Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jamilah

ISLAM

Polecane posty

Gość ekspresss
dobra powiem :p znam kilka zasad " islamowych " których mój kolega muzułmanin ( lat 33 ) zawsze przestrzega: - Trzeba dbać o koty. domowy kot musi być głaskany, dobrze karmiony i trzymany w domu, bo może pójść do Allacha i naskarżyć na nas. Naskarżyć na nas za złe traktowanie, ale również donieść Allachowi o naszych grzechach, nawet takich zmyślonych... wredne stworzenia ;) - Nie trzeba dbać o psy. nawet jeśli nasz pies będzie marzł na dworze i chodził głodny, to i tak nie pójdzie na skargę do Allacha, bo jest lojalny właścicielowi :p - można grzeszyć w nocy, bo wtedy Allach nie widzi - a jesli się nagrzeszy w dzień, wystarczy się umyć, woda zmywa wszystkie grzechy, nawet te najgorsze Martinella on opowiadał mi o tych dziewicach ( z pewnym rozmarzeniem ;) ) ale nie w takich ilościach :D

Gość Ech te haremy
:)

Gość Mariii
a ja mam ostatnio duzo kontaktow z ludzmi z Bliskiego wschodu. Wszystkich ich wrzucamy do jednego worka : Arab=muzulmanin, co prawda nie jest. Ja akurat znajduje sie w grupie w ktorej jest troche wiecej przedstawicieli kosciola ortodoksyjnego (greko-katolicy). I widze zdecydowana roznice miedzy nimi a muzulmanami. Muzulmanie maja jednak, jakies poczucie wyzszosci, czuja sie lepsi. traktuja reszte - najtrafniej odda to chyba slowo - z protekcjonalnoscia. Niby skromni, a jednak czasami jakby nie wytrzymywali i komentarze na niewinne zdawaloby sie tematy, zaskakuja surowoscia i zjadliwoscia. Jakby trzymali emocje pod silna kontrola i czasami cisnienie im puszczalo.Kobiety szalenie zdominowane przez mezow. U ortodoksow zupelnie inne relacje. I inny stosunek do kobiet. Do zycia. Bez tego zaciecia fanatycznego. Moze to przypadek, ale ci ktorych zam to pogodni ludzie, choc po duzych przejsciach (wiekszosc dopiero na zachodzie cieszy sie swoboda religijna- poznali muzulmanskie podejscie do innowiercow w swoich ojczyznach). Wiekszosc to ludzie w przedziale wiekowym 40-50 lat, dosc tradycyjni w zachowaniach, bardzo rodzinni, ale z duza radoscia zycia (moze infantylnie to brzmi, ale tak ich odbieram) i otwarciem na innych. Ja zauwazam duze roznice w mentalnosci.

Gość Ale te haremy
Ja też chcem ! :(

Mieszkam w kraju arabskim,wyszlam za araba.Religii nie zmienilam bo mi z moja bardzo dobrze.Zreszta maz nigdy nie naciskal na przejscie na islam.Sugerowal raczej poznanie islamu poprzez poszerzanie wiedzy na ten temat.Sporo juz czytalam i dlatego mam jako takie pojecie.Poza tym otoczenie rowniez pokazuje jak ludzie praktykuja islam-z moim mezem wlacznie. Jamila znaczy piekna,aczkolwiek znam osobe o tym imieniu,ktora taka raczej nie jest.Ale coz....kazde imie arabskie ma jakies znaczenie a imion sie nie wybiera-rodzice zecyduja przeciez

Gość to chodzi o
7 dziewic, a nie 70 ;)

Gość nie o 7 tylko o 74 i nazywaja
sie "hurysy" kazdy dobry muzulmanin w raju je dostanie, beda to ciagle odradzajace sie dziewice

Gość o rany julek
:o ! a kobietom po śmierci przewidziane są jakieś bonusy ? :D a może one w ogóle nie mają wstepu do raju, tylko gdzieś niżej :p co za religia :D

Gość koran mówi
o tych dziewicach, czy to takie ludowa plotka ? ;)

Gość mowi mowi
»Będą tam hurysy o wielkich oczach, podobne do perły ukrytej Zaprawdę, stworzyliśmy je w sposób doskonały i uczyniliśmy je dziewicami, kochającymi, jednakowego wieku - dla tych po prawicy.« (Surah al-Waqiyah, 56:22-23,35-38) hurysy – rajskie „wieczne” dziewice o wielkich, czarnych oczach. Są „niebiańskimi małżonkami” w męskim raju. Jak wszyscy mieszkańcy raju, mają po 33 lata. Na ich piersiach wypisane jest imię Boga i ich rajskiego męża. Usługują muzułmanom, którzy dostali się do raju. Kobiety też mają swój raj i czekają tam na nie piękni młodzieńcy. no to jak laseczki fajnie by bylo miec chlopcow NA USLUGI???;)

Gość opowiedz jesli mozesz
Jest para - oboje koncza studia, nie w kraju muzułmanskimOn muzulmanin, ona chcrzescijanka. Ich nastawienie do religii jest ppodobne - ona obchodzi głowne swieta chrzescijanskie, on przestrzega ramadanu i nie pije, jest obrzezany Poza tym specjalnie nie praktykuja. Czy znasz facetow muzulmanow malo praktykujacych, czy d\są odrzucani przez wspolwyznawcow, i czy taki zwiazek bedzie podobny do zwiazku dwojga chrzescijan z nazwy czy zwyczju ( bo urodzili sie w takim a nie innym kraju) , Czy muzulmanie maja wieksze i na cale zycie zobowiazania wobec swojej religii niz chcrzescijanie? Czy czesto zdarzaja sie muzulmanie , ktorzy staja sie ateistami lub niepraktykujacymi?

Gość no ciekawe
hmm z tymi hurysami to niepewna sprawa, bo rok temu jakis badacz koranu wydal nowa interpretacje w oparciu o starohebrajski czy cos takiego i mu wyszlo, ze hurysy to winogrona:) a wiecznosc w towarzystwie swojej zony ucztujac itd. itp.

Gość winogrona mniam mniam
a co do kobiet to jak tam ma byc? dostana tez po swom hurysie?

Gość no ciekawe
nie ma zadnego hurysa:) najprawdopodobniej w wersji pierwotnej chodzilo o to, ze po smierci, dostepuje sie nagrody w postaci wiecznego imprezowania w towarzystwie swojej zony! czy tez zon:)

Gość buuuu ja chce hurysa
:classic_cool:

Gość no więc
to rozumiem, że muzułmanie dostępują zmartwychwstania zaraz po smierci, bo niby jak by mieli korzystać z tego ucztowania i hurys ;) duchem się raczej nie da :p:D