Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mikaaaaaaaa

czym zastąpić chleb

Polecane posty

Gość Mikaaaaaaaa

Czesc. Mam 158 cm wzrostu i ważę 56 kg. Wiem, ze to moze wydawać się duzo, ale zupełnie na tą wagę nie wyglądam, noszę rozmiar ubrań 36, a nawet 34. W zasadzie jestem zadowolona ze swojej sylwetki, ale mysle ze utrzymac ja udaje mi sie tylkodzieki aktywnemu trybowi zycia. Chciałabym zmienic dziete nie po to aby schudnąć, ale zeby utrzymanie wagi było łatwiejsze. Jestem studentką więc z wygody najczęściej zywię się kanapkami. Rano zjadam zazwyczaj 2 i robięsobie jakąś bułeczkę którą zabieram na zajecia. Wracam późno, ok. 18 więc obiad jest już moją kolacją. Zawsze staram się przygotowc jakis normalny obiadek, nie jadam zupek chińskich itp. Chciałabym ograniczyć troche pieczywo, bo jem go codziennie i 3/3 moich posiłków je zawierają ;) Zazwyczaj wybieram pieczywko pełnoziarniste, ale to nie zmienia postaci rzeczy.. Nie mam pomysłu czym mogłabym zastąpić chlebek, raczej cieżko jest zabrać na uczelnię np. sałatkę :/ Moze dziewczyny doświadczone już w różnych dietach soć mi doradzą. :)

Gość pieczywo z pelnego
przemialu naprawde ci nie zaszkodzi. Wprost przeciwnie, ma ono duzo blonnika, daje potrzebnej energi i syci dobrze. Moze tylko w takim razie zrezygnuj juz z tego pieczywa i innych weglowodanow na obiad/kolacje. Polaczenia bialka z warzywami jest super wieczorowa pora. Nie obciaza organizmu oraz wspomaga spalanie tluszczu. Nie powinno sie rowniez jesc owocow wieczorem, one sa najlepiej na sniadanie i obiad, spozywane ok. 30 min. przed posilkiem maja czas na przetrawienie i nie zalegaja w zoladku oraz nie ulegaja fermentacji. Pomyslnego studiowania :D

to zależy czy chcesz w ogóle zrezygnować z formy kanapki czy chcesz zastąpić pieczywo w kanapce czymś innym. ja za czasów liceum brałam do szkoły sałatki, twarożki przygotowane w domu, pasty, wtedy nie było z tym problemu, zapoczątkowałam taką modę w klasie. teraz na studiach jest o tyle gorzej że WSZYSCY jedzą kanapki (nie wspomnę o dodatkach typu batony/drożdżówki...) i tak jestem jedyną osobą która je serek wiejski czy kabanosy, jeżeli ktoś już je coś w kubeczku to jest to jedynie jakiś słodki jogurt. także nie chcę się jeszcze bardziej wyróżniać tymbardziej że dwa razy już musiałam słuchać komentarzy \"koleżanki\" na temat tego co jem. jeżeli masz bardziej wyrozumiałe otoczenie na studiach to nie widzę nic złego w zjedzeniu takiej kupionej sałatki czy właśnie jakiegoś serka, czy kabanosa. w domu na codzień i w pracy zastępuję pieczywo niskowęglowodanowymi plackami i niskowęglowodanowym chlebkiem (tzn robię na nich kanapki), z plackami jeszcze się nie odważyłam pójść do szkoły ale z takim domowym chlebkiem czemu nie. jedzenie jest dietetyczne i nie wyróżniam się za bardzo.

Gość monisiap
a możesz podać ESCAPE przepisik na niskowęglowodanowe placki i chlebek? byłabym bardzo wdzięczna.

Gość Mikaaaaaaaa
Ja tez poprosilabym jakies przepiski :) choc prawde mówiąc niewielkie mam mozliwosci jesli chodzi o zaplecze kuchenne do wypiekania własnego chlebka.. :/

napiszę ale dopiero w poniedziałek, tylko powiedzcie czy chcecie na pewno bo te rzeczy nie mają węgli ale mają sporo białka itłuszczu

Gość aragonka
czekam na przepisy od Ciebie ESCAPE :)

na moim topiku jest kilka przepisów o ile dobrze pamiętam http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3333767 a tutaj przepis na najprostszy i najtańszy chlebek (oczywiście najtańszy z tych możliwych do zrobienia samemu bo tańszy od kupionego w sklepie nie będzie) CHLEB BISZKOPTOWY 10 BIAŁEK UBIĆ NA SZTYWNO, DODAĆ STOPNIOWO PO 1 Z 10 ŻÓŁTEK CAŁY CZAS UBIJAJĄC, NASTĘPNIE DODAWAĆ MAŁYMI POCJAMI PRZESIANĄ MĄKĘ PSZENNĄ (10 DAG) WYMIESZANĄ Z 2 ŁYŻECZKAMI PROSZKU DO PIECZENIA. NA KOŃCU WLAĆ STRUMYKIEM 10 DAG STOPIONEGO LECZ CHŁODNEGO MASŁA. CAŁY CZAS UBIJAĆ. CIASTO WLAĆ DO PODŁUŻNEJ PROSTOKĄTNEJ FORMY ( 32x14x7) WYŁOŻONEJ PERGAMINEM. BRZEGI PERGAMINU POSMAROWAĆ ODROBINĄ MASŁA ABY CIASTO NIE WYKIPIAŁO. PIEC NA ZŁOTY KOLOR W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 200-220 ST. OKOŁO GODZINY. CHLEB POZOSTAWIĆ W PIEKARNIKU DO WYSTYGNIĘCIA-WÓWCZAS NIE OPADNIE. B 11,2 g T 20g W 10g przechowuje się zawinięty w papier śniadaniowy i ściereczkę lnianą w lodówce, wówczas zachowuje świeżość do 2 tygodni. a teraz modyfikacje: aby upiec chleb otrębowy zamiast mąki dodać taką samą ilość otrąb przennych lub żytnich. można także upiec chleb biszkoptowy z dodatkami z tym że dodać 10 dag jednego ze składników: orzechy (włoskie, laskowe,pistacjowe,brazylijskie,nerkowca), ziarno słonecznika,sezamu,siemienia lnianego, wiórki kokosowe, z tym że trzeba to zrumienić na suchej patelni, jeżeli tego nie zrobimy chleb przejdzie wilgocią i spleśnieje (wiem to niestety z doświadczenia). SMACZNEGO

Gość monisiap
dzięki za przepisik a ile w kromce takiego chleba jest węgli? bo w 100 jest 10 g a w kromce? tak przeciętnie

niestety nie posiadam wagi kuchennej żeby zważyć jedną kromkę i przeliczyć ile to węgli. poza tym zależy też jak grubą tą kromkę ukroisz.

monisiap ja zabieram na uczelnie np: jabłko,jogurcik.Myśle że możesz śmiało zabierać kanapkę wybieraj tylko nie biały chlebuś a razowy albo taki pakowany o obniżonej kaloryczności.Napchaj w taki chleb sałaty,pomidorka,ogórka,chudą wędlinkę i...smacznego!

Gość gość
chlebem ;) ale zdrowszym gowork.pl/opinie_czytaj,4687