Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liceum ach liceum

jak to zrobić????????????

Polecane posty

Gość liceum ach liceum

hejka, mam zadanie domowe z przedsiębiorczości,babka wymyśliła nam takie ćwiczenie, że zakładamy fikcyjną firmę,ponieważ jesteśmy klasą o rozszerzonym angielskim ma to być biuro tłumaczeń!zadanie polega na tym,żeby wymyślić reklamę dla firmy i jestem w kropce... jak można rozreklamować biuro tłumaczeń???????ogłoszenie w gazecie?czy jak?

Gość liceum ach liceum
buuuuuuu no jak????????

Gość pomocy pomocy pomocy
pooooooomooooooocy !!!!!!!!!!!!!!!!!!! bardzo ładnie proszę........

Gość uuuuuuuuuuuuuuuuuuuup

Gość echhhhhhhhhhhh
no ludziska.......

Gość naprawdę
nikt nie wie???????????????

Heh, a weź za przykład eksodus polaków do W.Brytanii i Irlandii i związane z tym potrzeby tłumaczeń dokumentów, albo import samochodowego złomu z krajów UE, gdzie niezbędne są tłumaczenia dokumentów celnych.

Gość ja myślę że...
Najlepiej ułóż jakiś tekst reklamowy który można umieścić w gazecie bo taką początkującą firmę nie zabardzo będzie stać na reklamę w telewizji. Napisz tam w czym jest ta firma najlepsza może specjalizuje się w czymś szczegolnie, zachwalaj jak najwięcej bo reklama polega na tym aby pokazać wszystkie zalety tego przedsięwzięcia

Gość liceum ach liceum
dziękuję kochani za wypowiedzi, proszę o jeszcze trochę!!! a co sądzicie o tym, żeby wydrukować takie małe uloteczki i chodzić z nimi po firmach? wpuszczą mnie w ogóle z czymś takim???

Gość heeeeeeeeeeeelllllllllpppppppp

Gość ja myślę że...
ale Ty tą firmę masz fikcyjną chyba nie?? to po co chcesz chodzić i roznosić ulotki o czyms co nie istnieje. Ja myślałam że chodzi tu tylko o to żeby napisać jak byś zareklamował taką firmę ale nie robić tego naprawde

Gość liceum ach liceum
jasne że fikcyjną... tylko nie chcę dostać jedynki za pomysły, które są nierealne i dlatego pytam... nie będę nigdzie naprawdę chodziła, tylko pytam, czy taka strategia reklamowa była by w ogóle możliwa i czy by coś dała :-(

Przedewszystkim, nie da się zrobić reklamy jeśli nie wiesz do kogo i po co jest zrobiona. Musicie mieć jakiś ogólny pomysł. Czy to biuro jest skierowane do konkretnych odbiorców: np. firm i biur, czy też dla przypadkowych ludzi potrzebujących tłumaczeń, a może chcecie się promować na sepcjalistów od tłumaczeń dla sądów i rozpraw sądowych? A może wręcz przeciwnie, chcie pomagać ludziom wyjeżdżającym z agranice w załatwianiu spraw formalnych (np. podania o prace, wynajęcie mieszkania, itd) Nie ma reklamy bez celu i odbiorców :| Zastanów się czy chcecie uchodzić za biuro ekskluzywne, o wysokim standardzie, czy też otwarte dla każdego? W zależności od tego, dopiero myślisz jaka to reklama miałaby być. Jeśłi biuro ekskluzywne, to reklama w prasie specjalistycznej, wysokopółkowej. Jeśli dla mas, to plakaty i ogłoszenia w prasie lokalnej. Jeśli chcecie celować w ludzi młodych, to warto pójść w kiery=unku humorystycznym, żywych kolorów, optymizmu. Albo wręcz przeciwnie, postawić na profesjonalizm - wtedy nie potrzeba infantylnych hasełek reklamowych. Ale trzeba umieć przekonać potencjalnego klienta o swoich walorach (np. pisać o wysokich wymaganiach jakie stawiane są przed kadrą, albo o jakości usług jako priorytecie) Poza reklamami w mediach masowych (prasa, radio, telewizja, internet), można się reklamować na inne sposoby: np. do najważniejszych klientów wysłąć ładne listy (kązdy pisany personalnie, nie masowy folder reklamowy) informujące o otwarciu biura i jego usługach. Można zorganizować konferencję,m na któą zaprasza sie potencjalnych klientów i prezentuje się swoje usłuhgi/produkty + jakiś poczęstunek czy dodatkowy happening. Można też użądzić jakąś akcję, albo podpiąć się pod już istniejącą, jako sponsor/patron. Jak widzisz, wszystko zależy od tego, do kogo kierujecie swoje usługi. Nie podam gotowych rozwiązań, bo nie o to chodzi. Ale radzę uzupełnić wiedzę z zakresu marketingu, zanim zaczniecie sie w niego bawić. Wiadomo, każdy wie czym jest reklama, bo się z nią stykamy na codzień, ale taka wiedza wynikająca z powierzchownej obserwacji i artykułów z prasy kolorowej, to trochę za mało.

Gość liceum ach liceum
Fuu - dziękuję!!!!!!!!!!! jasne, że moja wiedza wymaga uzupełnienia, ale ja jestem dopiero w liceum i to są tylko takie ćwiczenia zadane przez nauczycielkę ... nic nam na razie na ten temat nie powiedziała, tylko wymaga od nas pomysłów :-( jeszcze raz Tobie dziękuję za pomoc!!!!!!!

I jeszcze jedno.... tak naprawdę, zanim rozpocznie się jaką kolwiek kampanie promocyjną, to najpierw robi się badania gdzie i kto naszych usug potrzebuje - nie żyjemy już w czasach gospodarki planowej i jak chcemy sie sprzedać, to trzeba trafić w rynek zbytu. Ale to tylko szkolny projekcik, więc pewnie ten najważniejszy aspekt działąlności pomijacie :P I jeszce jedno... nawet gdybyście kiedykolwiek, tak naprawdę zakłądali biuro tłumaczeń, to napewno nie bawilibyście sie w robienie reklam itd... tylko wynajelibyście profesjonalną firmę, żeby zrobiła to pożądnie (oczywiście w mocnej współpracy z wami). Szczytem głupoty jest wierzyć, że wystarczy ładny plakacik czy chwytliwa reklama, żeby odnieść sukces. Niestety wiele osób myśłi marketing=promocja, a promocja jest tylko maleńkim ułamkiem cąłej działalności marketingowej firmy.

Gość liceum ach liceum
no bo mądra z Ciebie kobietka ..... dzięki i buziaki!!!!!!!!