Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

hej, ja też nie moglam znalezc nigdzie szczoteczki ortodont. tak więc kupiłam szczoteczke dla dzieci poniżej 3 lat, jest taka malutka dociera do każdego zakamarka;p i napewno tansza ;) myję zęby najpierw normalna szczoteczka, potem poprawiam malutką, noi raz dziennie nic dent. i 2 razy dziennie płukanie. moj orto mowi ze najważniejsze jest mycie mechaniczne- czyli szczoteczka i nic, i 80% pacjentow radzi sobie tylko tym. płyny żele itp to tylko dodatki

Witam Wszystkich! Długo tu nie zaglądałam... ale juz jestem Czytajac kilka ostatnich stron chcialabym cos napisac. Ja mam szczoteczke do aparatu ale myje nia tylko jak mnie cos bardziej bola zabki a tak to normalna. Plucze zabki rano i wieczorem pod czas mycia zabkow ale i po kazdym posilku poniewaz w pracy nie mam mozliwosci myc zabkow ale jak nic sie nie dzieje czyszcze aparat szczoteczka do przeszczeni zebowych . Teraz chciałabym sie pochwalic... Ostatnio 07-07-2008 bylam u ortodonty i powiedzial ze pieknie sie zabki prostuja..:p Kolejna wizyta 24-07-2008... Czarne Oczka - mam bardzo podobna wade tylko moje jedyneczki byly bardziej odchylone od siebie bo jedna byla przed dolnym łukiem a druga za.. i jedna jedynke mam wyzej osadzona i dlatego wygladaja nie jednakowej dlugosci... Ale po miesiacu juz bylo bardzo duza roznice widac... Roxien - Ja tez bym chciala zostac zapisana do listy 1987 rok urodzenia data zalozenia aparatu 06-06-2008 aparat metalowy gora 1300zl mam poprzeczke chyba zwykla bede miec maske twarzowa czas noszenia aparatu ok 2,5 roku pochodze i lecze sie w Sanoku Z gory dzieki za dolaczenie mojej osoby.. Pozdrawiam wszystkim i zycze milego dnia

ja mam szczoteczkę \"V\" i powiem wam, że w sumie to myje się nią tak samo jak zwykłą, jest tylko jedna różnica - ona jest mała i chuda przez co mozna dotrzeć do wszelkich zakamarków bez problemu :) zdobyłam ją tylko dlatego, że mama mojego narzeczonego jest farmaceutką i zamówiła szczoteczkę z hurtowni (na kilka hurtowni taką szczotę miała tylko jedna :P) wycorek używam jak najbardziej, ale płynów nie używam, wydaje mi się, że to poprawia tylko oddech :) przecież normalnie szczotką i pastą damyje się ząbki ;)

Gość zadrutowana
Ja też właśnie nie moge domknąć buzi. Nie złaczaja mi sie te zeby z przodu ze sobą. Jakoś tak mi sie dziwnie je. a aparat mam zwykły metolwy tak jak Czarne oczka z gumeczkami takimi szarymi jak aparat. A moja orto powiedziała ze płyn do plukania to żebym listerin kupiła bo on lepiej działa niz te jakies smakowe płyny i tam wszystko doczyszcza. A trzeba jakiś określony czas myć zęby czy ile tam chce ?

Gość Moniś87
Witam wszystkich, ja równiez miałam wczoraj zakładany aparat ;) na góre i dół. Póki co nie mogę się przyzwyczaić, ale ciesze się, że spełniło się jedno z moich marzeń. Dziś w pracy ludzie dziwnie się na mnie patrzą, hehe ;)

Gość Moniś87
Ja mam aparat zwykły metalowy na góre i dół, na dole błękitne gumeczki góra-szare :) od założenia aparatu jeszcze nic nie jadłam. Co jadłyście na początku?

Dzięki za miłe słowa. wiem, że widać róznice a zwłaszcza jak się robi zdjęcia to poprawę można dostrzec lepiej niż gdy codzinnie ogląda się zębiska w lustrze. :D pozdrawiam wszystkich

Gość zadrutowana
Moniś87- no to jesteś już czwarta:) ja wczoraj po założeniu nic nie jadłam a dopiero dzisiaj zjadłam sobie serek. zawsze byłam wielkim głodomorem a teraz jakoś nie mam ochoty na jedzenie...

