Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

leonora

Sytuacja przestępców w Szwecji. Dla mnie to szokujące.

Polecane posty

W Szwecji przestępcy mają specjalnie i łagodnie. W więzieniu są jednoosobowe cele, w każdej komputer z internetem i najnowszym grami. Menu w stołówce zawiera mnóstwo dań, które przygotowują znakomici kucharze. Każdy wiezień może też udać się do więziennej sauny albo masażystów. Oczywiście za darmo. Każdy więzień może dowolnie kontaktować się ze światem zewnętrznym. Nikt nie czyta listów więźniów ani nie kontroluje ich telefonów. Można nawet w dowolnej chwili wyjść na spacer. I uciec, bo większość więzień nie jest ogrodzona. Ani regulamin więzienia ani szwedzki kodeks karny nie przewiduje kar za ucieczke z więzienia. Wracając do tego co może więzień - może nawet uczyć się jeździć konno. Kary za morderstwo też są absurdalnie niskie. Za morderstwo grozi 10 lat albo dożywocie, przy czym częściej mordercy dostaja tą pierwszą kare. Zwyczajowo wychodzi się po połowie kary, czyli w przypadku morderców po 5 latach. Dla mnie to jakis absurd 😠 Czy oni upadli na głowe...

Gość chyba skorzystam
z tego hotelu:P

Gość Szwdzka_degrengolada
Upadli, Leonora, ale jeszcze nie poczuli upadku. Przyjdzie czas, że tak im zaboli dupa, że się nie będą mogli pozbierać. Zrujnować tysiącletni dorobek cywilizacyjny łatwo, a wszystko w imię postępu, tolerancji i nowoczesności.

Gość heeeeeelooo
a skad to wiesz???

Gość czekajcie az polacy tam zajada
to zmienia prawo

Gość ouzytka
luzik musi byc!

Gość widac malo tam przestepcow
wiec sie moga z nimi cackac

Gość amant nie kompromituj sie
po raz kolejny

Gość CreltyBroughtTheeOrchids
Niestety gwaltow i wlaman wiecej niz w Nowym Jorku :O

Dodam jeszcze, że za nie segregowanie odpadów grozi tam do roku więzienia :-o

I jakoś przestępczość jest tam najmniejsza w Europie. Nie z powodu tych luksusów oczywiście.Z powodu tego że kraj jest normalny i nie zaczadzony katolicyzmem.

a to dlatego że jako jedyny kraj mają nadwyżki w budżecie i nie wiedzą c o z tym robić. Nie to co u nas.... a mimo to nasi przestępcy też nie mogą narzekać...Można by nawet powiedzieć że nasi paradoksalnie mają jeszcze lepiej - bo nie idą do więzienia bo Państwo nie ma na ich utrzymanie w celach

-->Łowca Jeleni Słyszałam, ze Sztokholm ma niedługo pod względem liczby popełnionych przestępstw wyprzedzić Moskwe :classic_cool:

--> umcyk umcyk Ci skazani za poważne przestępstwa do kryminału idą, ale z nimi jest inny problem. Przeczytałam, zdaje się we Wproście, że więźniów, któzy nie wrócą z przepustek nikt nie ściga :-o Nawet morderców. Michał Gruszczyński, który niedawno zabił 2 osoby w Wołominie był właśnie jednym z tych nie ściganych, którzy nie wrócili z przepustki :-o

Szwedzi są pracowici i cierpliwi, dlatego jakoś to się toczy. Ale prędzej czy później to się zmieni (tzw. hodowla meneli).

Przypomniało mi się jeszcze jedno - w Szwecji policyjny radiowóz nie może łamać przepisów drogowych, nawet gdy ściga przestępców :D

Łowco Jeleni, a może mi powiesz, co ma wspólnego katolicyzm z liczbą przestępstw? To może być odkrycie kluczowe w dziedzinie kryminalistyki :classic_cool:

Leonora - źle słyszałaś; owszem, kryminalizacja wzrosła - dzięki emigrantom min. z Polski. zaś co do katolicyzmu to nie chodzi o samą wiarę tylko wynikającą z niej mentalność. Przyjrzyj się poziomowi przestępczośći we Włoszech, Brazylii, Meksyku czyli tradycyjnie katoilickich krajach, a zrozumiesz, o ile w ogóle coś rozumiesz.

Ale dziwnie czy nie- ja bym bardzo chiała mieszkać w Szwecji( gdybym miała wybierać, bo oczywiście w Polsce mi najlepiej) Kiedyś nawet próbowałam zapisać się na kurs języka szwedzkiego ale okazuje się że u nas wówczas był to problem. Takie kursy były prowadzone tylko dla kadry medycznej i trzeba by było specjalnie dla klientów indywidualnych ustlić grafik, grupę i cennik itp...poprostu jeszcze nie było to w ofercie

jaka ładna wutka . ale w nazwie jest błąd pisze się : wutka trzysta :) niestety nie orientuję się jak to jest z bimbrem

Gość wenka30
był kiedyś taki program o dzieciach w Szwecji, że są bardzo chronione i jeżeli dziecko zgłosi nawet w szkole że zostało zbite to rodzice idą do ciupy a dziecko do rodzinki nowej, a zdarzają się takie przypadki że dzieci kłamią bo się wkurzą o coś a potem się już całej tej machiny nie da odkręcić- przechlapane

Gość serduszko24
mój właśnie został złapany w Szwecji i oskarżony, czeka na sprawe.Zycze mu żeby dostał sie do takiego super więzienia bo lubi grać :) ciekawe czy bedzie tak kolorowo!