Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dura lex

Potrzebuję opinii prawnika, plssss jest tu jakiś ?

Polecane posty

Gość dura lex

Witam. Własnie wygrałam sprawę z moim dłużnikiem, sąd nakazał wyrokiem uiszczenie długu do wysokości weksli załączonych do umowy. Problem polega na tym, że dłużnik jest "goły" - wszystko co ma, ma spisane na żonę, z którą ma intercyzę przedmałżeńską. Jednak jego matka ma własną firmę. I teraz pytanie: jaka jest realna szansa na ściągnięcie naleznego wyrokiem sądu długu od tego dłużnika i czy w razie jego niewypłacalności, matka może byc osobą, od której można dochodzić wyegzekwowania długu ?

Gość dura lex
:) Dzięki. :) Może tu tez ktoś mi pomoże ?

Gość badu
tu?:) tu to ci pomogą w sprawie pryszcza na dupie

Gość dura lex
Obecnie tak własnie odczuwam tę sprawę :D:D:D:D jak upierdliwy pryszcz na dupie :D

Słabo to widzę.Jego matka i jej firma to inna para butów. Chyba, że udowodnisz w drodze tzw. skargi pauliańskiej, że majątek firmy jej matki został zasilony z jego majątku w czasie gdy był już Twoim dłużnikiem. Ciężar dowodu spoczywa na Tobie (art. 5 KC) ale rzecz do ugrania, pod warunkiem że faktycznie tak było. Tyle mogę poradzić za darmo. :-P ;-) Powodzenia!

Gość dura lex
Hehe, wiedziałam, że na Ciebie moge liczyć :P. Powiedz mi jeszcze, co na to może poradzić komornik, jesli dostanie nakaz egzekucji długu, czy jest wogóle szansa ściągnięcia tej kasy ? Tym razem za buziaka 👄 ;-) :>

Gość jak nie ma z czego to nie
sciagnie

Gość dura lex
Ech, 2 500 zeta się poszło czesać znaczy, a wyrokiem mogę sobie dupę podetrzeć ? :(

Za kissssa dziękuję ;-) W obecnej sytuacji komornik nie wskóra nic jeśli dłużnik jest goły. Pamiętaj jednak, że tytuł wykonawczy jest ważny 10 lat więc jeśli będziesz w stałym kontakcie z komornikiem może stać się tak, że dłużnik z uśpioną czujnością (bo \"przecież przez 5 lat nic się nie działo!\") podejmie w końcu jakąs pracę itd i wtedy komornik zleci na niego lotem nurkowym jak sęp. Być może dłużnik ma teraz też jakieś konta, o których nie wiesz - a o których z łatwością dowie się komornik (np: pytając o to Urząd Skarbowy). Może tam trzyma jakieś pieniądze.

Gość dura lex
Owijając się w gorący duraleks wślizguję się do zrolowanego dywanu i udaję hot-doga :classic_cool:

Gość dura lex
:D Tylko, że za 5 kat te 2500 zeta to wiesz, na waciki starczą :-0

Gość duraleks sedleks
ba! :-o a jeszcze parę lat rządów lepperowych buraków i starczy na pół wacika :-o a myślałaś nad sprzedażą wierzytelności? płacą oczywiście nie więcej niż 50-60% ale zawsze coś

Gość dura lex
To też jest jedna z opcji ... na razie szukam najlepszego z możliwych wyjść. :-0

Gość zdeformowana wątroba aguti
jasne do styku gdzieś tam

Gość Rhinehart
To opłaca się za 2500 po sądach ganiać? i jeszcze na koniec nie dostac tych głupich 2500 tys? nie szkoda zdrowia i czasu na to?

słuchaj -powiem ci tak za nic w swiecie tej kasy nie zobaczysz, możesz czekac jak dłużnik zacznie zarabiac i wtedy kombinowac, ale ja to przechodziłam i nic. Jedyna rada na przyszłosc to nie egzekwuj należnosci z powudztwa cywilnego. Zgłaszj po prostu na policji jako kradziez , przywłaszczenie itd. Sprawy cywilne sie ciągną , pózniej i tak z wyrokiem nic nie mozesz zrobic. moja dłuznicznia wyjechałą z kraju i 5 tys poszło sie grzac. ot i tyle A 2 500 to nikt ci nie kupi takiego długu.......firmy windykacyjne za drobnicą sie tak nie garną. no ale sprobuj

Gość Jeżeli dłuznik jest
"goły" to z czego zyje ?

Gość dura lex
Opłaciło się sądzić, bo to raczej sprawa ambicjonalna, niż sama chęć wyegzekwowania długu. W tej chwili, jesli nie będzie można ściągnąć należności, pójdzie sprawa karna o zawłaszczenie. Bo niby dlaczego mam skurczysynowi podarować kasę, nawet jeśli jest to 2500 zeta. Taka głupia to znowu nie jestem i umowa została spisana na tę okolyczność, a że to człowiek, po którym się w życiu bym nie spodziewała to już inksza inkszość ... Przynajmniej jedno już wiem, kochajmy się jak bracia, ale liczmy się jak żydzi :-0 Goły jest w sensie prawnym, żyje sobie cąłkiem dostatnio, problem polega na tym, że wszystko co ma, zapisane jest na żonę, a ma firmę ... :-0