Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmmiiii

co dawać psu do jedzenia?????

Polecane posty

Gość mmmmiiii

chciałabym dawać psiakowi coś dobregho i pożywnego!!!chodzi mi o to by było zdrowe i z witaminami!!!polećcie coś , bo nie mam żadbych pomysłów.....

w sklepach jest duzy wybor karma sucha i w puszkach a to juz wedle upodobania bo i z wolowina z kurczakiem z warzywami specjalne kostki paleczki a oprocz tego domowe jedzonko tez jest dobre ale nie resztki ze stolu np. kasza z mieskiem

Jakbym mojego pas i kota karmiła Royalem poszłabym z torbami :D Ja kamię mojego psiaka gotowanym ryżem z warzywami pomieszanym z karmą z puszki, żre, żyje, czyli gra. Dostaje jeszcze suchy pokarm i od czasu do czasu jajo :)

Gość mmmmiiii
ja też wolałabym sama mu ugotować i tak cały czas robie , ale tal myśle ,że to jedzenie jest bezwartościowe....bo co może być w makaronie i mięsie z puszki ...!???? moze jakieś warzywa dodawać???

Ja daję warzywa - gotowana marchewkę czy groszek np. SUche żarcie i te z puszki jest już zbilansowane, wiec co ma byc, to w nim jest. A ryż, kasza, makaron to łatwoprzyswajalne węglowodany. Mnie radził weterynarz w kwestii karmienia.

mój pies tylko za szczeniaka dostawał gotowane (ryż/kluchy/płatki z mięsem/puszką), potem już suchy pedegree i dożył starości ze zdrowymi nerkami i cała resztą (bo tu najczęsciej sie zarzuca, że sucha karma źle działa na nerki)

zasada gotowania jest taka 1/3 mięsa, 1/3 ryżu , makaronu itd. , 1/3 warzyw nie wolno dawać cebuli , rodzynek , czekolady jako dodatek łyżka oleju kukurydzianego lub siemie lniane

ewo23 chappi i pedegree to najgorszy syf jaki można dać psu jak sucha karma to dobra , a nie marketowe gówno a starość to pojęcie wzgledne

Ja karmię suchym royal canin.To wcale aż tak drogo nie wychodzi!! Za 15 kg płacę ok 200 zł i pies ma zarcie na ponad 2 m-ce! :D

Gość czas globalnej niepogody
Ciiiiiiuuuu... wcale drogo nie wychodzi - za 15 kg 200 zeta :-0

mój pies był duży, więc jadł dużo a akurat starośc u psa rasowego nei jest pojęciem względnym, bo wiadomo, ile żyją psy poszczególnych ras i mój osiągnął wiek graniczny musiał zostać uśpiony ze względu na problemy z kręgosłupem, które były konsekwencją wady wrodzonej tak więc, ARRAKIS, może jakieś minimum kultury, jeśli nie wiedzy Katarina :)

Gość mmmmiiii
Suche jedzenie jakoś mnie nie przekouje....mam owczarka, który lubi sporo zjesć , więc wole mu ugotować tym bardziej ,ze siedzi on na dworzu więc jak dostanie ciepłe , to sobie myślę ,ze lepiej mu isę zzrobi.....

ewo a co Ciebie tak zabolało? widze ,że jednak pies nie dożył w zdrowiu zupełnej starości , więc nie opowidaj o zaletach pedegree czy chapi i wiesz co? naprawde rzadko słysze , ze ktos karmi rasowego psa marketowa karmą i tyle jeżeli chwalisz jakiś produkt to powinnaś miec podstawy do tego , a o moja wiedzę martwic się nie musisz nie skazałabym psa na jedzenie chappi i wystarczy :)

ARRAKIS -> zgadzam sie z Tobą, ze te karmy są do d....:o Mój brat studiuje weterynarie i mówił mi o tych karmach chappi i pedegree Ja mam zaufanie do puriny czasami (raz na kwartał) ją kupuje dla mojego Amstaffka:) Ale na codzien wole mu gotować:)

12 lat dla boksera, to jest zupełna starość, a gdyby nie kręgosłup, to pewnie jeszcze z rok-dwa pożyłaby ponad normę ale... szkoda gadać polecajcie karmę po 200 zł na m-c, na pewno własciciel psa będzie uszczęśliwiony :) a producent \"markowej\" karmy jeszcze bardziej bo psu i tak rybka, byle smakowało i nie szkodziło

Swoja karmie Royalem albo eukanuba , czasami puryną , ale pro plan chappie ani pedugree , ani inne marketowe barachło nie nadaja sie dla psów.A puszki \"mięsne\" to tylko zawieraja dodatek mięsa , wiec mieszanie ich z makaronem czy innymi dodatkami jeszcze zubożaja diete poszukajcie w marketowych karmach takich składników jak chondroprotetyki , luteina , nienasycone kwasy tłuszczowe... to mało wartosciowe odpady z witaminemi i minerałami.

Ewa 🖐️ Mój wilczur (już nie żyje biedaczek) tez wcinał tylko wołowinę z ryżem i warzywami. Do tego specjalną karmę dla "wątrobowców". Miał biedak problemy z wątrobą i jak zjadł coś tłustego i w ogóle spoza menu, to wymiotował, miał biegunkę i przez tydzień chodził na zastrzyki. Weterynarz odradził makaron, bo jakieś kanaliki się zapychają ;)

Gość mmmmiiii
chyba zmienie makarona na ryż , albo na zmiane bede dawała..... a ten ryz to w takich torebeczkach kupujecie??? kurcze mój wilk to chyba z 5 albo więcej potrzebuje na raz

Gość mmmmiiii
aaaaaa!!!!ok !dzięki

makaron źle wpływa na nerki, tak samo jak wszystkie popularne suche karmy dostępne w marketach. Pies powinien być karmiony gotowanym ryżem z wołowiną (można kupic w sklepach dla zwierząt) z dodatkiem gotowanych warzyw. Wołowinę mozna zamieniać na gotowane jajko - jeśli pies lubi - ale proporcje musi ustalić lekarz w zależnosci od masy psa. Mój ok 10 -13kg dostawał 300g ryżu i 50g mięsa. Mięsa mało bo białko generalnie szkodzi na nerki a on miał problemy z nimi - i do dzisiaj martwię sie tym, ze może jednak przez marketową karmę suchą - bo jednak kiedyś ją dostawał. SUCHEJ KARMIE - ZDECYDOWANE NIE!!! Dożył pięknego wieku jak dla psa 14l - i odszedł w trakcie mojej tygodniowej podróży poślubnej :(((

Acha! A siemienia lnianego b mało , bo wywołuje hmmm...że tak powiem sraczkę...;)

Gość tylko u psów ta sraczka
? bo może sobie kupię.;)