Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blaszka5

Dobrzy ludzie pomóżcie - Exel

Polecane posty

Gość blaszka5

Dla kogoś kto choć trochę zna ten probram napewno będzie to banał. Moje pytanie brzmi: Jak ustawić wysokość i szerokość komórki aby była ona kwadratem? Standardowa szerokość to 8,43 a wysokość 12,75 (nie wiem jaka jednostka). Baaaardzo proszę wytłumaczcie mi na jakiej zasadzie to działa, ile razy lub o ile co od czego ma być większe, by komórka była w kształcie kwadratu:)

Gość blaszka5
no podbijam bo to dla mnie bardzo ważne a nie wierze że nikt nie potrafiłby odpowiedzieć na to pytanie...

Najeżdżasz na brzeg \"etykietki\" kolumny lub wiersza tak, żeby kursor zamienił się w czarny krzyżyk ze strzałkami, naciskasz lewy klawisz myszy i trzymając przesuwasz do żądanej szerokości/wysokości. W dymku pojawi się szerokość/wysokość w pikselach i ustawiasz na taką wartość zarówno szerokość kolumny, jak i wysokość wiersza.

Gość blaszka5
wielbiciel... nie przejdzie :(

Gość blaszka5
nie o to mi chodzi.... ja chce sie dowiedziec jaka jest zaleznosc miedzy wysokoscia a szerokością. Jeśli załóżmy wysokość jest 5 a szerokosć 12, 5 i to jest kwadrat to moje pytanie brzmi DLACZEGO?? dlaczego tak a nie inaczej

Pytałaś jak ustawić, żeby komórka była kwadratem, to Ci napisałem, że trzeba ustawiać szerokość i wysokość w pikselach 🖐️

Gość blaszka5
no ale to jest jakoś tak ze jedno jest w mm bodajze a drugie w pikselach... Łeeeee niech mi ktoś pomoże

Gość blaszka5
obozowa wredna krowo!!!!! Wyszedł kwadrat przy szerokości 8,43 i wysokości 48! Jak to zrobiłaś? Jaka jest zależność??? Jeśli szerokosć będzie 10 to jaka w takim wypadku wysokość???

kurcze co za problem kliknij na linijke z lewej strony rozciagnij lub kliknij i wybierz wysokosc komorki i wpisz np 25 to samo zrob z linijka na gorze kliknij szerokosc i wpisz tez 25 i juz ;p

tak jak wielbiciel mówił, przy złapaniu kolumny albo wiersza z brzegu jak pokaże się krzyżyk pokazują się w nawiasach wartości w pikselach, trzeba tylko odczytac jaka wartość przy szerokości lub wysokości jest przyporzadkowana wartości w pikselach 🖐️

Gość blaszka5
arenita właśnie ze nie juz jakby to było tak banalne to wiesz... sama bym sobie poradziła jak zrobic kwadrat, no ustawiając taką samą wielkość ramion :D Ale to działa inaczej.... tutaj wysokość musi być ileś tam razy większa lub o ileś większa od szerokości by wyszedł kwadrat

slonce co ty masz za excella moze go wylacz i wlacz bo ci sie cos poj... :P z programem

Gość blaszka5
byc może słońce ze mam jakąś starszą wersję w szkole i to nie ejst takie proste jak wy mówicie. Ja wiem jak ustawić ten krzyżyk itd. tak jak mówicie. Ale to NIE MOGĄ byc te same liczby bo nie wychodzi kwadrat tylko prostokąt. Być może wy juz macie to przeliczone na tą samą jednostkę.... Ja szukam kogoś kto potrafi odpowiedzieć na moje pytanie...

Gość blaszka5
tak obozowa wredna krowo. znowu wyszedł idealny kwadrat. z tym ze ja nie mam podane czy to jest 75 pikseli czy nie. Ja musze poprostu wiedzieć ile wpisac i koniec. Czy w takim razie wysokosc będzie ZAWSZE większa od szerokosci o 46,25??? skoro szerokosc jest 10 a wysokosc 56,25 i to JEST kwadrat?

Gość blaszka5
no... podbijam... może ktoś wie o co chodzi... Bo jeśli nie, to podsune ten topik mojemu gościowi od informatyki pod nos i powiem że wymaga ode mnie rzeczy niemożliwych, bo ludzie pracują na jakichś nowych wersjach programu a ten od nas wymaga żebysmy chyba mieli w głowach przelicznik na piksele...

Jeśli w starszych wersjach nie jest podana szerokość w pikselach, to raczej nie ustawisz kwadratu (chyba, że na oko), bo jakoś zależności między tymi podstawowymi miarami dla kolumn i wierszy nie widzę. Na pewno to nie jest tak, że jak np. kolumna ma 10, to wiersz będzie 4x czy ileś.

z tego co tam zaobserwowałam to wysokość zawsze wzrasta chyba o 0,75 a szerokość do 12 pikseli pikseli podnosi sie o 0.083 a od 12 pikseli o (wartość równa 1) różnica skacze do 0,143... nie mam pojecia o co może chodzić:O

Gość blaszka5
dzieki wielbiciel... przekonales mnie zeby pokazac ten topik mojemu informatykowi. Może zrozumie, że jest idiotą :) Pozdrawiam wszystkich którzy w jakiś sposób chcieli mi pomóc 🖐️

a swoją drogą zawsze mnie rozwalały zadania i pytania \"do domu\" na różnych kursach inf. :O ostatnio żona znajomego poszła na kurs i wróciła z zadaniem: ma znaleźć inne wyszukiwarki oprócz google i sprawdzić czy umie się nimi posługiwać :O

Gość blaszka5
Sub SzerokoscKolumn() Dim szer As Double On Error GoTo koniec szer = CDbl(InputBox("Podaj szerokosc kolumny w mm")) If szer > 3.3 Then Selection.ColumnWidth = (3.6 * szer - 5) / 7 Else Selection.ColumnWidth = 0.303 * szer End If koniec: End Sub Sory ale ja nie rozumiem :P "wyższa szkoła jazdy" i czegoś takiego gość napewno nie wymaga od początkujacych. Ale ten facet który zadał to pytanie napisał że juz wie jak sie przelicza punkty na milimetry. To juz coś, świetnie, bo ja nawet tego nie wiem.

Gość blaszka5
aha i jak wróci mój tata to mu kaze zainstalować mi tu najnowszą wersję Excela może faktycznie mam jakiegoś antyka co w nawiasie pikseli nie pokazuje ;)

Gość blaszka5
a ja nie wiem jaki mam bo generalnie w sprawach komputerowych to ja jestem bardziej do tyłu niż do przodu;) Szczytem jest przechadzanie się po kafeterii :D nie no, śmieje się. Ale raczej na najnowsze wersje w szkołach nie ma co liczyc. Cóż.. przynajmniej będę miała jakieś argumenty do kłótni, że jakby program był nowszy to by nie było problemu ze zrobieniem tego kwadratu a tak ...? Bo właściwie będziemy jutro robić krzyżówkę. A wiadomo, jak krzyżówka to pola muszą byc kwadratami....