Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwesta

krótkie wedzidełko podjęzykowe

Polecane posty

Gość kwesta

mamy może mialyscie takie sytuacje kiedy wasze pociechy miały problem z wędzidełkiem podjęzykowym moje dizecko ma 15 mies i nie wysuwa języczka nie olizuje ise,nie wymaiwa glosek wymagających pracy jezyka..byliśmy u logopedy póki co mamy ten język ćwiczyć-pionizować mały nie chcial a teraz wiem ze nie mógl ssać piersi bo to wymagalo pracy języka..

Witaj! moja siostrzyczka urodziła się z podobnym problemem. Pomogło podcięcie wędzidełka, tak zaproponował lekarz. Teraz ma 9 lat i z językiem zero problemów. Mówi też normalnie. Nie pamiętam tylko ile miała gdy poddano ją zabiegowi.

Gość bassi77
moja córka też to miała.Miała problem ze ssaniem.Nacięto jej to w 9 mies życia,w ogólnym znieczuleniu(bo juz za duża była na miejscowe).Zabieg trwał 10 minut.Teraz wysówa język i nie podwija się on już.

Gość kreska_logo
jestem logopedą. lepiej ćwiczyć, niz podcinać, ale zdaję sobie sprawę, ze ćwiczenie z takim maluchem jest bardzo trudne. trzeba jednak próbować, kilka razy dziennie sadzać malucha przed lusterkiem i bawić się w pokazywanie jezyka, pomagać mu szpatułką (czy choćby trzonkiem od szczoteczki do zębów, końcem łyżeczki). ćwiczyć jak najczęściej i konsultować się z logopedą. obecnie podcinanie (na szczęście) zaczyna sie traktować jako ostateczność, a to z prostej przyczyny - bardzo często się zdarza, że podcięcie przynosi przeciwny efekt - ponieważ blizna, która się tworzy w miejscu podcięcia ściąga wędzidełko. (tak jak każda blizna ściąga skórę). oczywiście jest na to rada - natychmiast po podcięciu trzeba zacząć ćwiczenia rozciągająco-usprawniające, żeby już wtedy blizna stawała się jak "najszersza" i "najmiększa". jednak zanim się zdecydujemy na zabieg warto spróbować metody naturalnej, bo może się okazać, że interwencja chirurga wcale nie będzie konieczna. oczywiście są przypadki, w których rozciąganie przez ćwiczenia nie przyniesie efektu albo będzie on na tyle słaby, ze trzeba będzie jednak pójść do chirurga. jednak w dużej ilości przypadków wystarczają ćwiczenia. bardzo dobrze, że zauważasz to już teraz i chcesz coś z tym robić. pozdrawiam