Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

jestem jestem:-) Emma, a ty juz masz aparat na dół??? Dora nie ma aparatu jeszcze, Kociulinda sie nie odzywa Moje zabki bardzo dobrze chyba sie obejdzie bez rozszerzacza:-):-), sa już fajniutkie tylko jeszcze troche królicze ale bedzi orto cofała je:-)akutalne kolorki gumasków zielen i róż ciemny róż:-) A i jeszcze cos juz jestem mgr inż. aparatka:-D

podobno miałyście zmieniać mi przezwisko xD ale Maluch może być;p! Witoj :D

Gość OsOs
Ajaja A ja maM pyTaNie CzY aparat przeszkadza w calowaniu :( ? Bo sie boje ...

Gość alusia2
kamillakamilla --> Moja orto powiedziała że połowe czasu noszenia aparatu stałego.

Gość ekhm ekhm
moze wyjde na niedouczona idiotke ale musze spytac. szukam w gazetach adresu ortodonty, ale widze tylko ogloszenia gabinetow stomatologicznych. no wlasnie, czy to to samo...?

hohoho Aparatko gratuluje a kiedy ty sie zdązyłaś obronic prace napisac???? nie bylo mnie przez chwile i tyle zmian:) niestety dolu jescze nie mam bo ciagnal sie za mna te komlikacje dotyczace ustawienia jedynki i dwojki na gorze dopiero po ustablizowaniu ich pozycji bedzie mozna mowic o dole na razie sie nie zapowiada martwi mnie najbardziej to ze to jzu minelo 7 miesiecy czy to nie za dlugo??aparatko a ty ile nosilas dol zanim ci gore zalozyla orto??

Gość aparatka z większym stażem
Emma --> ja już jestem bez aparatu:) ale mam sentyment do tego frum i nadal piszę hehe:):) ja myślę, ze orto wie co robi, skoro wada była skomplikowana to widać tak być musiało.. na pewno się ustabilizuje wszystko i założą ci dół w końcu (przeważnie ok 4 miesięcy po górze zakładają dół) więc jeszcze nie masz takiego wielkiego spóźnienia. pewnie po zdjeciu góry trochę dłużej ponosisz ten dół i będzie ok:) gabinety stom to nie to samo co orto, ale w prywatnych przychodniach przeważnie mają full serwis więc podzwoń po tych w swoim mieście :)

A zdażyłam napisac i sie obronić:-D Ja miałam zakładany na początku dół, w listopadzie a góre w marcu, ale to dlatego ze z tymi nieszczesnymi 8 długo zwlekałam, tak to chyba byłoby szybciej:-), no ale ważne ze juz sie wszystko ładnie w buzi robi:-) Zobaczysz doczekasz sie dołu:-), a zkaładasz sobie kolorowe gumeczki ??? bo jak dobrze pamietam to nie chciałaś mniec kolorowych:-)

aparatko nie zakladam kolorowych gumeczek bo nie mam wogole gumeczek tylko druciki ale jak bym miala gumeczki to pewnie bym nosila latem kolorowe:) a dziewczyny powiedzcie jak plany wakacyjne byl juz ktos gdzies??? a co z naszym zjazdem???

Gość strachliwa
Widzę, że wszystkie tu sie dobrze znacie:)Fajnie...zawsze można się pożalić;)Powiem wam, że to forum to przyzwyczajenie...pierwsze co robię jak przychodzę z pracy to sprawdzam co nowego ktos napisał...małe uzależnienie:)

Gość OsOs
Fajnie tu macie he he :) tak sobie poczytałam i znalazłam odp na wiele nurtujących Mnie pytan :)

Gość też zakładam
Witam wszystkie zadrutowane i te nie zadrutowane ale przyzwyczajone... Mam do Was kochaniutkie pytanie. Na czym polega separacja??? Udało mi sie dowiedzieć tylko tyle, że sie zakłada jakieś gumki na zęby. Ale mam sporo wątpliwości. Podejrzewam, że początkowo będzie bolało, jak by nie patrzeć to będe mieć coś między ząbkami. I w ogóle to sie nie zsunie??? Jak będe jeść albo szczotkować zęby??? Prosze oświećcie mnie!!! Najgorsze mam już za sobą (tak podejrzewam a może sie myle...) dziś wyrwałam czwóreczkę. Czekam na odpowiedź.

separcja to wkładanie gumeczek najcześćiej(albo zawsze;P) miedzy 5 a 6 i 6 a7, nie wszyscy musza to mieć, bo niektorzy mają dosyć miejsca żeby założyć pierścienie, szczotkuj i jedz normalnie... jeśli mozesz oczywiście bo ja nie mogłam;/ a jeśli wypadną to mi orto powiedziala, że to dobrze bo już tam jest luźno:)

Gość też zakładam
ojej a czemu nie mogłaś?? bolało??