Gość Moniś87
Zadrutowana, ja też zawsze lubiłam jeść ;) ale teraz troszkę się boję, a w pracy to najbardziej bo pewnie wszstko powchodzi w zameczki hehe. A mam pytanko czy np. kawa, albo barszcz czerwony itp. nie zafarbują aparatu? Zapomniałam się mojego orto o to spytać

Gość zadrutowana
no a ja będe w szkole sie krępować jeść pewnie, ale może się przyzwyczaje zanim zacznie sie szkoła:) a Czy farbuje to nie wiem ale nie sądze bo moja kolezanka miala aparat i nie wiedziałam zeby farbowało...

Gość niusiaa00
monis87 --> czarne oczka, zadrutowana i ja rowniez zalozylysmy wczoraj aparaty;) poczytaj nasze wczorajsze rozmowy moze w czyms pomoga;) co do jedzenia to wczoraj jadlam zupe (to smieszne ale bylo dosc ciezko to byl moj pierwszy posilek makaron latal mi po calej buzi wszedzie wchodzil czulam sie jak jakas niedorozwinieta nie potrafilam zapanowac nad tym co sie dzieje w mojej buzi przez te metale nie radzilam sobie powaznie ale odrazu mi splywalo rpzez gardlo albo jakos dziwnie):P a dzisiaj jadlam Danio:P o wiele lepiej:D mam andzieje ze za kilka dni bedziemy mogly zjesc kanapke.. ja to nie widzialam czegos takiego w moich ustach juz od tygodnia bo wczesniej nie moglam gryzc przez separatorki pewnie tak jak Wy:) mam jeszcze takie glupawe pytanko:P myslicie ze z solarium i sauny mozna korzystac normalnie?? czy przez tak wysoka temperature ten metal na zebach nam sie nie nagrzeje i nie zacznie "palic, piec" w buzi wargi policzki itp?? przeciez jak sie ma w takich miejscach bizuterie to czuc ze bardzo sie nagrzala i troche "parzy" ??:P

Gość niusiaa00
co do kawy to slyszalam ze lepiej troche ograniczyc i mocną herbate chociaz to bardziej w przypadku porcelanowych aparatow ktore barwią sie przy akzdym posilku prawie :D natomiast mysle ze przy metalowych wiekszych problemow nie bedzie;p narazie tak sie "cackamy" ze wszystkim, orto mi powiedziala ze po jakims czasie bede wszystko jadla ze niektorzy nawet gumy jedza i orzechy (oczywiscie malo wskazane) ale tez nic takiego sie nie dzieje potem gorzej doczyscic albo zamek sie odczepi czy rozepnie :P

Gość zadrutowana
Możecie "domknąć" juz buzie? bo ja dalej nie moge to tak będzie przez te dwa lata czy w koncu zamkne ja do konca?:P No własnie ja tak sie cackam z tym aparatem boję sie go ruszyc w ogole zeby coś tam nie poodpadało. Ale mam policzki poranione.. ten wosk ciagle mi sie odkleja...

zadrutowana---> Ja na początku tez nie mogłam całkiem buzi domknąć przynajmniej tak mi sie wydawało. Pewnie przez to co chyba nazywacie tutaj gipsem czy cos. TAkie niebieskie na 6.xD Ale po kilku dniach mozna sie przezwyczaić. To tak samo jak plombują wam zęba i potem wydaje wam sie ze ma inny kształt ale po pewnym czasie da sie przyzwyczaić. niusiaa00---> Do solarium chodze normalnie i nic mnie nie parzy ani nic innego sie nie dzieje. Tak więc mysle ze w saunie tez nie powinno byc problemów. Na mojej lewej jedynce zauważyłam taką kreske tak jakby pękł mi tak ząb. Kurcze jestem tym przerażona.! Zdażyło wam sie tak kiedyś.? Ostatnio spadła mi gumeczka.xD Założyłam ja sobie sama spowrotem igłą bez większych problemów:D

Gość niusiaa00
zadrutowana;) ja rowniez mam poranione policzki i troche jezyk od tych pierscieni:) a buzi nie domykam dalej:( :D wydaje mi sie ze jak luki sie torche wyprostuja czyli zeby sie troche naprostuja to wtedy bedzie lepiej z naszym niedomknietym zgryzem:P a co myslisz o moich pytaniach ??;p

