wizycie bedzie sciagniety??

będzie ściągnięty, ale założony zostanie nowy. właśnie ten drut prostuje zęby :) może być drut estetyczny - emaliowany czy coś takiego na biało, ale farba odłazi bardzo szybko i też robi się jak zwykły metalowy - a jest droższy od metalowego. ogólnie - szkoda zachodu, i tak będzie widoczny

Gość tulipanka77
Czy jest tu jakaś aparatka lub aparatek z Tarnowa? Jeśli tak, to proszę informacje, do którego ortodonty się udać. Dzięki i pozdrawiam wszystkich:-)

Gość Makini
ale na nastepnej wizycie czy pozniej??bo nastepna mam na poczatku lipca a mozna nabyć taki biały drut u ortodenty?? ile moze kosztowac

Gość jagonia
Makini... proponuje spokojnie ponosić aparat tydzień, dwa.... ten drut kompletnie przestanie Ci przeszkadzac :) naprawde!! a i tak z daleka go nie widać :) :)

Gość jagonia
dawno nie zaglądałam.....sesje mam... strasznie dużo egzaminów... ale się nie poddaje!! nigdy w życiu!! :D

jagonia --> znam ten ból.. ehh.. makini - drut jest stałym elementem leczenia, poniważ to właśnie on prostuje zęby - nie kosmetyczne zamki które masz, tylko ten drut (oczywiście wiesz że aparat kosmetczny leczy zęby dłużej niż metalowy bo w metalowym można "wytworzyć" większą siłę).. można u orto (nie wiem czy każdego, bo to ogólnie jest nieoplącalne, bo farba i tak b. szybko schodzi.. skoro tak bardzo przeszkadza ci mały drucik na zębach (którego i tak prawie nie widać, mój było widać jak mówię tylko jak miałam pozakładane sprężynlki rozszerzające), to może lepszym dla ciebie byłby aparat zakładany od wewnętrznej strony zębów.. jak zakładałam swój i czytałam w necie ceny róznych łuków, to ten wewnętrzny dochodził do 7tys za łuk, ale z zewnątrz kompletnie niewidoczny :)

Tylko, że - o ile mi wiadomo, aparaty lingwalne, czyli te zakładane z drugiej strony zębów są nie tylko droższe, ale również nadają się jedynie do leczenie niewielkich wad. z pewnoscią jednak komfort noszenia jest nieporównywalny bo jest tor zecz zupełnie niewidoczna. Swoja drogą u nas to zupełna nowość jeszcze, sprowadzana na zamówienie zza oceanu, ale pojawiły się tez specjalne nakłądki na zeby - koszt chyba 20 tys niezaleznie od długości leczenie, a sprawa polega na zakładaniu kolejnych przezroczystych nakładek na cały łuk. 20 tysięcy.... Szok... wolałabym już zainwestować w normalny kosmetyczny bo to dziadostwo i tak na pewno widać...

Gość Makini
dzieki aparatka z większym stażem raczej tak zrobie tylko jestem ciekawy co powiedzialby ortodenta gdybym chcial bialy drut bo takie chyba tez są ? i w jakiej cenie on jest??

powinienieś dostać, on jest ok 30zł droższy do normalnego nieemaliowanego, ale farba i tak złazi, bo to tylko farba, nie cały biały stop z którego łuk jest zrobiony.. lingwalnych aparatów raczej nie widać, a te nakładki o których piszesz wiadać tak jak licówki - mniej więcej - jak się przyjrzysz.. przynajmniej te które jak oglądałam w necie..

