Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

Gość syla 36
a ja dzis wyrywam 4 uuuuuuuuuuuuuuu

Gość aniacx
i jestem Aparatka,pół godziny i po sprawie, ale wiecie co teraz najgorsze czekam na .............ból........... powiedzcie czy ibuprom wystarczy??????????? teraz nie jest zle nawet mi nie przeszkadza i nie jest to takie paskudne nawet...

gratuluje :) bol?? hmm a co to:D założylam aparat we wtorek rano, od poludnia bylam na uczelni;] luzik nie bolalo mnie to byl raczej dyskomfort. Być moze i u Ciebie obedzie sie od srodkow przeciwbolowych. Dobrze bedzie zobaczysz:) mam wyciagni miedzyszczekowe i mam wrazenie ze coraz mniej wyraznie mowie ;) aktualnie czekam na jakies efekty, po jakim czasie pojawily sie u Was??

Gość kana013
syla 36 => 4 to jeszcze nic, ja miałam 5 wyrywane ale to też mało, a co dopiero wyrywanie 8 spod dziąsła, więc masz szczęście że tylko 4, hehe jeszcze 17 dni i aparacik :)

Gość syla 36
mnie tez nic nie bolało tak ze nie czekaj na ten bol bo mozesz się nie doczekac. wyrwałam 4 uuuuu ale dziura kiedy ona zniknie/////

Gość syla 36
mnie tez nic nie bolało tak ze nie czekaj na ten bol bo mozesz się nie doczekac. wyrwałam 4 uuuuu ale dziura kiedy ona zniknie/////

Gość aniacx
:) to moze ja tez sie go nie doczekam,tak pytelam o ten bol bo rozmawialam u ortodonty na poczekalni z jedna dziewczyna i ona mi mowila ze 2 tygodnie tak ja bolalo ze nawet leki nie pomagaly i sie wystraszylam.... a teraz zjadlam serek troche dziwnie nie umiem gryzc,a potem od razu umylam zeby bardzo delikatnie zeby nic nie popsuc:))

Gość kana013
włsnie ja też byłam nastawiona na duży ból, bo czytałam troche na ten temat ale się okazało że da się przeżyć :)

Gość syla 36
tak ze moi drodzy strachy na lachy...uwazajcie tylko przez pierwszy tydzien myjcie zęby delikatnie aby nic nie uszkodzic i zeby klej dobrze złapał . mam pytanie kiedy zniknie ta dziura po wyrwanej 4 . napiszcie prosze moze mnie pocieszycie

Gość polcia17
mam do was dziewczyny kilka pytań. a wię za tydzień bede miała zakładany Hyrax i z tego co tu piszecie wynika że on jest straszny. a ja mam tym bardziej problem bo mam cukrzyce i musze ciagle jeść i dodatkowo łykać dużo tabletek. i właśnie czy Hyrax przeszkadza w połykaniu tabletek i jedzeniu. i czy ona badzo przylega do podniebienia czy tez troche odstatje. ja miałam juz raz taki aparacik na rozszerzenie ale on mnie nic nie bolał kompletnie go nie czułam mogłam robić wszystko ale ten to podobno najgorszy. i jeszcze jedno pytanie czy mozna ten aparacik zatąpic innym równie skutecznym???????? błagam was o szybką odpowuiedź bo jesli nie moza w nim połykać tabletek to chyab zrezygnuje:(

heej mam pytanie czy na wszystkich zamkach sa gumki? bo nie wiem czy ona tam byla czy tylko wydawalo mi sie, i czy mam zglosic sie do orto jesli takowa zniknela? czy nie zaprzatac sobie glowy i czekac do nastepnej wizyty kotra mam za ponad 3 tygodnie

