Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewelinaa_a

Za szybko mówie echhh

Polecane posty

Gość Ewelinaa_a

juz od hmmm 6 tat mówie tak szybko...Niektóre osoby mnie nie rozumieja.Utrudnia mi to kontakty z innymi.Kiedy rozmawiam z ''nowa'' osoba czasami nawet nie chce mi sie odzywac chociasz mam cos do powiedzenia...bo boje sie ze powiem szybko albo gorzej...z tego wszystkiego sie poplatam.Natomiast kiedy staram sie mówic wolno(tak na zawołanie) to wychodzi to bardzo sztucznie.Mysle ze dykcja i sposób w jaki mowimy ma bardzo duze znaczenie dlatego chciałabym ''mówic normalnie''.Byłam w mojej miejscowosci w poradni...ale kobieta powiedziała mi ze jestem 2 osoba(w tym wieku-18lat) która sie do niej skierowała i ze ona pomaga raczej jakajacym(i dzieciom, nie dorosłym).Mówiła ze to moze miec podłoze psychiczne(nerwica itd) badz...mam po prostu taki teperament

Gość Ewelinaa_a
może to przez to , że mam czarne , krecone i dlugie zęby.

Gość Ewelinaa_a
i ze wiele osób mówi szybko np politycy...ale ja nie zawsze mówie tak jak oni(tzn szybko i płynnie)

Gość spobuj wziasc kilka cukierkow
do ust i mow gdzies w TV o tym slyszlam moze pomoze tylko tam babka miała jakies kamyczki ale ja proponuje cos smaczniejszego:) powodzenia

Gość Ewelinaa_a
co to za podszywacz!

Gość Ewelinaa_a
czesto mowie do mikrofonu dziadka ktory wyciaga z rozporka z nakazem cwiczenia i dykcji:classic_cool:

Gość Ewelinaa_a
to utrudnia zycie...wiekszosc osób które spotykam rozumieja co mówie...ale sa i takie które nie za bardzo

Gość Ewelinaa_a
naogół o tym nie mysle...wszyscy mówia ze duzo mówie...i ze jakos nie widac zeby mi to przeszkadzało.Ale naprawde...kiedy widze ze ktos mnie nie rozumie to nawet nie chce mi sie juz z ta osoba gadac

Moja koleżanka też tak szybko mówi :) Napierdziela jak Chińczyk :D Wiecie, że Niemcy się śmieją z naszej szybkiej wymowy? Bo, My, Polacy, ogólnie mówimy, dla innych szybko. Pewien Niemiec pytał się mnie, kiedy my bierzemy powietrze podczas rozmowy :D haha, sorki, że tak nie zupełnie na temat ;) ale nie wiem, co poradzić :(

Gość Ewelinaa_a
moi znajomi tez mówia ze to nie problem, ze sie przyzwyczaili.Nie jestem raczej niesmiałaą osoba...ale jak zawieram nowe znajomosci(to denerwuja mnie ze niektórzy mie nie rozumieja;;i nawet nie powiedza zebym zwolniła)Bo jak ktos powie to wtedy staram sie mówiz powoli

Wyraźnie wypowiadaj samogłoski. Nie spłaszczaj ich. Kładź na to nacisk. Ćwicz duzo w domu a Twoja wymowa przestanie być sztuczna i sama się spowolni.

Gość discerning
Znajdź sobie jakiś kwadrat albo prostokąt taki 2cm/2cm (+/-) włóż do ust i czytaj sobie z tym na głos. Trochę będziesz się ślinić, ale pomoże:) wyrobisz sobie nawyk otwieranie szerzej ust co spowoduje, że będziesz wolniej mówić:) U mnie jest tak, że też szybko mówię, ale pamiętam o tym żeby ostrzec nowo poznaną osobę:) a znajomi to się przyzwyczaili i jak mnie długo nie widzą to słyszę "tak dawno cię nie widziałem, że się odzwyczaiłem od twojej szybkiej gadki" :D Naucz się tego póki czas.. potem na studiach i w pracy, możesz przeżyć wiele kompromitacji i nieprzyjemnych sytuacji :/ Życze powodzenia :))