Gość ale gdzie w przepisach Napisano Listopad 9, 2006 ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 9, 2006 znowu nie tu się wpisalam ale jestem zabiegana juz podaje; SERNIK NA ZIMNO 1kg chudego sera 3 krotnie mielony 3 plaskie łyżky żelatyny, 1,5 szklanki mleka chudego zapach śmietankowy (lub inny - ulubiony) owoce (np. mrożone truskawki), słodzik, ew. fruktoza Do żelatyny dodać 5 łyżek zimnej wody, poczekać aż spęcznieje. Dolać trochę gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Miksować ser ze słodzikiem i zapachem, dodać mleko na koniec żelatyny i miksowac jeszcze przez 1 min. Przełożyć do tortownicy (średnica 24cm), ułożyć truskawki na wierzchu i pozostawić w lodówce na ok. 45 min. Pycha!!! Jak ktoś lubi - można ugotować gęsty kompot truskawkowy, dodać do niego żelatyny i zalać taką galaretką Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 9, 2006 to wlasnie tu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ela43 0 Napisano Listopad 9, 2006 Tery dzięki za przepisy. Sernik na zimno super, a ja właśnie wyjełam zamrożony ser tłusty bo juto będzie sernik dla rodziny więc i ja nie będe pokrzywdowana. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Felimena Napisano Listopad 9, 2006 witam mam jakies 100str przepisów w wersji word. Dla chetnych podaje email anik24@tlen Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amita 0 Napisano Listopad 9, 2006 Hej,Felimena.Nasz błąd w adresie:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 9, 2006 Ela na ten sernik potrzebny jest ser chudy! więc nie mozesz jeść tłustego.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 9, 2006 cześć Felimena tak masz błąd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 9, 2006 Kluseczki łyżką kładzione Do miseczki wsypujemy 8-9 łyżek mąki pp, do tego szczypta soli i jedno białko, Wyrabiamy łyżką dolewając zimnej wody po trochu tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Maczamy najpierw łyżkę we wrzątku, żeby była rozgrzana, następnie nabieramy kluseczki łyżeczką ocierając o brzegi i „kładziemy” do wrzącej osolonej wody. Po zanurzeniu łyżki we wrzątku kluseczka powinna spaść. Ja robiłam z mąki razowej bo akurat taką miałam, ale pewnie będą jeszcze lepsze z mąki graham :d Na łyżce oliwy podlewając wodą przesmażyłam cebulkę i 4 pieczarki, to posypane solą, pieprzem i papryką. Znakomite zapite maślanką ;) Smacznego :) Jest to posiłek węglowodanowy,ale czy przez ten tłuszcz do cebuli,może być taki posiłek na kolację? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 9, 2006 Oliwki zalicza sie do tłuszczy KLUSKI ala przycieraki 1 szkl.mąki żytniej 2 cebulki 10dgk sera bialego 0% mala lyzeczka oliwy z oliwek woda (tyle żeby była gestosc jak z ziemniakow) Make z woda wyrabiamy tak zeby nie splywalo z talerza scisle ale nie za scisle, kladziemy na wrzatek lyzką maczana w wodzie, smazymy cebulke. Kluski po wyplynieciu niecala minutke gotujemy odcedzamy, posypujemy pokruszonym serem i polewamy cebulka. Pycha Obydwa przepisy na kluseczki moga byc na kolację ale lepiej na obiad bo to jest posilek cięzkostrawny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 10, 2006 PIECZONE POMIDORY Z CZOSNKIEM (dla 4 osób) Skladniki; 8 pomidorow 3 zabki czosnku drobno posiekanego 2 lyzki oliwy z oliwek czarny pieprz Wykonanie; Wymieszac oliwe z czosnkiem i natluscic naczynie zaroodporne z pomidora wyciac szypulke i odciac plasterek od spodu, tak zeby pomidor sie nie przewracal naciac krzyzyk na srodku i ulozyc ciasno w naczyniu posypac pieprzem reszta oliwy z czosnkiem polac pomidory piec 10 minut w temp.200 stopni musza byc gorace ale nie zupelnie miekkie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Felimena Napisano Listopad 10, 2006 sorki anik24@tlen.pl oczywiście pozdrawiam:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 10, 2006 Felimena przykro mi ale nie można wyslać Ci wiadomości nie wiem dlaczego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 10, 2006 DŻEM MORELOWY (inna wersja to ŚLIWKOWY, MORELOWO-ŚLIWKOWY) Skladniki; 50dkg suszonych moreli najlepiej te grube sok z 1 -2 cytryn woda; morele powinny byc zanurzone do 2/3 wysokosci Wykonanie; Zagotowac morele z sokiem cytrynowym i woda. Pozostawic do ostygniecia morele zmiksowac i gotowe do spozycia można przechowywać do 3 tygodni. Mala ilosc ja przeciskam przez praske do czosnku i mieszam, jak za geste dodaje wody. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
