Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

Gość Inna_ja
Tzn mi też go obcinała a nie piłowała (sorka za pomyłke) i teraz z jednej strony troszke wystaje a z drugiej prawie w ogóle, a obciera mnie ten mniej wystający. Ale wspomne o tym jak pójde z tym pierścieniem. A wasze awaryjne wizyty były bezpłatne czy płaciliście normalnie?

Gość aparatka z większym stażem
u mnie jak laski przychodziły z odpadniętym zamkiem to chyba nie płaciły.. ale na stówę nie powiem, bo mnie to nie spotkało...

Gość Inna_ja
Spoko, ale dzieki za inf :*

Gość Makini
mam cofnieta 3 aparat nosze rowno tydzien za ile beda widoczne efekty ze ten zab bedzie juz troszke przesuniety blizehj 2 i 4 ??

Gość Blackerka
Ząbki w trakcie leczenia:) jeszcze czeka mnie leczonko(poważniejsze) prawej górnej 4, ale wizyta u dentysty jest zaplanowana na 25 czerwca, więc do 29 wszystkie juz będą zdrowiutkie:) to dobrze że tak szybko, bo chciałabym go zdjąć przed studniówką... takie pobożne życzenie(kończę pierwszą liceum) :):):) la jak sie nie uda to tez nie będę przeżywać:) czy można nie zakładać obu łuków jednocześnie? ja domyślam sie że raczej jakieś ząbki przy górnym łuku stracę bo się tam nie mieszczą:) a na dół u mnie raczej nie bedzie trzeba. zresztą zobaczymy co mi powie orto:)

ja tak noszę - tylko na górę bo dół mam prosty. straciłam dwie górne 5 - świeżo wyleczone...:( ale dzięki temu wyprostowały się ząbki i już są cacy:) gdybym miała nosić te rozszerzacze żeby nie usuwać wspominanych 5, to musiałabym na oba łuki je nosić, bo to przecież musi pasować do siebe itd.. rozciągałoby się to w czasie itd. w sumie nie załuję ze je usunięto - nie widać różnicy, triady są ładne, jak ktoś nie wie, ze tych 5 nie ma to się w życiu nie dopatrzy :) będzie ok, zobaczysz:) a jaki planujesz aparat zakładać?

Gość Inna_ja
Blackerka- ja noszę aparat dopiero 5 dzień. Tak samo jak Ty kończę 1 liceum i oświadczyłam mojej orto, że do studniówki chciałabym móc go już zdjąć. Powiedziała, że da rade (jeśli będę się przykładać...) Więc mam nadzieję, że dotrzyma słowa ;)

hej dziewczyny! :) ja mam 29.06 zakladany hehe juz sie nie moge doczekac, tlyko ejst jeden problem, bo wlasnie 29.06 mam isc na ognisko, a to podobno na poczatku strasznie boli i jesc nie mozna a na ognisku to kielbasy itd... poza tym jak bd brac tabletki przeciwbolowe (podobno bez nich ciezko) to nie bede mogła łyknąć nic alkoholu! kurcze no.. nie wiem co zrobie :P:) wlasnie dzis bylam na wyrwaniu zeba... prawa czworreczka, za tydzien ide na wyrwanie lewej i leczenie lewej piatki. u gory wszystko. no i 29.06 zaczynamy heh...

aparat nie boli (przynajmniej mnie) tylko przy pierwszych 3 dniach bolało przy gryzieniu i to wszystko żadnych tabletek nie brałam tylko separatory to tragedia i tu pierwszy raz wziełam tabletki ale na ten ból i tak nie pomagaly więc nie szprycowałam się tylko pod koniec wyciągnełam sobie te gumki

no raczej jak boli to nie ma sensu się biczować i twardo znosić ból, skoro można się go pozbyć (ja brałam ketonal forte, tak mnie bolało, tydzień po każdej wizycie kontrolnej) i to już kwestia twojego wyboru :) czy cię będzie bardzo bolało itd. chociaż jak boli to się nie myśli o niczym innym tylko jak się tego bólu pozbyć - sama zobaczysz ;)

lub jak woli aparatka czyli ćpać ile wlezie nawet gdy nic nie pomaga ok spoko, ja pamiętam że jeszcze pisałam kiedyś o tym moim bólu że nawet 3 tabletki mocne mi nie pomagały więc nawet nie powinnam próbować brać więcej żeby tylko pozbyć się tego bólu ogólnie to większość polaków to lekomani:) ja nie będę zasilać tego grona:)

jak poczujesz dziecko prawdziwy ból, taki że głowa boli i stany podgorączkowe masz to zmienisz zdanie:O w każdym razie miło, ze ciebie nie boli.. na razie

Gość Makini
wiec kiedy sas widoczne efekty sprowadzenia zeba?? jesli chodzi o leczenie to nic mi nie leczyla wszyscy mi mowia ze mam zdrowe zeby ale te szerokie na dole sa ciemne przy dziasle takjakby psuly sie od korzenia dzisaj mnie nawet bolaall ale nie wiem czy jest zepsuty czy bolal bo naciskal przy jedzeniu na niego pierscien

może to kamień? miałeś usuwany przed aparatem? mi podłączali 2 do łuku w 2 albo 3 miesiącu noszenia aparatu (miałam chyba podobną wadę do twojej) ale to kwestia twoich zębów i ich mobilności :) no i chodzenia na wizyty - regularnie

a ból z wymiotami i podwójnym widzeniem cię satysfakcjonuje? miałam tak na szczęscie tylko przez parę godzin ale odchodziłam od zmysłów musiałam wyjść z domu żeby nikt mnie w takim stanie nie widział

