Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie Inwalidka

Jaka forma aktywności po wszczepieniu endoprotezy stawu biodrowego?

Polecane posty

Gość Nie Inwalidka

Mam 40 lat , 2 lata temu miałam robioną operację. Czuję się po niej prawie w pełni sprawna, mogę poruszać się bez bólu, wręcz energia mnie roznosi, ale lekarze każą prowadzić oszczędzający styl życia, uważać, aby się nie wywrócić, poślizgnąć, nie dźwigać itp. Trudno mi tak życ, kiedy nie czuję się jeszcze jak staruszka, a tu takie ograniczenia. Latem jeżdżę dużo rowerem, codziennie chodzę na długie spacery z psem, lubię potańczyć. Niestety z nadejściem chłodów i zimna rower odpada /choć jeżdżę do pierwszych mrozów/, pozostają spacery i trochę gimnastyki w domu, i tak czekam z niecierpliwością do nadejścia wiosny i nie wiem co ze sobą zrobić? Basen niestety odpada, gdyż mam skłonność do łapania wszelkich grzybic i inszej zarazy,która panoszy się w tych miejscach, stąd staram się ich unikać, aerobik to ćwiczenia także zbyt intensywne, to co ja mam ze sobą robić? Bo zwariuję tej zimy, a ja uwielbiam się ruszać. Jak sobie przypomnę narty i łyżwy , na których swego czasu śmigałam, to chce mi się ryczeć! :((( Może coś poradzicie, bo mnie roznosi i chcę jakoś tę energię wyładować, kocham aktywne życie,nienawidzę gnuśnieć i rdzewieć! Czy siłownia, a dokładniej wybrany zestaw ćwiczeń byłyby dobrym pomysłem?

Gość Krzyl
Witam serdecznie. Mam na imię Krzysztof i jestem obecnie przed wszczepieniem endoprotezy stawu biodrowego. Może trochę nie na temat, ale poszukiwałem w sieci odpowiedzi na tysiące ręczących mnie pytań z tym związanych.Mam 42 lata i też nie czuję się jeszcze zardzewiały, jednakże ruch daje ból. Mam zatem pytanie, czy mogła by Pani opisać mi swoje przygotowania do zabiegu i jak Pani daje sobie radę "po". Jak wygląda życie człowieka "troszkę innego"? Bardzo mnie nurtują te pytania. Jeśli oczywiśie to nie zbyt imnymne pytania. Z góry przepraszam i dziękuję