Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martinella

ZAPIEKAŃCE- WASZE PRZEPISY

Polecane posty

Znacie moze jakies przepisy na zapiekańce? Pamietam kiedys w restauracji jadłam pysznego zapiekańca z kurczakiem :) niebo w gębie:) lecz niestety nigdzie nie moge znaleśc przepisu zblizonego do tego:( Pamietam ze były oczywiscie kawałki kurczaka, duże kawałki grzanek,pomidory .... i niepamiętam co dalej...,eh a wszytsko to polane obficie sosem beszamelowym który był slicznie przyrumieniony i zostało to ładnie podane w ceramicznym naczyniu żaroodpornym :) chciałabym wyprobowac tego przepisu w domciu....ale nigdy takiego czegos nie robiłam wiec prosze o rade ;) A Moze wy drogie kafetariuszki znacie jakies pyszne przepisy na zapiekańce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Fajny Temat
Drobiowy zapiekaniec wytworny, smaczny i szybki ! Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: ok. 1 godz. Trudność: łatwy Składniki na 6 porcji • 1,25 kg piersi z kurczaka • 2 duże cebule pokrojone w paski • ok. 0,4 kg pieczarek • 1 op. zupy cebulowej i 1 op. sosu pieprzowego(może być inny) KNORR • 500ml słodkiej śmietanki • 3 pomidory • 200g tartego sera żółtego Etapy przygotowania 1. mięso, cebulę i pieczarki warstwami ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 2. wierzch posypać zupą cebulową (nie gotować z tego zupy!! chodzi tu o proszek!!) i sosem pieprzowym, zalać słodką śmietanką. zakryć plastrami pomidorów (sparzonych i obranych!). posypać serem. 3. piec ok. 1 godz. w temp. 200 stopni. piec pod przykryciem, na 10 min. przed końcem zdjąć wieczko, aby ser sie zarumienił. S M A C Z N E G O !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hsuwhug
podnosze:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość igaaaaa
Zapiekanka mięsno - ziemniaczanagora Składniki: • ziemniaki - 50 dag • mielone mięso - 40 dag • ser żółty (twardy) - 8 dag • cebula - 1 szt. • jajka - 2 szt. • mleko - 1/2 szklanki • bułka tarta - 3 łyżki • przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka • tłuszcz do posmarowania naczynia • tatra bułka do posypania naczynia Sposób przygotowania: Tartą bułkę zalać gorącym mlekiem i pozostawić do całkowitego wchłonięcia. Ziemniaki obrać, ugotować i zrobić puree. Cebulę drobno pokroić. Mięso wymieszać z cebulą, jajkami oraz namoczoną bułką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, posypać tartą bulką i włożyć do niego mięsną masę. Zapiekać w piekarniku przez około 30 min. Następnie wyjąć i na warstwę z mięsa włożyć ziemniaki puree, posypać tartym żółtym serem. Ponownie wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekać przez kilka minut, aż ser się zrumieni. Przed podaniem zapiekankę posypać mieloną papryką. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do martinelli
Jeszcze nigdy nigdy nic takiego nie robilam, wklejajcie przepisy, niejedna wyprobuje -ja napewno. Martinella 🖐️ Skad jestes?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z Rybnika:) na sląsku ;) Za Zapiekanca biorę sie w czrwartek;) , wybiore krórąś z napisanych od was przepisów:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Martinelli
🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do Martinelli
mozna Cie "spotkac" rowniez na innym topiku? Ile masz lat?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
znalazłam ten przepis w internecie, ja troszkę zmodyfikowałam.. Zapiekany kalafior: - ugotowany na półtwardo kalafior dzielimy na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym ogonkami do góry :) żeby sos nie spływał - robimy sos: ja mieszam majonez ze jogurtem naturalnym lub śmietaną, do tego wciskam ząbek czosnku, można dodać kilka plasterków podsmażonej pieczarki, pokrojoną w kosteczkę wędlinę lub pokruszyć śmierdziucha (np. lazur) Można dodać ziółka prowansalskie lub takie jak kto lubi. Takim sosikiem polać kalafiora i wstawic do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała MIiiig
Składniki: brokuły, ser żółty, łyżka masła, pieprz, sól Jak przyrządzić? Główki brokułów ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Odcedzić i przełożyć na naczynie żaroodporne i dodać łyżkę masła. Następnie posypać startym wcześniej serem żółtym na grubych oczkach i trochę popieprzyć. Wstawić do piekarnika 179 st.C na 15 - 20 min. aż ser się rozpuści. Podawać na gorąco, można polać keczupem. Pycha!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mała MIiiig