amita 0 Napisano Listopad 10, 2006 Felimeno.Wielkie dzięki:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 11, 2006 Jarzynka 1 kg pietruszki +natka 0,5 kg selera i liście 0,5 kg pora o,5 kg cebulki 1 kg pomidorów Do tego było 1,5 kg marchewki . Na całą ilość 1 kg soli ( kłodawska) Tak więc jeśli nie bierzemy marchewki to i soli mniej. Ja to robiłam w Thermomixie,ale mozna i w maszynce do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy i wladamy do słoików.Moze to stać i stać,nie zepsuję się,bo sól konserwuje. Ja daję tego tyle,zeby była odpowidnia słonośc potrawy. Daję też do rosołu,opada na dno,a smaczek jest super. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
71natasza 0 Napisano Listopad 11, 2006 Witam Bardzo zainteresowała mnie dieta MM moja kumpela schudła na niej 23kg.Niedawno ją zobaczyłam i SZOK. Mam prośbe czy mogłybyście tez podac jakieś przepisy na sniadanka MM albo które dania mozna jeśc na śniadanie którre na obiad i kolacje. Z góry dziekuje :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 12, 2006 Natasza zajrzyj na topik \'ponownie zaczynam skuteczna diete mm\' tam podajemy jadlospis Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 12, 2006 Polędwiczki brokułowe - 1/2 kg polędwiczek - paczka mrożonych brokułów - pół paczki mrożonego kalafiora - 50 dag pieczarek - 2 por - pół główki czosnku - ok. 400 ml śmietany 18% - oliwa z oliwek do podsmażenia - sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy estragon 2 łyżki Polędwiczki kroimy na ok. 1 - 2cm plastry, rozbijamy pięścią i smażymy na duzej patelni, na rozgrzanej oliwie. Kiedy mięso zrumieni się wrzucamy pokrojony w plasterki por, wyciśnięty czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki. Pozwalamy się potrawie podusić ok. 3 minut. Następnie wrzucamy brokuły i kalafior. Dusimy ok. 5 minut. Kiedy wszystkie składniki osiągną pożądaną miękkość przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem (sporo tego pieprzu :), a także estragonem. Mieszamy. Nastepnie kiedy potrawa wchłonie przyprawy zalewamy wszystko gęstą śmietaną... PYCHA!!! Do polędwiczek brokułowych pasuje sałatka z kiszonej kapusty i dużej ilości czerwonej papryki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 12, 2006 Filet z indyka z warzywami. Kawałki indyka zrumienić na tłuszczu,następnie wrzucić do naczynia żaroodpornego.Na to mięsko włożyć wcześniej podduszone warzywa(cebula,czosnek,biała kapusta,cukinia)I na to rozsypać utzrty wcześniej żółty ser.Wstawić do piekarnika i wszystko zapiec. Można po wyjęciu polać sosem z przyprawą włoską.(był wcześniej podawany) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 12, 2006 Co do tych polędwiczek,to teraz dajemy brokuły nie mrożone,mamy przecież świeże :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 12, 2006 Zapiekanka z brokułu i piersi Składniki: - 1 ugotowany brokuł - 2 ugotowane piersi z kurczaka - 2 jaja - 200 ml śmietany, - 1 łyżeczka oliwy - 100 g startego żółtego sera - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz do smaku Brokuły i mięso pokroić. Roztrzepać jaja, dodać sól, pieprz, śmietanę i ser. