Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kogi

Luteina raz jeszcze

Polecane posty

Mam pytanko odnośnie brania Luteiny. Dostałam ją z powodu kilkudniowych plamień przed @. Miałam brać przez 2 tygodnie po 1 tabletce rano i wieczorem. Po 5 dniach wystąpiło plamienie. Nie wiem czy mam brać Luteinę dalej czy przestać? Jak się dostaje @ to trzeba przestać, a przy plamieniu? Może któraś tak miała?

ja wlasnie tak mialam przed paroma dniami. Dzwonilam do mijego ginekologa i on mi kazal odstawic, zebym miala spokojnie okres (bo tez sie zaczelo od malego plamienia) i pozniej wziac znowu od 18 do 25 dnia cyklu. Ale ty strasznie duza dawke bierzesz! ja biore po jednek tableci.

Dzięki MegiMegi. A w którym dniu zaczęło Ci się to plamienie? Bo u mnie dopiero 24 dc.

najpierw bylo tego malo, a pozniej zaczal mnie bolec brzuch.... zadzwonilam do gina, odstawilam piguly, okres sie rozszalal, a teraz jest juz znowu spoojnie

ja też biore luteine bo mam niedomoge lutealną czyli własnie te plamienia przed okresem i wiem od gina że luteine należy odstawić zawsze kiedy pojawi sie plamienie albo krwawienie, poza tym dawka luteiny może być rożna, przepisuje ją lekarz i tu nie ma żadnych stałych ustaleń, niektórzy biorą ją 3 razy dziennie przez 5 dni. Ja ją biore 2 razy dziennie przez 10 dni od 15 do 25 dnia cyklu i okres dostaje zawsze w 28 dniu cyklu.

no to co trzeba robic, jak mimo brania luteiny plamienia nie ustaja??? zwiekszyc dawke, czy co? ja juz nie wiem..., lecze sie ponad poł roku i nie ma miesiaca, zeby mi jakas niespodzianka wyskoczyla. dziewczyny odpiszcie cos!!!

MegiMegi, ja dopiero pierwszy miesiąc biorę Luteinę, więc nie wiem. Do gina po poradę pewnie pójdę jak mi się @ skończy (bo nie wątpię, że po tych plamieniach wystąpi). Ale ja planuję ciążę za miesiąc lub dwa :) więc mam nadzieję, że problem @ i plamień skończy się na jakiś czas ;) Właśnie z tego też powodu gin przepisał mi Luteinę, ona też wspomaga zajście w ciążę i jej utrzymanie.

Megimegi - ja też tak raz miałam że brałam jedną tabletke przez 10 dni i ten sluz już pod koniec brania miałam taki beżowy, powiedziałam o tym ginowi i on zwiększył mi dawke i teraz jest dobrze. Dziewczyny przy niedomodze lutealnej nie zawsze zachodzi się w ciąże niekiedy sama luteina nie wystarcza bo powodem tych plamien jest niedobór progesteronu a co za tym idzie za wysoka prolaktyna.. a co za tym idzie? czesto brak jajeczkowania. Ja wiem że ja nie jajeczkuje i jak narazie z ginem idziemy po najmniejszej linii oporu stosując narazie tylko luteine ale obawiam się ze ze trzeba bedzie wejść z innymi hormonami żeby przywrócić jajeczkowanie. Nie staram sie o dziecko ale chce sobie wyprostowac te sprawy zeby potej moc zajść w ciaże bez nerwów. Pozdrawiam

Ja akurat robiłam dwa razy USG owulacji w ostatnim czasie i jajeczkowanie mam, więc .... może się uda. Choć ja już miałam problemy z zawyżoną prolaktyną i po 2 m-cach kuracji udało mi się zajść w ciążę. Oczywiście nie była to sama Luteina, ale jeszcze 4 inne leki :(

ja bralam bromergon... starania_pl radzila, zeby zrobic dodatkowo badania tarczycy Ide sie przebadac!