Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

blabla

Jaki wybrać kościół w Krakowie?

Polecane posty

Gość edekzkk
hjkhj - napisz proszę coś więcej o tym kościółku oraz zamku. Bardzo mnie zinteresowałaś :)

Gość nonamename
Czy ktoś wie jak załatwić ślub u Dominikanów w przypadku nie udzielania się w żadnym z duszpasterstw?

Gość petite444
Ja chcialam zapytac(moze to zabrzmiec dziwnie,ale nie jestem pewna jak to dziala). Czy ktos wie,czy zeby wziac slub w krakowskim Kosciele,trzeba byc z Krakowa?Tak gdzies slyszalam...Bo proeblem jest w tym,ze ja z narzeczonym oboje jestesmy z calkiem innych okolic,a chcemy slub w Krakowie i nie wiem czy to bedzie dla nas mozliwe:-( Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz:-) Z gory dziekuje...

Gość na wawelu
Jeśli chodzi o ślub na Wawelu - "Śluby odbywają się w soboty godzinę przed wieczornym nabożeństwem, więc w lecie o 16:30, w zimie o 15:30. Kościół jest wtedy zamknięty dla turystów, ale w szczycie sezonu turystycznego (wakacje) ślubów nie ma. Śluby odbywają się przy głównym ołtarzu" (http://forum.e-wesele.pl/index.php?topic=7091.0;wap2). To są chyba najistotniejsze informacje. Księża bardzo mili, ja już miałam okazję się spotkać z księdzem infułatem Fidelusem, i wybieram się do księdza prałata Sochackiego :)

Gość na wawelu
petite444 - owszem. Nawet jak nie jesteś z Krakowa to możesz brać ślub w tym mieście. To tak jakbyś brała ślub u siebie w mieście tylko że w innej parafii a do tego są potrzebne dokumenty z parafii. Pozdrawiam

Gość gość
hej! który kościół polecacie bardziej: 1)na Skałce czy 2) Bożego Ciała mam dylemat.. z jednej strony wolałabym na Skałce, ale autobus chyba może zatrzymać się na placu Wolnica (nie jestem pewna ale chyba nie wjedzie pod kościół na Skałce) z drugiej strony Bożego Ciała jest tam remont i w sumie nie wiadomo w którym miejscu ten remont będzie.. proszę doradźcie coś..

Gość gość
w Rynku fajna klokalizacja i spacer..po albo dorożka...

Gość Aizdaj
a czy ktoś słyszał o parze albo sam brał/bierze ślub w Centrum Jana Pawła II w Łagiewnikach? Tak myślimy z Lubym, ale oboje nie jesteśmy z Krakowa i zastanawiamy się jakie są formalności itp. No i ile trzeba płacić za sakrament w takim znanym miejscu. pzdr :)

Gość gość
JA sie zastanawiam nad Centrum Jana Pawla ... Najbardziej chcialambym w Sanktuarium w Lagiewnikach - jasny piekny nowoczesny kosciol. Ale on nalezy do siostr i boje sie ze nie organizuja slubow... ktos cos o tym wie?

Gość Greuss
Wiecie co...ceremonia ślubna to przede wszystkim jest sprawa dla mnie duchowa, bo chodzi o to, żeby trzymać się tego, co się tam przysięgało. No ale porządne organy i...rzecz jasna, organista, który jest w stanie zagrać od deski do deski, bez obawy, że w połowie nabożeństwa dostanie zawału i raczy pójść na drugi świat, jak to zrobił mój znajomy na mszy w dniu św. Barbary w trakcie "Ojcze Nasz", zawsze dodają takiego patosu tej uroczystości. Ja nie mówię bynajmniej o jakimś tam elektroniku, udającym to, że jest piszczałkowy, ale o prawdziwych, rasowo brzmiących organach piszczałkowych. W Krakowie jest poważny problem z parkowaniem. Natomiast jeśli chodzi o jakość brzmienia organów i wrażenie, jakie może ono wywrzeć na gościach, to polecam kościół na os. Widok, słynną Arkę Pana, Bazylikę Mariacką, i bazylikę Bożego Ciała.

Gość gość
Hej, orientuje się ktoś jak odległe terminy są w opactwie benedyktynów w Tyńcu.Pozdrawiam i dzięki za info

Gość gość
Witajcie :) Mam pytanie do osób, które brały ślub w bazylice Bożego Ciała. Ile pieniędzy należy przygotować, żeby nie było za mało niż "co łaska"? :) jak było u Was? Pozdrawiam :)

Gość Gość

Hej mam pytanie. Chciałabym wziąć ślub w piątek. Czy wiecie może w którym kościele w Krakowie lub na obrzeżach Krakowa udzielą sakramentu małżeństwa w piątek? 

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 😉