Polcia 17 - ja mam Hyraxa i jeszcze nie połykałam żadnych tabletek (mnie nic nie bolało jedynie lekki dyskomfort). Na początku nie będziesz mogła dobrze połknąć silny, ale ja sie wysilisz, wszystko jest do zrobienia. Wytrenujesz sobie własną technikę połykania i sie na pewno uda!! A co do jedzenia - mi na tej śrubie zahacza się jedzenie, ale nie ma WIELKICH problemów z gryzieniem. I to zależy jaki będziesz miła ten Hyrax, z akrylowymi płaszczyznami czy ten zahaczony o pierścienie?? Tak więc, zobacz sobie na moje zdjęcia, chyba są 2 fotki Hyraxa. Wierzę, że Ci się uda :) Pozdrowienia :*

polcia17==> Co do łykania tabletek da się łykać i to nawet duże tabletki:) A reszta do dokładnie jak misha609 napisała :) Ale nie jest tak najgorzej jak się przyzwyczai:) tabanidae==> Gumki są na wszystkich zamkach niema tylko na rurkach i pierścieniach które są na ostatnich zębach:)

Gość polcia17
dzieki za potrzymanie na duchu:) a jeszcze jedno pytanko sa bardzo duże problemy z mówiniem??? jak radziłyscie sobie w szkole, czy nauczyciele sie nie czepiali:)

Polcia17 ---> moja koleżanka sepleni, ale nikt się jej nie czepia, tym bardziej nauczyciele :) będzie dobrze :P

Hej:) Jestem tu nowa;) W maju kończę 18 lat:) Przez przypadek znalazłam to forum, a bardzo mi się tu podoba. A więc tak. Niedługo (czyt.: za jakieś 3 tyg.) idę na pierwszą wizytę do ortodonty, nie mam jeszcze wyznaczonej dokładnej daty. Już tak strasznie nie mogę się doczekać. Aparat był zawsze moim marzeniem, a teraz to marzenie się spełni:D Będę miała założony górny łuk - metalowy, no i oczywiście zażyczę sobie kolorowe gumki:p Słyszałam, że największym powodzeniem cieszą się turkusowe ligaturki. A Wy jakie najchętniej wybieracie?:) Więc czekam dalej z niecierpliwością. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i czekam na jakiś odzew;)

Gość gabi04
witam mam pytanie prosz odpowiedzcie . czy zakładanie aparatu hyrax boli ? a noszenie też? czy się w nim sepleni?

Gość syla 36
proszę powiedzcie za ile zniknie dziura po wyrwanej 4 .moze bardziej doswiadczeni się orientują.proszę napiszcie jakies dobre slowko

Gość syla 36
gabi 04 wroc do wczesniejszych stron anapewno znajdziesz odpowiedzi na twoje pytania wiez mi jest ich wiele trzymaj się pozdrowionka

Gość Kaaasia504
misha609, jakie masz hasło?? Bo nie mozna obejrzec zdjec...:) Pozdrawiam

gabi04==> W wielkim skrócie powiem tak zakładanie nie boli :) trwa to może 5 min :) Szepleni się trochę na początku, bo wiadomo ma się coś przy podniebieniu za co wchodzi ślina a przez pierwsze dni troche się slini bo aparat jest wykrywany jako pokarm ale po kilku dniach mija :) Po około dwóch tygodniach mówi się całkiem nieźle:) Bolą pierwsze rozkręcania9ale nie jest to ogromny ból) a potem to się tylko odczuwa nacisk na zęby:) Pozdrawiam będzie dobrze

Gość proste ząbki mam
drogie dziewczyny, chciałam wam napisac ze sama nosilam aparat (jestem jakies 2 lata po zdjeciu) i ze decyzja o zalozeniu go byla jedna z najlepszych w moim zyciu. nawet nie wiecie jak bardzo zmienilo sie moje samopoczucie. niesamowita jest mozliwosc swobodnego smiania sie bez zamartwiania ze moze ktos zauwazy moje krzywe zeby. jesli ktoras z was ma jakiekolwiek watpliwosci czy zalozyc aparat czy nie to niech sie ich wyzbedzie raz na zawsze. proste piekne zeby to podstawa. serio serio. pozdrawiam was wszystkie i usmiecham sie do wasz szeroko :D

