Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Okienko

Kadrowe pomóżcie !

Polecane posty

Gość Okienko

we wrzesniu mineło mi 10 lat pracy. W tym roku juz niestey wykozrsytałam swój urlop bezpłatny ( 20 dni). Teraz okazało się ze jesli minęło 10 lat pracy, nalezy mi się urlop bezpłatny. Ale w jakiej wysokości?

Gość dsadsadsadsasda
Jak poszedlem do szefa z prosba o taki urlop to mi powiedzial ze moze mnie wyslac na rok , dwa dziesiec lub nawet na zawsze , zabawny z niego czlowieczek 😡 Wolalem nie ryzykowac , kiedys mu porysuje auto za to :classic_cool:

Gość Okienko
no tak. wiem wiem. ale w tym roku juz wykorzystałam 20 dni, a teraz ile mi sie jeszcze będzie należeć? proporcjonalnie?

od wrzesnia masz prawo do 26 dni wiec pozostało ci do wykorzystania 6 dni WYPOCZYNKOWEGO. nie ma czegos takiego jak wymiar urlopu bezplatnego

Gość Okienko
przed chwilą byłam u sowjej kadrowej.Powiedziała ze nalezy mi sie tylko 2 dni, zgodnie z zasadą proporcjonalności.

Gość jaka zasada
proporcjonalności w przypadku urlopu bezpłatnego?...pierwszy raz o czymś takim słyszę

Gość jaka zasada
masz jeszcze przecież 6dni wypoczynkowego do wykorzystania.

Gość ksiondz stefan brzeszczot
do kiedy umowa i od kiedy pracujesz u tego pracodawcy ?

Gość schocooooooooooooo
po 10 latach pracy masz prawo do 26 dniowego urlopu, wiec masz w zaległe 6 dni, urlop bezpłatny jest na rzyczenie...... w roku masz prawo do 4 dniowego urlopu płatnego na rzadnie i mozesz go złosic najpóźniej w dniu rozpoczecia pracy

Gość schocooooooooooooo
kadrowa ma racje jesli we wrzesniu mineło ci 10 lat to proporcjonalnie przysługuje ci 2 dni urlopu bo za październik, w listopadzie nastepne 2 i w grudniu 2 dni !!!! mozesz jesli szef pozwoli wziasc 6 dni naraz, ale liczy sie to tak 26dni :12mies w roku=2,1 dnia *(razy) 1 mies, bo tyle mineło od wrzesnia ....istopad sie na razie nie liczy========2 dni

Gość ksiondz stefan brzeszczot
a moze poczytaj w KP o proporcjonalności urlopu. Tu jest zbyt mało danych :(

Gość Okienko
o mój Boże kochany....... no to w końcu nie wiem czy mam te 6 dni a może mam tylko 2 dni? siet. w PIPie tez mi laska powiedziała ze w ogóle NIE MAM

Gość jaka zasada
no właśnie przecież można w roku dostać i np.3 miesiące urlopu bezpłatnego... więc jak niby miałaby tu działać ta zasada proporcjonalności?

Gość Okienko
oczywiście juz zauwazyłam bład- CHODZI MI O URLOP PŁATNY wykorzystałam 20 dni płatnego. minęło mi we wrzesniu 10 lat i co dlaej?

Gość 1345
do was to nie dociera...pustaki czarno na białym od pażdziernika liczy sie 26dniowy urlop wszystko laska napisała a te jeszcze nie wiedza 12:32 schocooooooooooooo kadrowa ma racje jesli we wrzesniu mineło ci 10 lat to proporcjonalnie przysługuje ci 2 dni urlopu bo za październik, w listopadzie nastepne 2 i w grudniu 2 dni !!!! mozesz jesli szef pozwoli wziasc 6 dni naraz, ale liczy sie to tak 26dni :12mies w roku=2,1 dnia *(razy) 1 mies, bo tyle mineło od wrzesnia ....istopad sie na razie nie liczy========2 dni

Gość sikam do zlewu...
ale co ma "bezpłatny" do "normalnego" ? A jeśli laska ma umowę do końca listopada to co ? :classic_cool:

Gość Okienko
no oki, ale urlop uzupelnmiający ile w wysokosci 6 dni? czy moze w wysokosci 2 dni?