Składniki: paczka brokułów mrożonych, 3 plastry boczku, 2 piersi kurczaka, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 4-5 jaj, starty zółty ser (ilość dowolna), 2 łyżki masła, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, chili Jak przyrządzić? Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć bez tłuszczu na patelni. Piersi kurczaka pokroić w paseczki i dorzucić do boczku. Dodać sól, pieprz i chili do smaku. Smażyć na złoto. Mrożone brokuły gotować w małej ilości osolonej wody przez około 5 minut (nie powinny być miękkie), a następnie odcedzić. Jajka rozbełtać z jogurtem i drobno startym serem. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Brokuły rozdzielić na mniejsze cząstki i rozłożyć równomiernie w naczyniu, dodać boczek z kurczakiem, a następnie zalać masą jajeczno-serową. Wierzch posypać resztą startego sera. Zapiekać przez 20 minut, aż masa jajeczno-serowa zetnie się i nabierze złocistego koloru. Potrzebne przybory: naczynie żaroodporne Jak podawać? Na talerzu z dodatkiem świeżego listka bazylii i z lampką różowego wina. Czas przygotowania: Proste i szybkie w przygotowaniu danie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cmok cmok w usteczka
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z POMIDORAMI Składniki 1 kg ziemniaków, 30 dag mięsistych pomidorów, 2 cebule, 4 jaja, 3/4 szklanki śmietany, 15 dag startego żółtego sera, koperek, natka pietruszki, pieprz, sól Jak ważyć? Sposób przyrządzania Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w talarki. Pomidory (bez skórek) i cebulę pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć najpierw cebulę, a potem ziemniaki. Jaja ugotować na twardo i pokroić w plasterki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć warstwami: połowę ziemniaków, jaja, pomidory, cebulę i resztę ziemniaków. Każdą warstwę przyprawić solą i pieprzem, posypać żółtym serem. Polać potrawę śmietaną i wstawić na 10 min do gorącego piekarnika. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dove30
Ty mi pomogłaś na innym to teraz masz coś ode mnie, jeśli ci przypadnie do gustu to wypróbuj Zapiekanka ziemniaczana surowe ziemniaki obierz i pokrój w plasterki na patelni podsmaż kiełbasę, boczek lub szynkę (do wyboru) pokrojone w niezbyt drobną kostkę, dodaj pokrojoną cebulę, pieczarki, ewentualnie paprykę i leciutko przypraw solą i pieprzem w żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę ziemniaków, przykryj zawartością patelni i znowu warstwa ziemniaków zupę cebulową lub pieczarkową Knorra wymieszaj z 250 ml śmietany kremówki i odrobiną wody (ok.50 ml) i zalej zapiekankę wstaw do piekarnika , po upływie 1 godziny odkryj pokrywkę i piecz jeszcze ok 15-20 min, do zarumienienia (temp.pieczenia 180-200 st) Zapiekanka jest pyszna!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ktosiekkkk
wow narescie super temat ;) zaraz wypróbuje:P macie tu mój przepis:) Zapiekanka mięsno-makaronowa Produkty(w zależności od potrzeb): -mięso mielone -makaron "rurki" -ser żółty -koncentrat pomidorowy -cebula -pomidor -mrożonka warzywna (najlepiej marchew, kalfior, brokuł) -oliwa do smażenia -przyprawy wg uznania Gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem soli i oliwy, mięso mielone podsmażamy z posiekaną cebulą i przyprawami.Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w palstry, ser żólty tarkujemy. W naoliwionym żarodpornym naczyniu przekaładamy: makaron, kocentrat pomidorowy, makaron, mięso mielone, pomidor, mrożonka warzywna, ser żółty. Zapiekamy w piekarniku w 150 st.ok 1 godz. POLECAM! PYCHA!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość myszka1969