Gość Sathis
lingwalnych nie widac ale seplenienie slychac- ponoc sa tacy ktorzy po kilka miesiecy ucza sie z tym mowic normalnie, no i nie wyobrazam sobie bolu jezyka z takim aparatem- mi starczyl bihelix i pierscienie dotykajace jezyka a pierwsze dni z aparatem kojarze jako glownie bol jezyka. a te nakladki to nowy bajer wiec pewnie malo dostepny a i tak pewnie widoczny- kwestia 2 kaw dziennie i bedzie jak z moimi ligaturkami na porcelanie :D a musze powiedziec ze tego luu metalowego na porcelanie nie widac- jak normalnie zaczniesz mowic pare dni po zalozeniu to nie tak latwo sie rozmowca zorientuje- wiem bo wczoraj kolega mowil mi ze mial aparat ble ble ble i takie fajne gumeczki sa- wtedy pokazalam moj metalowy dol z zoltymi ligaturkami i spytalam czy takie gumeczki :D gory wogole nie widac mimo tego metalu- po prostu nie kazdy wie ze ma tego szukac u Ciebie w buzi i nawet sie nie zorientuje :D

Gość Makini
a ten drut co ile sie wymienia?? na kazdej wizycie???

Tak, drucik zmieniasz na każdej wizycie, w ciągu leczenia na coraz grubsze. Oczywiście bez przesady z tą grubością, nie będzie ci zasłaniał całych zebów ;) ale faktem jest że rozmiary są różne. Ja dzisiaj jem na zapas bo jutro separatory na dół i obawiam sie papki przez najbliższy czas...

Gość Sathis
coraz grubszy ale bez przesady luki to akurat najmniejsze zlo i niebardzo je widac wspolczuje separatorkow- byly gorsze niz caly aparat :D

eeeeetam separatorki to pikuś;) ja od 4 miesięcy mam ten sam łuk - bo już inny nie jest potrzebny. nawet go nie wyjmują, tylko zdejmują ligatury i łańcuszki i inaczej zakładają, zeby zęby się "wzdłuż" tego łuku przemieszczały do właściwego ułożenia.

Gość Sathis
aparatko z wiekszym stazem ale Ty to jestes odmienny przypadek bo jestes na absolutnym finishu- zostalo Ci 11 dni wiec w sumie masz juz wiekszosc ladnie ustawiona i dlatego pewnie luku juz nie zmieniasz :D zdeycodwana wiekszosc z nas zmienia jednak przy kazdej wizycie bo tak to juz jest z metalowymi, porcelanowymi i krysztalowymi ryjkami :)

Sahtis - tak dokładnie jest, dopóki wam się własciwie zęby nie poustawiają będziecie mieć zmieniay łuk co wizytę, ja napisałam że już nie mam zmienianego, bo padło pytanie czy zawsze na wizycie kontrolnej się zmienia. otóż nie zawsze, ale trzeba poczekać na właściwe efekty :) potem już tylko migracje ząbków "po tym łuku" następują :) kurcze... jeszcze 11... dni :D:D jedyny minus tego dnia to egzamin ze statystki brr..

Gość Sathis
aparatko z wiekszym stazem nie bedzie tak zle : nic Ci humoru tego dnia nie popsuje jak sadze :D a zazdrosze konca drogi - nie powiem ze przez meke- ale drogi do prostych zabkow :D ja jestem dopiero na poczatku :) opowiesz nam mama nadzieje jak to wyglada na zdejmowaniu :D pozdrowionka wielkie Sathis PS zaliczylam sesje !! :D haha PS2 www.aparatkowo.phorum.pl :D

Gość Inna_ja
Sathis - gratuluje zaliczonej sesji :) Mam takie pytanie. Po co tak właściwie zakłada się pierścienie?

U was też taki upał? Niestety nie mam jeszcze separatorów bo moja orto wyjechała. Nie robiłboy mi to różnicy, tylko, że dół zakładany na niecały tydzień przed wyjazdem na wakacje - raczej słaba opcja... No ale jakoś dam radę :) Tymczasem wrzucam fotkę tego co mam teraz, po długim czasie :) Zielone gumeczki. Jakość niezbyt dobra, ale lepszego nie udało mi się zrobić :) Pozdrawiam wszystkie i na szczęście już weekend :) Link do zdjęcia - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e96b83a98dddfc4.html Osobiście bardzo lubię zielony kolor, ale troszkę mi się już znudził i szukam nowej inspiracji :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się