Gość niusiaa00
justys93;) niekoniecznie Ci pękl ;) to moze taka nowa kreska na szkliwie poprostu przeciez niektore zeby maja jakies tam kreski nierownosci itp mozliwe ze wcale nie pękl Ci zabek tylko taki odbarwienie albo szkliwo porysowane;)

RedSpinka---> próbuje edytować listę, ale błędy mi wyskakują:(. No nic będę jeszcze próbowała

niusiaa00--> No ja mam nadzieje:P Aha i nie martwcie sie ze wam coś poodpada! Ja żąbki dosłownie szoruje i nic mi sie nie dzieje. Jem wszystko, żuje gumy... Bez obaw:D

a tam sie wszystkim przejmujecie za kilka dni bd sie smiac z tego ze tak sie przejmowalyscie :d ja tam teraz sie nie przejmuje niczym :d teraz zeby mnie bola bo wczoraj mi orto drut dokrecila oj mocno :D ale jest fajnie no wiec prostujcie sie zewby :D

Gość Moniś87
Ja na szczęście mogę zamknąć buzie, ale nie jest to wygodne hehe Mi za to się dziwniee mówi... Zadrutowana, nie martw się ;) ja też mam poobcierane policznki ale to minie i będzie dobrze ;)

Gość ewela85
witam! jestem przed decyzją o założeniu aparatu - wczoraj miałam pierwszą wizytę u ortodonty. pani ortodontka zaproponowała mi system damon , hm..niestety jest drogi ! chciałabym znać Wasze opinie na temat tego aparatu - Damon! ??

Gość OLuśŚ
Witam wszystkich.... na początku września mam mieć aparat stały... chciałam wiedziec czy zakłądanie boli>?? już się nie moge doczekać kiedy bede mogła wybierać kolorowe gumki.... Słyszałam że niektóre żółkną albo wybielają się... Czy ktoś mógłby doradzić jakie są najleprze z góry dzięki i wszystkich pozdrawiam :)

ewela85-> Demon jest silniejszy wiec pewnie bedziesz go nosic krócej niz normalny. Wiec w sumie warto.. Ale nie ma tej frajdy z kolorowymi gumeczkami:P

Gość ewela85
Kurczę sama nie wiem co zrobić, ortodontka kazała poczytać na temat damona w necie - i mam mętlik! do 4 sierpnia mam czas, wtedy idę na kolejną wizytę!!

OLuśŚ---> Nie boli. Ewentualnie może boleć zakładanie pierscieni ale nie wiem bo ja mam rurki zamiast pierscieni. Tak wiec mnie wogóle nie bolało. Przezroczyste żółkną i to bardzo. Teraz mam różowe i jestem zadowolona bo są prześliczne:)

Gość ewela85
co do tych gumeczek, to prawda...tak nie ma takiego czegoś ;) ta moja pani doktor tez ma Damona- i w umie bardzo ladnie na jej zębach wygląda ;) naturalnie tak ! no ale nie chodzi o kolorowe gumeczki, chodzi o to zeby zadziałało ;)

Gość ewela85
ech..no w sumie tak ! Niby na plus w tym Damonie jest to , że kontrole są rzadsze , podobno komfort jest większy , że niby mnie boli , no i że niby szybciej się wszystko naprawia! ale nie wiem..nie znam nikogo kto miałby taki aparat.

Gość niusiaa00
ewela85--> ja wczoraj nakladalam bezligaturowy aparat Damon;) z czego jestem BARDZO zadowolona;) fakt ze aparatu nie mam nawet doby i bola mnie zeby mam poobcierane w buzi ale mimo ze jest metalowy jest on dosc malo widoczny, wzielam go bo skusilo mnie krotkie leczenie moja orto powiedziala ze do roku napewno mi zdejmie a w moim przypadky bede nosila okolo 6-8 miesiecy wiec chyba warto!!:) i wart ceny;) zaplacilam 2200 za luk a Ty za ile mozesz go miec?? ten aparat jest najnowszy i zadaniem jego jest szybkie ustawienie zabkow czesto trwa to pol roku pozdrawiam;)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się