Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aihsfac

jaką funkcje pelni klawisz scroll lock?

Polecane posty

Gość aihsfac

no bo nie wiem :D

Gość aihsfac
wy tez nie?:D

Gość basiul
Nie wiem, bo dopiero zauważyłam, że dopiero taki mam:P

Gość aihsfac
basiul, ja zauważyłam wczesniej, ale nagle mnie to zainteresowało :D no niech mi ktoś powie no :D

I już coś mam : Do czego właściwie służy Scroll Lock? ? Scroll Lock używany był dawno, dawno temu. Gdy stare, wolne komputery przewijały tekst (np. po poleceniu wyświetlenia całego pliku) - można było zatrzymać nim ten proces w interesującym nas momencie. Jednak, gdy komputery stały się szybsze (więcej niż 8 mhz) przycisk stał się bezużyteczny, bo wyświetlany tekst pędził już tak szybko, że nikt nie miałby możliwości \'wykrycia\' odpowiedniego momentu. Przycisk znalazł też zastosowanie w kilku programach (przede wszystkim do księgowości) - posłuży nam do przełączania wersji językowej klawiatury. W tej chwili największe zastosowanie ma w Excelu. Jeśli chcemy przewijać arkusz Excela, nie tracąc zaznaczenia komórek lub po prostu aktywnej komórki, możemy do tego celu użyć pasków przewijania; lecz na większą skalę jest to niewygodne i mało ergonomiczne rozwiązanie. W tym celu można użyć właśnie klawisza Scroll Lock (umieszczony najczęściej w prawej, górnej części klawiatury). Po wciśnięciu Scroll Lock-a możemy przewijać strony arkusza za pomocą zwykłych strzałek na klawiaturze lub scrolla myszki. Bez obawy o aktualnie edytowane pole lub utratę zaznaczonego obszaru. Samą diodę Scroll Lock wykorzystują też niektóre programy, czy wtyczki. Na przykład migające światełko może informować o nadejściu nowej wiadomości e-mail lub rozmowy w komunikatorze. Jednak dla wielu z nas Scroll Lock pozostanie bezużytecznym, martwym przyciskiem...