Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka w welonie czystości

katie Holms miała welon ? dziwne

Polecane posty

Gość jakas parodia
keksówko sama się palnij wpusty łeb i wypierniczaj jak nie umiesz spokojnie rozmawiac. To ze nie jestes dziewicą i szłas do slubu mają c dziecko tylko o tobie swiadczy ze nie liczysz się z obyczajami i tradycją. Nie dla matek jest wianek niestety. Wianek welon to symbol czystości i niewinności niepokalania nieskalania..a jak urodziłaś to jaka z ciebie niewinność? wyruhana rura która chce sobie paradowac w welonie.

Gość jakas parodia
bzykamy się zzabezpieczeniem albo poscimy więc w wianku mozemy i w welonie iśc. dlatego jak ty jestes dziwka niie powinnas zakładac welona. jak bedziesz się czuła.nijak bo wali ciebie kościół. wazne by welon włozyć...a juz nie mówią o matkach .welon i wianek.wow jakie niewinne:D

\"a mnie zastanawia co innego\" - bardzo mądre słowa. Rzadko to spotykane na tym forum. Pozdrawiam.

Gość A sjemtolodzy
powinni mieć SWOJE zwyczaje,skoro nie są Katolikami,a nawet chrześcianami ! Może jakieś bambusy w d..ie ??? :)

Gość założycielko topicku
Tobie chyba welon z wiankiem się pomylił, co? To wianek był symbolem dziewictwa w dawnych czasach, a nie welon :-)

Gość założycielko topicku
a do tej osoby powyżej Widzę, że nawet nie wiesz jak się pisze SCJENTOLODZY

Gość po rozum do glowy
przeciez ona go nie urodzila sama !!!!! hhe wszystko bylo pozorowane, dziecko bylo adoptowane !! A ona miala wypchany brzuch :) nie ogladaliscie w gazetach? we wczesniejszych miesiacach miala wiekszy niz pozniej:| Wiec moze sobie nosic co chce, bo nie urodzila heheheeh

Gość skoro biel to symbol
czystośći, to prawie każda panna młoda powinna mieć kolorową sukienkę a czy ta biel, to nie przypadkiem prawidło ustanowione przez kościół? a co z czystością mężczyzny?oni są ponad wiarą?dlaczego nie wymagana jest taka symbolika w stosunku do facetów?wiecie dlaczego?dlarego,że kościół dyskryminuje kobiety. zaściankowość "ortodoksyjnych" katolików mnie przeraża. wiara i kościół to dwie różne dziedziny! chciałbym to wiedzieć gdzie jest w Biblii napisane, ze antykoncepcja jest be.no gdzie?

Gość A scementolodzy
A teraz lepij ???

Gość a mnie zastanawia co innego
moja kobieta nie byla dziewica jak bralismy slub, nie mielismy wtedy dzieci, a pomimo to nie poslugiwala sie z wlasnej woli symbolami "czystosci". podobnie zreszta rozne znajome, ktore braly slub. nie rozumiem skad pomysl, zeby nie przestrzegac regul i siegac po symbolike zastrzezona dla tych co przestrzegaja? to jakies takie dziecinne... chcesz zjesc ciastko i miec ciastko. nie uwazacie ze to nie okey?

Popieram. To tak, jakby dawać medale tym, co nie startują na olimpiadzie. A co im będziemy żałować...? Nie jesteś niewinna, nie idź na biało, jest masa innych kolorów. Nie wierzysz, nie bierz ślubu w obrządku katolickim, tylko w USC. Ale mnóstwo jest kobiet, które ślub kościelny z pompą i białym welonem biorą dla rodziny, sąsiadów i ładnej sukienki. :-O

Gość freakl
trochę prawdy w tym jest... też w tym roku wychodziłam za mąż i jako prawie 30 latka było mi jakoś dziwnie założyć welon wczesniej wyczytałam ze welon symbolizuje niewinnośc kobiety wydaje mi sie ze ze kobieta 30 letnia z welonem- jest smieszna.... to lekkie naciąganie każdy kto choc troszkę wie o co chodzi i jaką symbolikę ma strój kobiety zastanowi sie nad tym ja zrezygnowałam z welonu i ciesze sie z tego- choć wyglądałam w nim dobrze to czułam sie smiesznie jak choinka

Gość WIANEK JEST SYMBOLEM
czystości, a nie WELON. Zgadzam się z kimś, kto tak napisał

do skoro biel to czystosc: ale ja nie rozumiem czego sie awanturujesz? przeciez nie ma przymusu byc katolikiem, ani nawet chrzescijaninem. tyle ze jesli nim nie jestes to nie przestrzegaj chrzescijanskich swiat, nie bierz slubu koscielnego, nie stosuj symboliki chrzescijanskiej, nie chodz do kosciola itd. itp. dysputy o tym ze ktos kiedys ustalil cos co dzisiaj jest niewygodne wiec trzeba to zmienic NIE DOTYCZY religii!!! ani tradycji!!! to sa uswiecone setkami lat historii zwyczaje ktore sie kultywuje nie dlatego bo sa "sensowne", ale po to aby poczuc moc swoich korzeni i sile pokolen ktore dokonywaly tych samych obrzadkow!

