Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

elle88

zadanie z matematyki

Polecane posty

prosze o pomoc w takim zadaniu trzy dzbany maja pojemnosc 1 i 1/2 litra (1,5) do pierwszego wlano 4/5 (0,8) do drugiego 5/6 (0,83) do trzeciego 5/8 (0,625) do ktorego z nich mozna dolac jeszcze 3/4 soku? (0,75) z gory dziekuje za pomoc :)

Gość Kujon polski
do trzeciego :)

Gość słownik listopadowy
Tez bym pomogła...ale zawsze byłam noga z matmy:O

Gość Kujon polski
do trzeciego czyli 5/8 (0,625). jestem pewna na 99% :)

Gość tylko w trzecim sie to zmiesci
policz sobie

Gość a czasem nie do
1 i 3 ???? :P

Gość tylko w trzecim sie to zmiesci
moj syn z czwartej klasy podstawowki to rozwiazal, dziecinnie proste, czyste dodawanie

Gość 18-latka
elle88 ile Ty masz lat? albo komu to zadanie robisz?

Gość poprostu...
TYLKO do 3 bo: 0,8 + 0,75 = 1,55 0,83 + 0,75 = 1,58 0,625 + 0,75 = 1,375 tj. mieści się w 1,5 litra chyba to jest dobrze ale głowy nie daję sobie uciąć ;)

Gość Kujon polski
No mowie ze do 3 tylko. To po co sie pytasz jak nam niewierzysz ? :P

Gość studentka mat.
a to wszystko sa dane , to 5/ 8 że to 0.625

Gość studentka mat.
bo chce zauważyć że 4/5 z 1,5 to jest 1,2 5/6 to 1,24999 5/8 to 0,9375 czyli o3/4 soku 1,5 litrowego (0,5) litra zmieści się tylko do 3

ja mysle tak 1,5-0,8=0,7 1,5-0,833=0,667 1,5-0,625=0,875 czyli 0,75 zmiesci sie w 3 dzbanie :-)

Gość studentka mat.
jestem prawie na 100 pewna że to jest dobrze , czyli w sumie tak jak pisaliscie do 3 tylko rozwiazanie wyglada inaczej

Gość Kujon polski
studentka matematyki- zgadzam sie ztoba racja napewno do 3 :)

Gość studentka mat.
ale 4/5 z opakowania 1.5 to nie jest 0,8 :o

Gość studentka mat.
a ta babka tylko po to to chyba podala żeby nie trzeba bylo liczyć bo to trzeba policzyć tak 3/4 (0,8) *1,5=1,2 litra mamy obecnie w 1 kartonie itd.

Gość studentka mat.
5/6 *1.5 to 1,2499999litra mamy w 2 5/8 5/8*1.5 to 0.9375 litra mamy w 3 kartonie czyli wcześniej sie pomylilam coś żle na kalkulatoże policzylam 3/4 z 1,5 to 1,125 tyle chcemy dolać więc się nigdzie nie zmieśc i.

elle88----->pisz pecyzyjnie ba w pierwszej linijce widze jednostki a dalej juz nie.tam wszedzie sa litry czy tylko ulamki bo to jest roznieca czy mozna dolac 3/4 litra czy 3/4 objetosci naczynia. pierwsze naczynie jest wypelnione woda 0,8*1,5l=1,2l czyli zarowno 3/4litra jak i tym bardziej 3/4 naczynie sie nie zmiesci drugi przypadek 0,83*1,5=1,25l wiadomo 0,625*1,5=093l wiadomo jesli tam wszedzie maja byc litry to w pierwszym jest 0,8l wiec 3/4 zarowno litra jak i naczynia(1l) sei .... w drugim 0,83 wiec rowniez w trzecim 0,625 wiec 3/4 litra(o,75) sie zmiesci jednak 3/4 pojemnosci naczynia w tym przypadku bylby to 1 litr sie nie zmiesci

Gość studentka mat.
takie proste zadanie , a ja sie myle :D lepiej bym wam całki , ekstrema i gradianty wytłumaczyła. :D i oczywiście miało być kalkulatorze :D

Gość studentka mat.
dokladnie nie ma jednostek i to wprowadza w błąd.

bo nie weim czy to w nawiasach to jest Twoj domysl czy tresc zadania jesli tersc zadania to druga czesc mojej odpowiedzi(czyli naczynie 3) jeli domysl to przemysl to sobie jeszcze;);)

Gość studentka mat.
ale mi sie wydaje że to jet objętość naczynia.Jak nie ma jednostek to tak to powinno być zinterpretowane moim zdaniem.

ale mi sie wydaje że to jet objętość naczynia.Jak nie ma jednostek to tak to powinno być zinterpretowane moim zdaniem.----->ale nie wiadomo co tam jest a czego nie ma bo skad mamy wiedziec czy to jest DOSLOWNIE przepisana tresc czy nie.gdyby tak bylo to zadanie bylo by bez sensu bo odpowiedz od razu widac-no chyba ze to zadanei z poczatkowych klas szkoly podstawowej;) mysle ze tam moze nie byc jednostek oraz tego co jest w nawiasach;)

Gość studentka mat.
ale to jest chyba wlasnie takie zadanie , z podstawowki , na ułlamki , żeby ktoś wiedział ile to jest 3/4 z 1,5