Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

Gość syla 36
tez mam taki problem glimie jedzenie jak dziecko cały czas kombinuje co by tu zjesc mam aparat 4 dni i jeszcze nie przeszło .jest to kłopot ale w moim przypatku nie bol tylko dyskomfort.

Gość SlackerB
Syla36 -> mam ta sama wade zgryzu, mam 21lat, i juz 2,5 mies nosze ruchomy i zostaly mi jeszcze 3,5 do stalego:/, zobaczymy jak ot bedzie w moim przypadku, bo moja orto tez mi powiedziala ze ciezko bedzie cofnac mocno wysuniete jedynki + u mnie dochodzi jeszcze wada katow pomiedzy gorna a dolna szczeka.

Gość syla 36
slacer.fajnie ze się odezwałes trochę nie rozumiem jak wygląda twoja wada na dole ale orto napewno wie co robi moj aparacik juz działa dwojki ciut cofneły sie na boki robiąc miejsce jedynką huuuuura tylko to jedzenie nic nie moge ugrysc uuuuuuu trudno w sobotę mam imprezkę a w piatek muszę wyrwac 4 .jak ja się pokaze ludziom pisz jak postępuje twoje leczenie.ja tez nie omieszkam napisac o sobie

ale ja wam zazdroszczę tych aparatów.... ehh... ja dopiero jestem na drodze do niego, ale ta droga dość długa bo 2-3 miesiące to baaarrrdzzo dłuuuuugo (przynajmniej dla mnie) :P jeszcze jakies 5 wizyt u stomatologa (to przez leczenie kanałowe) do orto ide 7 maja i zobaczymy co on powie... mam nadzieje ze juz w czerwcu będę zadrutowana... ahh...ale to jeszcze marzenia...:(

Gość Kastie
Syla 36 -> tez mam tyłozgryz... aparat załozyłam dwa dni temu ..ale tylko na gorną szczeke ..w wakacje dopiero bede miala załozony doł no i musze wyciag (gumki) zakladac na noc ..zeby wysunąc tą dolną szczęke :P ...pozdrowionka

Gość Kaaasia504
Hejcia :)) Mam takie pytanko: Czemu nie mozna żuć gumy, jeśli ma sie aparat staly?????????? Prosze o odpowiedz:)) Pozdrawiam:*

Gość wacus
ale dentysci czepia kasiury

Gość aniacx
witam po małej przerwie,juz za dwa dni bede miała aparat,nie wiem czy sie cieszyc czy martwic,różne są opini..... jutro jade gumki założyc i w piatek o 16ej drutowanie.... mam nadzieje ze juz tym razem bedzie ok dzis skonczyłam leczyc kanalowo 7ke i ten pusty zembodol po 4ce tez goi sie ladnie wiec moze juz nic nie zniweczy moich planow:)

Gość kana013
hej! jak długo boli po wyrwaniu ósemek, bo ja mam już dość bólu...;(

Gość ona94D
Hej. Mam takie pytanko odnośnie aparaciku: jak założyć na zamek drut(łuk) żeby się trzymał, wiem, tam są 3 dziurki, ale jak zakładam to od razu( no może nie od razu) spadało. Do ortodonty jadę dopiero w przyszły czwartek, help ;] z góry dzienx

Gość SlackerB
syla36 -> jestem dziewczyna:), dla mnie moja wada to tez czarna magia jezeli chodzi o te katy, nie wiem w kazdym razie zrozumialam ze na zdjeciach moja szczeka wyglada jak ksiezyc;p i nie stykaja mi sie (gorna szczeka z dolna na koncowkach lukow), a co do zebow to mam troche krzywe jedynki, dol mam prosty i bede chciala miec ciut spilowane jedynki^^, no ja nastepna wizyte mam dopiero 13maja i musze wziac ze soba odlew gipsowy bo trzymam w domu, wtedy ona sobie dokladnie porowna bo jak bylam na wizycie 11marca to zapomnialam zabrac go ze soba:) ale orto byla bardzo zadowolona z efektow, ze szybko postepuja i ze sie nie spodziewala etc :D, ale wiesz aparat kosztowal mnie 450zl to nie ma zmiluj sie, a ze bardzo mi zalezy na pieknym zgryzie to nosze go caly czas ale juz bym chciala miec staly:), no kase niezla robia, zloty interes:) ale badz co badz duzo zachodu