Gość kupa smiechu
moja kuzynka ma dziecko i nie włozyła welona, niechciała robic siebie dziewicy :D jeszczy by obsmiali ją..wielka dziewica:) ja tez nie wiem czy włozę bo mam 30 lat. nie rodziłam, ale sex uprawiałam,hmjednak jakby nie patrzec mi bardziej welon przysługuje niz tej co rodziła. jak musi sie czyć "czysta" matka w welonie. Kupa smiechu musi być.

i jeszcze tak refleksja: jak to sie dzieje, ze bycie "dziewica" jest wstydliwe, a tutaj jest awantura o symbolike majaca mowic otoczeniu ze wlasnie sie jest dziewica:) to absurdalne i smieszne. naprawde w dniu swojego slubu chcecie objawic calemu zgromadzeniu ze jestescie cnotliwe niczym sw. Augustyn? po co?

\"prawie każda panna młoda powinna mieć kolorową sukienkę\" zgadzam się. i co by w tym było złego? puszczać się - ok, przyznawać do tego - wstyd? miałam odwagę dawać przed ślubem, miej odwagę się do tego przyznać. \"a czy ta biel, to nie przypadkiem prawidło ustanowione przez kościół?\" owszem. i to kościół udziela ślubów. albo się stosujesz, albo idź gdzie indziej, ale wtedy wara od ustanowionych przez kościół i dla niektórych mających duże znaczenie symboli. \"a co z czystością mężczyzny?oni są ponad wiarą?dlaczego nie wymagana jest taka symbolika w stosunku do facetów?wiecie dlaczego?dlarego,że kościół dyskryminuje kobiety.\" bzdura. widać, że od kościoła katolickiego jesteś tak daleko, jak ja od szintoizmu. \"zaściankowość \"ortodoksyjnych\" katolików mnie przeraża.\" to nie zaściankowość, to poszanowanie tradycji. \"wiara i kościół to dwie różne dziedziny!\" tak się tłumaczą wygodni. \"chciałbym to wiedzieć gdzie jest w Biblii napisane, ze antykoncepcja jest be.no gdzie?\" wystarczy Ją chociaż raz wziąc do ręki. niestety, tacy jak ty tego nie robią.

Gość obśmiałam się jak norka
mało z krzesła nie spadłam czytając o "cnocie" świetego Augustyna. Czytałaś kiedykolwiek coś o jego życiu, co robił zanim został świętym? Zapewniam cię, że cnotliwy to on wczesniej nie był :-)

Gość freakl
w takim razie PO CO wszystkie jak gęsi zakładają welon- czyżby tylko po to by "ładnie " wyglądać... żenada

Gość fajł
tu nie mówi sie o dziewidztwie ale o widocznej dużej ciązy i widocznym dziecku młodej które siedzi w wławce. Kobieta która ma juz dziecko niezasługuje na nosszenie welona. A one na siłe zakładają , ośmieszając się. OOo idzie dziewica wołają za nią:D

Gość monyka1
kurna weż mnie autorko nie denerwuj , mam 28 lat i poki co nie spieszy mi sie do ślubu, a kiedys chce załozyc welon i co mam sie tego wstydzic ? bez komentarza.....

Gość Polaaken Pracować w hipermar-
Psientolodzy ???

Gość skoro biel to symbol
do" a mnie zastanawia co innego" poczytaj Biblię, bo zdaje się jej nie znasz, skonfrontuj z teraźniejszym obrządkiem katolickim i tym co aktualnie głosi kościól i się zatrwożysz. wcale się nie awanturuję, wyrażam jedynie swoje zdanie. a a`propos wigili....jakiś czas temu kościół ogłosił, że nie ma postu w wigilię.i co Ty na to obrońco tradycji? kto ustanawia, co dobre, a co złe? niestety nie kierujecie się Bibblią, bo jej nie znacie, ufacie kościołowi-nic bardziej błednego...

no wlasnie przeanalizuj ten "zarcik" ze sw. Augustynem raz jeszcze;)

eheheeh oj znam znam:) wiem tez jakie byly zmiany w historii kosciola, znam tez historie samego kosciola:) kosciol oczywiscie ewoluuje, ale to sa bardzo powolne zmiany:)

do skoro biel: sluchaj, ale tak miedzy Bogiem a prawda, to kto Ci kaze uczestniczyc w obrzadku obowiazujacego w znielubianym przez Ciebie KK? nie mozesz wziasc slubu w jakims innym obrzadku? albo chociazby w USC? i wtedy mniej nerwow bedziesz miala, mniej problemow?

Gość -Jak to nie katolicy
bardzop się interesują Biblią i życiem Katolików !!!!

Gość fajł
uderz w stól a nożyce się odezwą:D alez rumor. pewnie połowa z was z brzuchami szła w welonie:d stąd te bulwersacje. Nie zasłuzyłyscie na welony. Z pewnoście po ciuchu zostały wysmiane mamusie w welonach. No to jak nie ma tradycji to chetenie mogę jeśc rosół i mielonego w wigilie, a do tego leczo i frytki .....:O