Gość kruszynnnnnka
Hey wszystkim Ja juz mam aparat 8 miesiecy (gorny) i 5 miesiecy (dolny), nosze gumki ale tylko w nocy bo w dzien czesto jem i nie chce mi sie za kazdym razem myc zebow ;p hehe, w piatek mi wyrwali osemke gorna po lewej stronie a za 2 tygodnie bedzie znowu do wyrwania ale chyba 7 po lewej stronie gorna, a w sumie nie wiem czemu haha, moja dentystka powiedziala mi ze nie bede nosic 2 lata tylko mniej hihi, ale juz mi sie ladnie prostuja i sie z tego ciesze, i zycze wam tego samego pozdrawiam :*

mnie nic nie musi satysfakcjonować. skoro byłaś w stanie wyjść z domu, to znaczy ze źle nie było ;) poza tym - leki trzbe brać z rozwagą, to nie cukierki.. ja miałam jazdy bo zmieszałam dwa typy ketonalu wiem co to za uczucie, ale garściami się prochów nie boerze, się nie "ćpa" jak napisałaś..

trzeba było mnie zobaczyć to byś wiedziała jak było (wyszłam i siedziałam w piwnicy więc daleko nie zaszłam jakieś pare kroków) właśnie cały czas chodzi mi o tą rozwagę w braniu leków cieszę się że w końcu zrozumiałaś

w końcu? nie wiem o czym mówisz.. ale cóż.. zmęczenie sesja, nie wszyscy maja wakacje ;) a co do bólu - jak boli to brac leki a nie zwijac sie z bólu, tak uważam, nie kazdy moze sobie pozwolić na przewegetowanie kilku dni jesli tyle czasu boli.. 🖐️

Gość zlosnica85
kochane jeśli wolno mi się wypowiedzieć na ten bulwersujący temat :-)... Ja też miewam takie bóle (nie często ale są) i zazwyczaj mój organizm wysiada i mdleję, generalnie w różnych miejscach (zależy gdzie mnie dopadnie) raz w metrze raz w domu. Poza tym pojawiają się też inne objawy ale nie będę się bawić w szczegóły. Powiem wam tyle że istnieje taki ból przy którym mrugnięcie okiem jest nie lada wysiłkiem a nie potrafię sobie wyobrazić co by bylo gdybym nie brała np ketonalu forte. Zresztą i tak zazwyczaj ląduję w karetce bo ludzie nie są przyzwyczajeni do takich widoków jak mdlejąca na ulicy dziewczyna (i w sumie dobrze). Historia kończy się tym że dostaje od lekarza jeszcze silniejszy zastrzyk znieczulający i leżakuję jakiś czas. Zaznaczę tylko że nie jestem na nic chora a ból po prostu pojawia się z różnych przyczyn (i nie zawsze jest oczywiście tak silny) ale problem w tym żeby wyczuć kiedy lepiej wziąc tabletkę a kiedy jednak czujemy że damy sobie radę i tej tabletki nie brać.

no tak pisałam o tym wcześniej ale jak ktoś ma bardzo krótką pamięć lub po prostu ma problemy ze zrozumieniem napiszę jeszcze raz; po co mam brać więcej tabletek jeśli newet 3 mocne mi nie pomagają ja wolę być przytomna a poza tym im więcej tym gorzej dla organizmu może na mnie po prostu nie działają tabletki ps niedoinformowanym przypominam że zaończenie roku jest 24(chyba) a wakacji w tym roku mieć nie będę (takich jak zawsze, to się nazywa szkoła wakacyjna) studenci pewnie ten sam bol przeżywają choć wakacje pewnie będą mieć normalne nie każdy jest nauczycielem i leniuchuje przez cały rok

Złośnica -lecz się - Twoje bóle głowy mogą byc spowodowane zaburzeniami stawów i zgryzu,wg Amerykanów tak jest w ok 92% przypadków.Pozdrawiam

a ja od kiedy wyrwałam te okropne 8 które siedział schowane na górze w dziąsłach to przestała mnie bolec głowa, moze to miało jakis wpływ a moze mi sie wydaje:-)

Gość makini
po ilu miesiacach widac efekty noszenia aparqatu stałego? ja nosze tydzien no ale narazie wiadomo nic nie widac

Makini - ciężko powiedzieć kiedy widać efekty. Ja myślałam że u mnie nic się nie poprawia, aż moja orto mi pokazała różnicę na odlewie. Jak patrzysz codziennie w lustro to nie zauważasz, że jest coś inaczej. Dopiero jak porównasz to widać efekty. Teraz noszę już 3 miechy i naprawdę nawet moja mama, która była raczej przeciwna aparatowi jest w szoku :) A w piątem mam zakładany dół, co prawda bez separatorów, ale podobno tak też można, najwyżej pierścienie założymy potem. Super, bo na początku lipca wyjeżdżam na wakacje i chcę do tego zcasu oswoić się z tym dołem. Fiolet + drugi kolor na razie nie wiem jaki :)

Gość makini
dziubdziub dzieki a boje sie tylko jednego jeszcze czy po sciagnieciu całkowicie aparatu nie bedzie takcih kwadracikow na zebach ze cos tam kiedys było no wiecie tak jak z pokojem do malowania wszystko jest białe a jak sciaga sie obraz to widac roznice oby tak nie było,, nie bedzie??

Gość zlosnica85
makini nie martw się nie będzie żadnych śladów. Poza tym orto tak ci wypoleruje ząbki że będą świeciły w ciemności. :-) RRomek - podobno jest ze mna wszystko ok a ból po prostu czasami się pojawia. Nie oznacza że jest on bez przyczyny ale nie będę wam tutaj opowiadała o swoich przypadłościach :-) mała_Lenka - ty tak nie przeklinaj na forum co? Wstydziłabys się takich brzydkich słów uzywać :-)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się