chciałabym zadać pytanie osobom z Poznania... Czy ktoś z was leczył się u pana Kurzawskiego (orto) albo chociaż coś o nim słyszał??? To dla mnie bardzo ważne.. Poleciła mi go moja dentystka (ufam jej ale chciałabym sie dopytac o szczegóły) wiem ze ma bardzo duzo pacjentów bo I wizyte 2 tygodnie temu wyznaczył mi na 7 maja bo nie ma wolnych terminów.. ale interesuje mnie kilka rzeczy wiec bardzo proszę (jesli ktos cos o nim słyszał) o odzew w góry dziekuje :)

Gość syla 36
kastie-fajnie usłyszec bratnią duszę .moje gorna i dolna szczęka ładnie sie styka tylko te przeklęte jeeeedynki. dzis 5 dzien z aparacikiem ijest ok moje meni staje si ę bardziej urozmaicone.pozostaje mi tylko krojenie wszystkiego w tzw. wagoniki.acha ja mam tez aparat tylko na gorę.moja orto powiedziała ze postara się zeby dolu nie było ale to nie jest pewne.pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy

Gość syla 36
hej slaker wrocilam do wczesniejszych stron i zorientowalam sie ze jestes dziewczyną sorki za pomylke.widze ze trochę się rozkęciło na forum jesli chodzi o tyłozgryz . fajnie będziemy mogly sledzic nasze leczenie ico najwazniejsze wspierac się.pozdrowionka i do usłyszenia

Gość syla 36
ona 94 d sory nic ci nie pomogę ja cały czas w podswiadomosci boje sie ze mogę cos uszkodzic w swoim aparacie.moja orto przyjezdza do mojego miasta 2 razy w miesiącu isama mi powiedzial ze gdyby cos to muszę czekac do umuwionej wizyty.w przypatku odklejenia zamka trzeba poprostu z nim chodzic a gdy wyjdzie drut to mam go obciąc i zoastac z samymi zamkami. wtedy ona na wizycie załozy nowy luk ale wtedy 2 tygodnie leczenia w plecy.wydaje mi się ze sama sobie nie poradzisz bo łuk trzymają te gumeczki ajak ty je nałozysz .moze po prostu zadzwon do swojej orto to powie co masz zrobic moja orto dała mi swoją komorkę igdyby cos to mam dzwonic ale itak się boję

w wakacje bede zakładała aparat i jeszcze nie zdecydowałam sie,czy kosmetyczny,czy metaolwy.mam do Was pytanie:czy przy metalowym aparacie mogą być przezroczyste bądź białe ligaturki?i jak to wygląda???bardzo Was prosze o odpowiedź.pozdrawiam

Gość Kaaasia504
Hejcia Mam takie pytanko: Czemu nie mozna żuć gumy, jeśli ma sie aparat staly?????????? Prosze o odpowiedz Pozdrawiam:*

Gość ktos agnieszka
hej wszystkim:) mam takie pytanko: ile placiliscie za wymiane drutu w apaaracie? bo mam go 1,5 miesiaca i na nastepnej wizycie bede miala wymieniany dzieki za odp:)

cynammon==> jasne że można ale według mnie zabawa z kolorkami tez jest fajna :) Powiem szczerze nie wiem jak wyglądają białe lub przeźroczyste gumki na metalu :) Ja obecnie mam czarne i nawet fajniutko wyglądają :) Kaaasia504==> Gumy przy aparacie się nie powinno żuć z tego względu że, guma może oblepić zamki co później bardzo ciężko doczyścić :) Jednak są osoby co przy aparacie żują gumę :) ktos agnieszka==> ja w Krakowie płace 100 zł (przy jednym łuku) za wizytę a w tym ma wymianę łuku i resztę :)

dziki wielkie za odpowiedz:) zgadzam sie ,ze zabawa z kolorkami jest fajna,ale ja mam jakies 10 lat wiecej niż Ty,wiec nie za bardzo mi wypada:P