Piersi Kurczaka Zapiekane W Serze piersi z kurczaka ser żółty sól pieprz papryka ostra Sposób przygotowania Kurczaka posolić, popieprzyć, popapryczyć, następnie obtoczyć w startym (na drobnej tarce) żółtym serze. Wykładać na bardzo rozgrzany tłuszcz i smażyć tak aby mięso się zasklepiło - czyli dość krótko. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać resztką sera żółtego i zapiec. Z wierzchu można posypać curry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Moja ulubiona zapiekanka ryzowa: Ryz, piers z kurczaka, puszka warzyw konserwowych(najlepiej mieszanka),curry, ser. Ryz gotujemy, zostawiamy go lekko niedogotowany...W miedzyczasie kroimy piers w drobna kostke ,przyprawiamy przyprawa do kurczaka , smazymy . Ryz wsypujemy do naczynia zaroodpornego, dodajemy curry, mieszamy...ryz powinien byc zolty od przyprawy.Dodajemy odsaczone warzywa, mieszamy. Na wierzch dajemy kurczaka, calosc posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sie sera. Do tego dania podajemy sos czosnkowy: jogurt naturalny +majonez+ czosnek, sol. Pozdrowienia dla Martinelli!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Miss Polski 2003
Pory owijane szynką zapiekane w sosie serowym Składniki: - 6 małych porów (lub 3 średnie), - 6 dużych plastrów wędzonej szynki, - łyżka oleju, - 5 dkg żółtego sera. Sos: - 2 dkg masła, - łyżka oleju, - 2 dkg mąki, - 250 ml mleka, - 3 dkg żółtego sera, - sól, pieprz. Jak przyrządzić? Oczyścić pory, odkroić zielone części, pokroić na odcinki nieco szersze od średnicy plastrów szynki. w garnku zagotować lekko osoloną wodę, pory gotowac w przykrytym garnku przez 5-6 minut. Wyjąć, odsączyć, wystudzić. Każdego pora owinąć plastrem szynki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem układać pory(jedna warstwa).Wykonać sos:z masła oleju i mąki zrobić zasmażkę, zdjąć patelnię z ognia i stale mieszając wlać zimne mleko. Mocno podgrzać zasmażkę (nie zagotować!!)wsypać starty żółty ser, mieszać do rozpuszczenia sera. Dodać do smaku sól i pieprz. Pory w naczyniu żaroodpornym polać sosem, posypać pozostałym startym serem. Rozgrzać piekarnik do 180-200 st.C. Do nagrzanego piekarnika wstawić pory, zapiekać ok. 10 min aż ser się przyrumieni. Potrzebne przybory: Naczynie żaroodporne, patelnia, nóż, garnek z pokrywą. Jak podawać? Na gorąco natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Ale odgrzewane też dobre. Uwagi: Wielkość porcji uzależniona jest od wielkości plastra szynki, bo od tego zależy długość kawałków porów. Ja wybieramnajwiększe plastry szynki jakie są dostępne (ok. 20 cm średnicy). Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość orzeszekkk
Naleśniki zapiekane z kurczakiem Składniki: - naleśniki (2-3 na osobę) - ugotowane mięso z kurczaka lub każde inne ugotowane mięso - 2 ząbki czosnku - ser żółty - przyprawy praktycznie wedle smaku - jajko Na sos pomidorowy - puszka pomidorów - cebula - 3 ząbki czosnku - oregano - bazylia Beszamel - łyżka mąki - masło - szklanka mleka - gałka muszkatołowa (dwie szczypty) Wykonanie: Przygotowujemy prosty sos pomidorowy z podanych składników: podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek, posiekane pomidory z puszki, oregano i bazylię przyprawiamy do smaku. Rozdrabniamy mięso kurczaka "na papkę”, można dodać podsmażoną cebulę, przyprawy do smaku, wyciśnięty czosnek, jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Przyszedł czas na beszamel. Na maśle sporządzamy lekką zasmażkę z mąką, kiedy gotowe dodajemy mleko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dwie szczypty gałki muszkatołowej. Do brytfanki wlewamy cały beszamel i równo rozprowadzamy. Naleśniki smarujemy masą z kurczka, zwijamy i układamy w brytfance. Całość zalewamy równomiernie sosem pomidorowym i na koniec utartym serem. Wszystko zapiekamy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pozdrowienia Dla Martinelli :) Topic jest super:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość super temat
chyba dzisaij wypróbuje na kolacje:):) pędze do sklepu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elżbieta77
