Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Torcikowa lady

POMOŻCIE ZROBIĆ TORT!!!!!

Polecane posty

Gość Torcikowa lady

Heja robię 1 w życiu torcik :) Mam kilka pytań: po 1 kupiłam galaretkę ananasową (cieżko dostać :D) i chcę zatopić kawałeczki ananasa w niej i to będzie 1 warstwa ale czy ona sie wtedy zażeluje? nie bedą przeszkadzac te kawałki owoców? Do tego upiekę biszkopt z proszku dr.oetker Mam krem do tortów gellwe i nie wiem czy zrobić wersję kremu z samym mlekiem czy z masłem do tego? W 2 warstwie chcę dac ten krem z pokruszonymi orzechami laskowymi... Na górę zaś dam brzoskwinie i ananasa z puszki i posyię czekoladą gorzką i dam śnieżkę :) może byc? czy denny? :(

Gość Torcikowa lady
:)

Gość Torcikowa lady
A czyli bez problemu mogę wrzucić ananasa :) mysle ze go na tarce skroję :P mam w plastrach :) Ale to bede dopiero w piatek robic ale chce zeby fajny wyszedl bo to dla siostry :D Hmm dziękuję za porady i sliczny torciczek :P

Gość ten twój tort to sama chemia
:P

Gość Torcikowa lady
No niestety inszego nie umieju :(

Gość Torcikowa lady
Wiesz biszkopt jest dobry bo moja mama robi z niego taki tradycyjny tort i az tak sztuczny nie jest :0 Najgorsze że masa czyli podstawa jest z proszku :/

No mówię, że się nie zsiada i nie zgalaretyzuje się (rozleje się), daj inne owoce (np. brzoskwinie), a ananas do kremu

Gość Torcikowa lady
aaaaaaaa o cholera!!!!!!!! to po co ja latałam za ananasową :9 Moglam brzoskwiniowa dac :( A brzoskwinie na pewno nie przeszkodza się zejść galarecie????

Gość Torcikowa lady
Boże!!!!!!!!!!!!!!!! prawie zwymiotowalam kretynie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!jem zupę a ty mi...szkoda słów :(

Gość buhahahahahah

Gość aa moze
Brzoskwinie sie zejda. polecam Ci prostszy sposób---na 1 krażek dajesz dzem z czarnych porzeczek, na 2 masę z 2 budyni ugotowanych w 0,5l mleka zmiksowanych z kostką masła, na wierzch----rodzynki uprzednio namoczone w alkoholu, odcisnięte i wymieszane z rozpuszczonymi czekoladami (2) z odrobiną margaryny. Mniam :-) Krazki mozna nasaczyc kawa z wódka. Nie jest mdły, bo ten dzem daje kwasek :-)

Gość ten twój tort to sama chemia
przepis na biszkopt 8 jajek 24 dkg cukru 24 dkg mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia całe jajka ubijaj z cukrem tak długo aż będzie miało konsystencję gęstej śmietany, potem dodawaj dość zdecydowanie cały czas delikatnie mieszając, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej ciasto na wysmarowaną masłem tortownicę i piec w temp. ok.160 stopni aż będziesz widziaa, że ciasto odchodzi od formy, sprawdź patyczkiem. KREM 1 kostka miękkiego masla 3 jajka 9 łyżek cukru cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia Ubijaj jajka z cukrem jak do biszkoptu, następnie wyrabiaj mikserem masło i dodawaj do niego po łyżce ubitych jajek aż do wyrobienia. Musisz uważać, żeby ci sie krem nie zważył a jak ci sie tak stanie, to wtedy dodaj więcej masła. Na torcie zamiast ananasa poukładaj np. mandarynki z puszki i zalej tężejącą galaretką.

to zrób taki,żeby nie było chemii ! nie każdy jest zdolny jak ty :o Torcikowa upiecz biszkopt lub kup gotowe blaty biszkoptowe śmietanę 30-36% w kartoniku (0,5 l lub mniejsza jak chcesz) gotowy krem owoce śmietana musi być dobrze schłodzona, ubij ją z cukrem pudrem, możesz dodać \"śmietan fix\" Oetkera, możesz nasączyc blaty sokiem z ananasa lub brzoskwini z puszki, dodać alkohol, czy co tam chcesz na blaty ananas, bita śmietana, 2 warstwa krem ukręć z mlekiem wg przepisu na opakowaniu (nie dodaję masla, bo krem jest kaloryczny ;) ) lub mieszam 2 galaretki rozpuszczone ( w 1/2 wody) z mlekiem skondensowanym (niecała szklanka) lub małą ilością ubitej śmietany. pod to oczywiście owoce. Nie polecam kremu orzechowego i ajerkoniakowego ale to rzecz gustu. Czasami zamiast kremu do ubitej śmietany dodaję troche cappucino w proszku i mam krem kawowy ;)

Gość Torcikowa lady
Dzięki dziewzyny! Jesteście niezawodne :) Pomyslę i wybiorę coś ! :) Dziękuję :)

Gość Torcikowa lady
A galaretki z mlekiem skondensowanym normalnie zastygają tak?

Gość anananansek
jeśli ananas jest z puszki to nie będzie problemu z galaretką - tylko surowy zawiera enzymy które rozpuszczają galaretkę. Podobnie jest z kiwi, które wystarczy sparzyć wrzątkiem. Pozdrawiam

tak zastygaja się. tylko musisz dodać połowę wody, czyli na 2 galaretki 0,5 l. Jak galaretki wystygną, dodajesz mleko.Masę wylewasz na tort, gdy zacznie tężeć. Możesz dziś kupic galaretkę i dodać do niej trochę mleka skondensowanego na próbę ;)

Gość Torcikowa lady
hyba doleję do galaretki ananasowej mleczka skondensowanego i dodam kawaleczki ananasa :) Moze bedzie dobre ale czy wyjdzie cholerka

Gość Torcikowa lady
Aha ale zamiast galaretki cytrynowej wrzuce ananasowa :P

zrób próbę najpierw, czy Ci w ogóle będzie to smakować! Z anansową galaretką nie próbowałam ale z wiśniową lub truskawkową pycha. Rozpuśc galaretkę w połowie wody i jak wystygnie dodaj trochę mleka i wymieszaj mikserem. To tanie a przynajmniej będziesz wiedziała, czy Ci smakuje i w piątek nie będzie wpadki ;)