Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Okienko

Kadrowe pomóżcie !

Polecane posty

Gość Deslyyyy
ruda odpowiedz mi ty sie znasz na tym , wyjasnij mi na chłopski rozum

Gość Okienko
dzwonilam do PIPu sosby które tweirzdiły ze nalezy mi sie urlop uzupełanijącyw w wysokości 6 dni- MIAŁY RACJĘ! nalezy mi się nie dwa, a szesc dni.

Deslyy - na Twoim przykładzie wyjaśniam : do stycznia ( 5,6,9,15,19 ..) masz 9 lat pracy. W styczniu ( 6,7,10,16,20...) mija Ci 10 lat pracy a więc nabywasz prawa do dodatkowych 6 dni urlopu. Ponieważ jest to rok 2007 za ten rok nabywasz te dodatkowe 6 dni. I obojetnie w którym miesiacu mija 10 lat pracy . Urlop jest za ROK KALENDARZOWY czyli bez względu na to w którym miesiacu mija 10 lat pracy masz dodatkowe 6 dni urlopu. Wymiar się powiększa do 26 dni.

może jeszcze niezbyt jasno napisałam. Dodam, że urlop wypoczynkowy jest zawsze liczony za rok kalendarzowy . Deslyy - nie masz dodatkowych 6 dni za styczeń a od lutego 26 dni dni. Tylko w sumie za rok kalendarzowy będzie to 26 dni.

Gość Deslyyyy
ruda czyli to takie małe oszustwo po kiego liczyc 6 dni uzupełniacego jak wiadomo ze po 10 latach pracy przysługuje c 26 dni a nie 20 dni a tak masz 6 dni uzupełniającego ktory i tak sie nalwzy bo mija 10 lat i masz dodatkowo nie 26 ale 20 dni..... dobrze rozumiem 6dni uzupełniającego ktory zwyczajnie ukradli od całoesciowego 26 dniwego + 20dni tego normalnego

Trudno to nazwać oszustwem... Chodzilo o to, że nie możesz wcześniej wziąć 26 dni tylko od momentu kiedy Ci mija 10 lat pracy. A jeśłi mija w grudniu to dopiero w grudniu dostajesz te dodatkowe 6 dni. W sumie za rok kalendarzowy w którym mija 10 lat pracy przysługuje 26 dni urlopu.

Gość Deslyyyy
tzn nie o to mi chodzi...tylko o to ze po 10 latach pracy przysługuje ci urlop uzupeł =6dni, po co taki urlop jesli normalnie przysługuje ci 26 dni, przeciez nie dostaniesz oprócz tych 6 dni uzupełniajacego jeszcze 26 dni noemalnego tylko 20 dni o to mi sie rozchodzi

Gość Deslyyyy
jeszcze 1 pytanko czy ten uzupełni urlop musze wybrac w ciagu miesiaca? czy normalnie tak jak mi przysługuje po obliczeniu na kazdy miesiac w zaleznosci od ilosci przepracowanych miesiecy

Wiesz Deslyy ... w kodeksie pracy pełno jest bzdur.... Pozdrawiam

Urlop proporcjonalny liczy się wtedy kiedy masz umowę o pracę kończącą się w danym roku. Wtedy pracodawca określa, ze na rok np. 2007 przysługuje Ci : wymiar urlopu/12 x ilość miesięcy na które zawarta jest umowa. Ale !!!!!! Pracodawca nie może nie dać urlopu w ilości np. 15 dni w lutym bo liczy ten urlop tak jak napisałam i wychodzi mu, że w lutym to nie masz jeszcze prawa do takiej ilości dni. To jest nadinterpretacja zasady proporcjonalności urlopu !!!!

Gość do desly
ale Ty jestes popieprzona:) naprawde, zeby nie zrozumiec tak prostej sprawy. po cholere jej to tlumaczycie? nie mozecie powiedziec, ze od miesiaca w ktorym mija 10 lat pracy przysluguje jej poprostu 26 dni urlopu minus to co juz wykorzystala w danym roku? po co wprowadzac tutaj takie pojecia jak "urlop uzupelniajacy" i inne takie pierdoly jak ona nie umie do 2 zliczyc!

Gość do desly
ale mnie poniosło, jestem gburowata i zaden gosc mnie nie chce w dodatku zwolniono mnie z pracy, ......sorki szukam przyjaciół