Co do seplenienia, to ja raczej nie sepelnie, po prostu mówię niewyraźnie. Żeby coś ładnie powiedzieć, muszę się \"skupić\" i powoli bez pośpiechu mówić :P I co do nauczycieli albo kolegów to nic z ich strony:D Wiedzą, że mam aprat, już wcześniej ich na to przygotowałam (oczywiście było trochę śmiechu jak przyszłam pierwszy raz z Hyraxem i powiedziałam wszystkim \"cześć\" [teraz mówie po prostu hej! - tak jest łatwiej:] ale to się razem śmialiśmy) W sumie nie ma takich problemów:D A co da zakładania Hyraxu... Mi to zajęło prawie 30min... Ponieważ... Odciski miałam robione 2 tyg przed zakładaniem, technik zrobił wszystko na odlewy i wysłał orto. Przyjechałam, usiadłam na fotelu, orto przymierzyła mi aparat i powiedziała: \"Upsss chyba pomyliliśmy...\" Ale nieeeee. Po prostu przez tylko 2 tyg. zęby przesunęły mi sie o milimetr i to skomplikowało sprawę. Było trochę szlifowania i akrylowych wiórków :P No po założeniu i wyjściu od orto wyplułam chyba z litr śliny... W domu brakowało już chusteczek... Ale po przespanej nocy już było znacznie lepiej. I przestrzegam!!! Dokładnie patrzeć jak otro pokazuje przekręcanie tej śruby, niech mama albo tata, albo ktoś jeszcze, kto będzie rozkręcał dokładnie się upewnił czy będzie umiał to robić, niech sprobuje pod okiem orto kilka razy. (u mnie mama miała problemy i w niedziele musieliśmy niepokoić orto... no cóż...) No to przekręcanie. Mnie szczerze powiem nic nie bolało (a ja lubie jak mnie coś boli... takie już przyzwyczajenie w jamie ustnej bo przecież przez całe moje życie, zęby sobie wędrowały do przodu i powodowały stłoczenie... to bolało, a Hyrax?? nie!) Ja miała 28 przekręceń i tego aparata będę nosiła przez pół roku, a po nim przyjdzie kolej na Expander :) No to życzę powodzenia w leczeniu i ustawianiu ząbków :) (hasełko do mojego albumiku to: misha609, zresztą jest to napisane w moich przypisach) :*

Gość Lady_21
a ja mam takie pytanie. 28 mam zakładane pierścienie i do tych pierścieni będę miała przymocowany taki łuk na podniebieniu. i czy to jest właśnie ten hyrax?

Gość julbar
Witam dopiero teraz znalazłam to forum , ale ja juz własnie kończe przygode ze stałym aparatem zabki śliczne WARTOO BYŁO

Gość syla 36
julbar juz ci zazdroszczę ja jestem na poczatku drogi do pięknego usmiechu moze podziel sie z nami w skrucie jak przebiegało twoje leczenie twoje sugestie na pewno bedą dla nas cenne i budujace

Gość aniacx
hejka!! wiecie mam aparat od piatku i nic mnie nie boli,wszystko jem normalnie,ani mnie nie obciera ani nic,prosze powiedzcie mi czy ból dopiero nadejdzie czy moze nie bedzie go wcale???troche czuje ze zeba sa wrazliwsze,ale czy to wszystko??

wiesz, ja mam od wtorku aparat i tez mnie nie bolalo ani nie boli:) ciesz sie bo inni maja gorze:) wiecie co mam zatrzymane 8 dolne, tak wlasciwie mam wrazenie ze one sa jakiesc niedorozwiniete, bo sa dosyc male w porownaniu z innymi, Wam kazali wyrywac zatrzymane 8 przed aparatem, bo boje sie ze pozniej jesli sie pojawia moga mi pokrzywic zeby. moja znajoma tak miala nie zdazyla wyrwac

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się