Gość 1345
Okienko ale ty jestes "ciemna masa" nic nie rozumiesz podstaw prawa urlopu jakie ci przysługuja, pracodawca mógłby cie wyrabac na kilka dni a ty bys sie cieszyła jak blondynka, chyba ze ni a jestes !!! tak przysługuje ci 6 dni do konca roku !!!!!!!! na kazdy mies po 2 dni czy to takie trudne, 2za paźdz, 2 za listopad, 2 za drudzien i od 2007 beda ci liczyc 26 dni:12mies razy ilosc przepracowanych mies i bedziesz miec ile ci urlopu przysługuje moja rada poczytaj kp bo takie nauwne jak ty same prosza sie o kłopoty !!!

Gość Okienko
pracuję na pełny etat. 5 x 8 godzin tygodniowo.

Gość 1345
rozumiem cie ale akurat tutaj tak sie złozyło i wypadło ze ona ma do wykorzystania 6 dni uzupełniajacego urlopu i wypada jakby nie liczac na mies po 2 dni. jak by jej 10 lat mineło w maju to miałaby do wykorzystania 6 dni uzupełniającgo i potem normalnie liczyłoby sie 26dni

W przypadku tym nie ma zastosowania zasada proporcjonalności uropu. Chyba, że masz umowę o pracę, która np. kończy się w listopadzie. Ale jesłi masz umowę o pracę, która będzie trwać do końca grudnia to nie ma nic do rzeczy urlop proporcjonalny.

a powiedzcie mi Art. 158. Pracownikowi, który wykorzystał urlop za dany rok kalendarzowy, a następnie uzyskał w ciągu tego roku prawo do urlopu w wyższym wymiarze, przysługuje urlop uzupełniający. to ma do wykorzystania do konca roku 6 dni czy ja? to od kiedy sie liczy potem 26 dni urlopu?

Gość Deslyyyy
czy jak??????(miało byc)

Tak jak piszesz - do końca roku ma do wykorzystania 6 dni urlopu a od nowego roku już zawsze 26 dni urlopu.

Gość Deslyyyy
ruda a jesli np w lutym minełoby mi 10 lat pracy to miałabym do wykorzystania przez 10mies do konca roku ,,,,zaledwie 6dni urlopu? i dopiero po nowym roku mam 26 liczone

Gość Deslyyyy
odpowiedzcie to wazne dla mnie bo 10 lat moja mi w styczniu 2007 i co mam do wykorzsytania zaledwie 6dni urlopu do konca roku?

Gość Deslyyyy
czy oprócz tych 6 dni mam normalnie w 2007 jeszcze 26 dni do wykorzystania

Dla wszystkich którzy nie rozumieją ( musztarda jest z tego wyłączona :) ) : Jest rok 2006 - mija Wam w tym roku 10 lat pracy ( lub nauka + praca) nie ważne w jakim miesiącu : czyli do miesiaca kiedy nie macie pełnych 10 lat przysługuje Wam 20 dni urlopu. Po upływie 10 lat przysługuje Wam urlop uzupęlniający w ilości 6 dni. Jesłi nie wykorzystaliście urlopu do miesiaca w którym Wam upłynęło 10 lat pracy przysługuje Wam urlop w sumie 26 dni. Jesłi wykorzystaliście w jakiejś ilości to przysługuje Wam ilość pozostałego z 20 dni + 6 dni. Mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłam. Jeśli nie - to pytajcie.

Gość Deslyyyy
ruda nmam rozumiec ze uzupełniajacy urlop 6 dniowy mam wykorzystac w ciazu miesiaca, a juz od nastepnego mies przysługuje mi 26 dniowy urlop?

Gość Deslyyyy
czyli ma moim przykładzie w styczniu moja mi 10 lat i mam do konca mies wykorzystac te 6 dni uzupełni a juz od lutego liczyc sie bedzie moj nowy 26 dniowy