Gość OsOs
mam pyatnie jakto jest ze zdejmowaniem aparatu czy to boli ? i co z przebarwieniami :(

Osos --> ja miałam zdejmowany.. to nie boli ale jest nieprzyjemne.. takimi szczypcami łapią każdy zamek i podważają jakby - żeby odszedł od zęba, takie wrażenie jakby chcieli ząb wyciągnąć do przodu :) ogólnie wbijałam paznokcie w fotel bo naprawdę niemiłe bardzo to było. ale nie ból tylko takie uczucie nieciekawe.. nie wiem jak opisać:) a przebarwień nie mam żadnych :)

nie chce Cie straszyć... ale dla mnie separacja jak narazie była najgorsza...

Gość alusia2
mam pytanie: jak zamki sa przymocowywane do zębów? Jak wyglądaja te gumki?

alusia2 -> zamki do zębów przymocowane są za pomocą kleju. Najpierw suszą powierzchnię zęba, smarują czymś, pewnie \"podkładem\" czy też utrwalaczem, a może coś ochronnego, nie wiem dokładnie, ale smarują, to schnie i już przyklejają. Bardzo mocno trzyma, dlatego też jestem ciekawa jak to odczepią :) ale tą procedurę już wcześniej opisała Aparatka z większym stażem, bo ma ją za sobą :) nie wiem jakie gumki miałaś na myśli, ale te przytrzymujące drucik to takie malutkie, często kolorowe ringi :) te do separacji to albo płytki gumowe albo też ringi, przynajmniej ja takie miałam na parę minut przez założeniem pierścieni :)

Gość alusia2
dzieki wielkie za te wszystkie informacje. trochę przejmuje sie tym aparatem bo nikt w moim otoczeniu nie ma aparatu i cieżko mi sie w sytuacji przyszłej aparatki odnależć i nie mam od kogo siegac informacji. Naszczescie dzisiaj przyjechał przyjaciel mojego ciotecznego brata ( obaj z niemiec ), który ma aparat wiec moze jakoś sie z nim dogadam.

Gość OsOs
aparatka z większym stażem aha Dzienki za odp .. Hmm Ja ledwo co mialam zalozony aparat a juz mysle o zdjeciu eh ... ale pamietam jak Mi hyraxa zdejmowali tak samo jak by Mialy ząbki wyleciec jesli to takie uczucie to napewno nie przyjemne :( i martwie sie Tymi przebarwieniami bo od kad mam aparat myje zeby po 6 razy dziennkie to juz taka opsesja i kazdy zauwarzyl ze mam je bielsze i Boje sie przebarwien :( i mam jeszcze jedno pytanie czy aparat zmienil wam ksztalt twarzy ?

Gość zana15
mam do Was takie głupie pytanie... spadła Wam kiedykolwiek płytka retencyjna podczas snu?...bo kurde mi spadła czy nie wiem co się z nią stało, ale rano leżała obok poduszki...:P

Gość zana15
...i teraz mam obawy żeby z nią spać...:/

Osos --> skąd ja to znam. tak samo u mnie było - byle zdjąc jak najszybciej:) Zana --> nie może płytka spadać. mi źle zrobili w ogóle pierwszą płytkę - spadała od razu po założeniu i orto powiedziała, ze spadać nie może, zwłaszcza, ze może to być uciążliwe dla pacjenta no i niebezpieczne, bo można się zakrztusić.. połknąć nie ale podrapać itp.. zadzwoń do orto, niech ci powie co robić.. może ty już nosisz tak długo że zęby się ustawiły jak trzeba ostatecznie, ale płytka i tak dopasowana do ząbków powinna być..

Gość OsOs
aparatka z większym stażem he he Tyle ze Ja sobie jeszcze poczekam :( jakies poltora roku :) ale co Mi tam... liczy sie efekt :D jakie bylo twoje pierwsze wrazenie :D:D ?

Zaraz ide do orto mam 12,02 autobusa :D boje się co z moimi szparami i czemu mnie cały czas boli jak w pierwszym tygodniu. Chyba teraz mam najgorszy okres noszenia aparatu pt Wielki Zmiany. Teraz dopiero można poprzesówać te najgorsze zęby i ja cierrrrrpie ;p Wieczorem napisze jak było [mam nadzieje]

Osos--> pierwsze wrażenie po zdjęciu? "o jaaaaaaaaaaaaaaaaaa" :) nieźle to wyglądało.. a potem przez kilka dni wrażenie braku czegoś, cały czas się oblizywałam po zebach szukając aparatu heh..:) no i takie śmieszne wrażnie miałam, jakby mi było zimno w zęby :D

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się