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, włożyć mięso i brokuły, zalać masą jajeczną i zapiekać w 200 st.C przez ok. 20 minut Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 13, 2006 pory zapiekane z szynkąi serkiem posiłek tłuszczowy pory pokroic w 10cm kawałki i na wrzatku gotowac 7 minut.odcedzic,ostudzic.Kazdą pore oddzielnie zawinac w plasterki chudej szynki,ułozyc w naczyniu zaroodpornym,posypac serem żółtym,lub polac sosem z rokpola jajka i smietany.Rewelka-polecam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 13, 2006 SAŁATKA MAKARONOWA Z SOCZEWICĄ Posiłek węglowodanowy. Składniki: - 100 g razowego makaronu - 100 g soczewicy zielonej - 200 g pieczarek - 2 łodygi selera naciowego - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Sos: - pół łyżeczki soli - 3 ząbki czosnku roztarte - 1 łyżeczka musztardy - 3 łyżki soku z cytryny - sól i pieprz do smaku Ugotować makaron, odcedzić a do ciepłego dodać ugotowaną soczewicę, seler. W lekko osolonej wodzie ugotować pieczarki. Wymieszać. Wymieszać składniki sosu, polać nim sałatkę. Sałatka jest smaczniejsza na drugi dzień, gdy makaron wchłonie smak sosu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 13, 2006 PAPRYKA FASZEROWANA Posiłek tłuszczowy. Składniki: - papryka surowa, - mięso mielone wołowe badź drobiowe, - jajko, - przyprawy, - natka Paprykę wydrążyć, mięso wyrobić z jajkiem, przyprawami, i posiekaną natką. Wepchnąć w paprykę i zapiekać można także pod koniec położyć kawałek sera pleśniaka na wierzch ładnie sie rozpuści natomiast bez sera można to zrobić także na parze (co do farszu może być z pieczarek i gotowanego jajka) aha czynnikiem wiażącym farsz jest surowe jajko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 13, 2006 Pieczarki w sosie śmietanowym składniki: 8 malych pieczarek lub 4 duze smietana powyzej 18 % tluszczu swiezo zmielony pieprz oliwa lub olej slonecznikowy sol natka od pietruszki sposób przygotowania na oliwe wrzucamy pieczarki - male w calosci, duze przekrawamy na pol - i czekamy az sie zezloca posypujemy szczypta soli oproszamy pieprzem i podlewamy kilkoma lyzkami smietany czekamy az smietana sie zredukuje a pieczarki zmiekna mozna podlac odrobina wody po kilku minutach sa gotowe wyjmujemy je polewamy sosem i posypujemy natka od pietruszki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 13, 2006 Pieczarki w sosie śmietanowym są posiłkiem tłuszczowym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 13, 2006 Aga super super przepisy wielkie dzięki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agaa40 0 Napisano Listopad 14, 2006 OSZUKANY BIGOSIK srednia glowka bialej kapusty 2 cebule biala koncowka pora laska selera naciowego 2 kostki bulionu grzybowego 3/4 peczka kopru lisc laurowy, 2 -3 kulki ziela angielskiego przyprawy do smaku kapustke kroimy na drobne kwadraciki, dodajemy pokrojony w plasterki seler, por i cebulke nastepnie zalewamy woda, dodajemy buliony lisc laurowy, ziele ang, przyprawiamy sola i odrobina pieprzu i gotujemy do miekkosci - gdy kapustka bedzie prawie ugotowana dodajemy drobno posiekany koperek gotujemy jeszcze kilka minutek i vua-la ... Smakuje bardzo podobnie jak mloda kapucha z koperkiem tyle ze nie ma mieska - jest super np. na kolacyjke mozna ja jesc do syta . Efekt uboczny - gaziki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tery 0 Napisano Listopad 14, 2006 Flaczki z boczniaka Składniki: włoszczyzna bez marchewki 50 dag boczniaka 1 cebula pieprz, imbir, ziele angielskie, gałka muszkatowa, mjaranek, liść bobkowy, papyka 1 łyżka oleju 1 łyżka mielonego siemienia lnianego Wykonanie; włoszczyznę ugotować w małej ilości wody, odcedzić, pokroić w kawałki najlepiej w paseczki. Grzyby oraz cebulę również pokroić w psaseczki i wrzucić razem do wywaru z włoszczyzną, dodać lyzke oleju i przyparwy (bez majeranku) Gotować przez 15-20 minut. Odlac 1/4 szklanki wywaru przestudzić i rozprowadzić w tym siemnie, wlac do grzybow, dokłdnie wymieszać i zagotować zdjąc z ognia i wsypac majeranek zwylke nie daje zasmażki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach