Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pyt

DO OSOB KTORE MAJA WLĄD W SWOJE KONTO BANKOWE W NECIE............

Polecane posty

Mam pytanie do osób, ktore mają wgląd w swoje konto w internecie... Czy to prawda ze hakerzy potrafia się włamać w konto i kraść z niego pieniądze???? Troche mam cykora...

Gość to jestes udawany
włamac sie potrafia wszedzie, najlepiej zaintaluj soebie firewalla

Prawda. Ale tylko wtedy, kiedy z komputera korzystasz w miejscach przypadkowych, nie wylogowujesz się po skończeniu pracy, logujesz się wielokrotnie i błędnie, wybierzesz bank, który stosuje byle jakie zabezpieczenia. I chyba nie podajesz swoich haseł byle komu - np w każdym \"szemranym\" sklepie internetowym

to wybierz bank, ktory stosuje zabezpieczenia, ktore dosc skutecznie utrudniaja te zamiary ja osobiscie wole jednak elektroniczny pieniadz, bo ten ukrasc duzo trudniej - taki portfel to mozna po prostu komus wyrwac i uciec, a z e-pieniedzmi tak prosto nie jest...

A jak czego takiego nie mam? Kurde nie wiem jak to zainstalowac:( Czy mozna zlikwidowac w banku tą usługe zeby juz tego w necie nie było?

Gość feeefaa
Daj spokój, jeżeli będziesz się stosowac do w/w zasad prawdopodobieństwo jest dokładnie takie, jak to, że ktoś cię napadnie na ulicy. Nie wolno udostępniać nikomu nr klienta i pinu, pin można co więcej co jakiś czas zmieniać. A wygoda - ogromna. Zamiast tłoczyć sie na poczcie możesz zrobić każdy przekaz z domu. Twoje lęki przypominają mi lęki moich co niektórych koleżanek, jak weszły bankomaty. No jak to tak wyjmować pieniądze na ulicy, i w ogóle, co będzie, jak się bankomat pomyli.

no ja nie wiem czy jest sens likwidowac dostep online... sciagnij sobie program pt. ZoneAlarm albo np. Kerio Personal Firewall i zainstaluj... jest to dosc proste poza tym skanuj regularnie komputer oprogramowaniem antywirusowym i antyspyware\'owym i nie powinno byc problemu poza tym w wiekszosci bankow aby zautoryzowac przelew potrzebny jest jakis token - bez niego nie zautoryzujesz przelewu - jest to dosc skuteczne rozwiazanie jesli chodzi o kradzieze pieniedzy z kont to najczesciej dochodzi do nich przy wspolpracy nieuczciwych pracownikow i to nie przez net ale w oddzialach... tak bylo ostatnio w BPH (wyczyszczono wowczas kilka kont na nieco ponad milion zlotych)

Problem w tym ze ja jestem straszny ciołek komputerowy i nie potrafie zrobic takich rzeczy o jakich piszecie i nawet nie mam kogo o to poprosic zeby toz robił czy mnie nauczył:(

Gość hmmm to ciezko bedzie
ani jednego znajomego, ktory mogłby to poustawiac ci ? :( w takim razie lepiej zrezygnuj z takiego konta, nieloguj sie na te konto ... bez firewalla nawet znajomy nieswiadomie moze podrzucic ci keyloggera a wtedy to jzu kaplica :/

no tego to sie musisz nauczyc... w dobie netu nieznajomosc podstawowych zasad bezpieczenstwa - podobnie jak nieznajomosc prawa - szkodzi... absolutna podstawa to skaner antywirusowy online - wejrzyj na www.dobreprogramy.pl - masz tam linki do 3 skanerow (mks, panda i symantec) a do sciagniecia sporo programow - nie tylko z kategorii bezpieczenstwo, ale i wiele innych. Do tego forum, na ktorym mozna rozpytac ludzi o pomoc w sprawach IT.

Jutyro chyba ide do banku zlikwidowac konto w necie bo wpadłam w mała panike:(

panika jest zlym doradca... lepiej wejdz na strone banku i poczytaj sobie nt. bezpieczenstwa (powinno byc takie info)

Gość upupupupu

Gość najlepiej
idźdo banku i zrezygnuj z tej usługi, odetchniesz z ulgą.

Gość aldis przeczytanie na temat
bezpieczenstwa na stronie nic ci nie da; jak nie masz firewalla, wystarczy keylogger podesłany w jakims linku, ten kto go wyslal wie jakie klawisze naciskasz, z tego wyodrebnia loginy i hasla, potem to jzu bułka z masłem dopasowanie ich do roznych kont: pocztowych, forumowych, bankowych itp. i loguje sie na twoim koncie tak samo jak ty bo zna twoj nick i haslo a ty nie masz o niczym pojecia dopoki nie zajrzysz na konto ...

Gość tymon
dobru haker zawsze sie wlamie na konto ale nie na bankowe te bardzo dobrze zabeczpieczenie majom

Zaraz zaraz..... Mam konto w PKO BP i tam zaproponowano mi wgląd w konto przez internet. Po podpisaniu roznychj papierów dostałam broszury PKO Inteligo. Dostałam jakąś karte kodów jednorazowych...Szczerze mowiąc nigdy zadnych przelewów jeszcze nie robiłam przez net. Sprawdzam tylko swoje konto i to wszystko

Gość głos rozsądku....
Powiem ci tak: śpij spokojnie i ciesz się dostępem do konta przez internet. Szybko zobaczysz, jakie to wygodne.

Ja też mam Pko Inteligo. Właśnie ta karta kodów jednorazowych (taka wielokrotna zdrapka) jest najważniejsza.Bez niej nic z konta nie ruszysz.Ja też na początku sprawdzałam tylko stan konta,bo bałam sie cokolwiek robić.Teraz \"śmigam\" po koncie,robię przelewy i nie jestem ograniczona np godzinami urzędowania. PAMIĘTAJ ZAWSZE O WYLOGOWANIU!!! A będzie dobrze :)

Aha i nie wybieraj opcji zapamiętania hasła.Lepiej je za każdym razem wprowadzić ręcznie.Trochę to uciążliwe,ale bezpieczniejsze...

Gość rózowa świnka
Konto dostępne przez stronę www to jedna z najfajniejszych możliwości jaką klienci banku posiadają. Bezpieczeństwo ważna rzecz i to co Ci tutaj piszą to prawda. Przede wszystkim bank powinien zapewnić Ci tzw. hasła jednorazowe, bez których nie można wykonać żadnego przelewu. Hasła te dla własnego bezpieczeństwa powinnaś chronić przed dostępem osób niepowołanych. Podobnie jeśli chodzi o login, hasło dostępu czy PIN do karty. Co się zaś tyczy włamywaczy ... ;) Czy posiadasz aż tak wielkie sumy na koncie by obawiać się takiego włamania? Uwierz, nawet jeśli jakiemuś złodziejowi uda się włamać to niestety zawsze pozostawia to ślad i z tegoż powodu jest wysoce ryzykowne. Zatem podsumowując nikomu nie będzie się opłacało narażać swojego tyłka dla nędznej kwoty ;) Coś w guście tego powiedzenia: "Jeśli kraść to miliony, jeśli pieprzyć to księżniczki" :D

Gość czytałem kiedys
ze haker moze ci podeslac stronke do logowania a ty myslisz ze to strona banku dokonujesz transakcji wpisujesz haslo jednorazowe ale transakcji nie ma bo nie polaczylas sie z bankiema a haker ma twoje haslo jednorazowe a wtedy hulaj dusza piekla nie ma

A mam jeszcze takie pytanie. Dlaczego nalezy za kazdym razem wylogowac sie???? Nie wystarczy zamknąć?

Aż taka biegła nie jestem...Pewnie ze względów bezpieczeństwa.Na stronie bankowej zresztą to podkreślają.Tak,jak przy wychodzeniu z \"poczty\",też się wylogowujesz.Ja zawsze o tym pamiętam :)

Gość no to brzmi sensownie
w miare calkiem.

Czyli jak mam karte kodów jednorazowych to moge spac spokojnie??

Mając kartę kodów do potwierdzania KAŻDEJ operacji na koncie możesz spać całkowicie spokojnie, nawet jeśli masz kompletnie niezabezpieczony komputer (bez firewall\'a, antywirusów itp.). Jeśli ktoś przez neta wyciagnie Ci z kompa login i hasło dostępu do konta, to będzie mógł jedynie wejść na Twoje konto i zobaczyć ile masz kasy, ale nic z nią nie zrobi, bo musiałby mieć hasła, które Ty masz w łapce ;) Wszystko jasne? :)

Dzieki wielbiciel ulzyło mi:) Juz drugi raz mi pomagasz na kafe;) Raz z kredytem teraz z kontem :)