Gość ktos agnieszka
daniosowa ----> dzieki za odpowiedz;)

Gość Lady_21
Cześć. Czytam wasze forum już od kilku dni i jestem bardzo uradowana że ktoś wogóle na ten temat dyskutuje. Niedługo już 28 zakładam aparat (metal) na razie na górę a za ok. pół roku dół. na razie mam mieszane uczucia trochę się boję a z drugiej strony juz bym go chciała mieć... dzisiaj ide ponaprawiać troszkę ząbków bo jakby nie było to niecałe 3 tygodnie a wszystkie muszę mieć zdrowe. Pewnie będę go nosiła z jakieś 3 lata to trochę długo ale wiem że będzie warto.... Pozdrawiam;P

witam, mam takie pytanko... jeśli orto założy aparat tylko na jeden łuk to ile się czeka na założenie drugiego??? ja wiem, że to od wady zależy, ale chciałam się zorientować, więc proszę piszcię jak to było z Wami :) z góry dziękuję..

Hej, i ja się wzięłam za swoje ząbki. Narazie wybrałam klinikę, wyleczyłam ząbki, pani mi zrobiła wyciski i fotki (500 stów z bólem serca), i teraz czekam na przedstawienie planu leczenia, a wolny termin ma dopiero w polowie maja :(:(:( U mnie do usunięcia bedzie 6 górna, bo kanałowo była leczona i juz troche zniszczona jest i to wszystko. Zakładam na górę i na dół taki kryształowy \"ice\" podobno sie nie przebarwia i lepiej wyglada od przezroczystego zwyklego. Moj lekarz ktory mi leczyl zeby sam nosi na gore i na dol, wlasnie ice. Ciesze sie. Ogolnie.

a czemu Ty chcesz wyrywać 6 (to nic ze była leczona kanałowo) przecież mozesz załozyc aparat na nią..

Tak, ale na górze mam bardzo stłoczone zęby i żeby zrobic miejsce trzeba usunąć jakiegoś, a, że ta 6 prezentuje się najgorzej to właśnie ona poleci. Fajnie, bo jej tak bardzo nie widać, choć babka coś wspominała o mini implancie ? (rozumiem, że to po to żeby nie widać było szpary do czasu aż mi sie ładnie zejdą) ale to chyba nie potrzebny wydatek, bo jej prawie nie widać. No i niestety na dole mam za mało zębów (bo jeden nie wyrósł) i właśnie też wspominała cos o implancie :( ale to są ogromne koszta i ból :( raczej się nie zgodzę.

pewnie..lepiej żeby aparat złączył ząbki :) to że jeden za mało to juz nie będzie widać jak się zejdą:) no ja dziś idę na leczenie kanałowe dolnej 6 (2 razy był ząb truty) mam nadzieję że juz dziś wyjdę z ładnym zębem...

Gość Lady_21
Mi na szczęście pani Orto kazała zostawić komplecik zębów i całe szczeście bo bym chyba umarła na tym fotelu

Gość aniacx
wiecie co........................o 16-ej zakładam aparat..................troche mam pietra:((

ja tez nie wyrywam zdrowych ząbków i bardzo mnie to cieszy bo nie wiem nawet czy bym pozwoliła... :/ moze gdybym nie miała innego wyboru to tak, ale pewnie szukałabym orto innego, żeby mi nie wyrywał.. ale mi to raczej nie grozi.. mam proste ząbki, równy łuk i na dodatek białe (wszyscy zawsze zwracali uwage na to jakie sa białe a nigdy nie wybielałam) ale niestety nie miałam zawiązków 5 i ząbki wyrosły mi z przerwami...:( o dziwo sa wszystki równo (nie wykrzywione) ale z przerwami...:( juz całe 20 lat to znoszę..ale mam nadzieje że pozbęde się kompleksów i załoze jak najszybciej aparacik :D

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się