Zapiekany makaron z szynką Składniki: ok. połowy paczki makaronu np. świderki (nie spaghetti), 0,6 litra (3 pojemniczki) słodkiej śmietany, 5 plasterków szynki, 150 dag sera żółtego potartego, 1 kostka rosołowa, zioła prowansalskie, sól. Jak przyrządzić? Nieugotowany makaron wsypać do glinianej brytfanki (lub ze szkła). Smietanę wlać do granka, dodać kostkę rosołową, pół łyżeczki ziół prowansalskich i sól do smaku (sos musi być lekko słonawy) i zagotować. Szynkę pokroić na kosteczkę i rozsypać na makaron. To wszystko zalać sosem i wyłożyć na wierzch ser. Piec w piekarniku przy 220 stopniach C. około 30 minut. Potrzebne przybory: Gliniana lub szklana brytfanka. Garnek do przygotowania sosu. Jak podawać? Dobrze do tej potrawy podać bagietkę, którą wcześniej należy lekko podpiec w piekarniku aby była ciepła i chrupiąca. Do tego oczywiście masło ziołowe no i sałatka. Najlepiej z mozarelli. Smacznego. Uwagi: Ważne by sos był słonawy, bo musi wejść w makaron, który nie jest wcześniej ugotowany w wodzie z solą. Ważne jest, by makaron był całkowicie przykryty sosem, ponieważ ten który nie będzie przykryty będzie twardy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elżbieta77
• 20 dag ryżu * 0,2 l mleka * 0,25 l wody * 10 dag masła * 2 jajka * • 20 dag cukru * 40 gad jabłek * cynamon * sól Przepis: 1. Zagotować wodę z mlekiem. Dodać część masła, sól oraz cynamon. Ugotować, uprzednio starannie wypłukany, ryż na półsypko. 2. Resztę masła rozetrzeć z żółtkami i połową cukru. Do masy dodać ciepły / nie gorący!/ ryż- wystudzić. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. 3. Układać w żaroodpornym naczyniu warstwami: ryż, jabłka posypywane pozostałym cukrem, ryż. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do temp 240 st.C przez ok 30 min. Przed podaniem posypać cynamonem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elżbieta77
kładniki: 1 kg boczku surowego (kawałek w kształcie kwadratu) 1 średnia cebula ¼ papryki czerwonej olej, folia do żywności nici do sznurowania 1 łyżkę Przyprawy do mięsa wieprzowego 2 łyżki Warzywka Przygotowanie: Cebulę pokroić w plastry. Boczek natrzeć Warzywkiem, wierzch obłożyć cebulą, zawinąć w folię do żywności i odstawić na 3 dni do lodówki. Boczek wyjąć z folii i zdjąć cebulę. Boczek opłukać pod bieżąca wodą i natrzeć od środka Przyprawą do mięsa wieprzowego. Na środku, na całej długości, ułożyć cebulę i pokrojoną w centymetrowe paski paprykę. Złożyć na pół i zasznurować. Posmarować olejem, ułożyć w brytfance, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C. Po 40 minutach odkryć. Piec jeszcze przez ok. 1 godz. w temp 180° C, co 10 minut polewając sosem z pieczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elżbieta77
Kurczak zapiekany z ziemniakami i cebulą Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry, 2 duże cebule, pokrojone w cienkie plasterki, 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku, 2 duże plasterki boczku wędzonego, pokrojonego w paseczki, 4 porcje kurczaka (obojętnie - pierś, udka, skrzydełka...), 0,5 litra wywaru z kurczaka (lub z kostki), 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki, 1 marchewka, pokrojona w plasterki, starty ser, sól i pieprz do smaku. Jak przyrządzić? Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano kurczaka i boczek. Żaroodporne naczynie (może być blaszka)posmarować masłem i ułożyć warstwę z połowy ziemniaków. Na ziemniakach ułożyć połowę połowę plasterków z cebuli. Posypać połową tymianku, popieprzyć i posolić. Na to położyć kurczaka i boczek. Znowu posypać tymiankiem, pieprzem i solą. Po tym porozrzucać marchewkę i czosnek. Na wierzchu rozłożyć resztę cebuli, a na cebuli uożyć pozostałe ziemniaki. Całośc posolić i popieprzyć. Zalać wywarem z kurczaka. Wierzch skropić tłuszczem z patelni. Naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika (150 st.) na 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 15 minut. Od razu rozłożyć na talerze i posypać startym serem. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elżbieta77
ZAPIEKANKA WŁOSKA Składniki: Wykonanie: * 20 dag makaronu — rurek, muszelek lub krajanki * 20 dag pieczarek * 20 dag szynki wędzonej * 2 puszki przecieru pomidorowego * parmezan * 2 cebule * 2 ząbki czosnku * masło * oregano, natka pietruszki, sól, Wykonanie: Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego ugotowany makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na maśle i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano, 2/3 startego parmezanu i wymieszać. Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać ok. 20-25 min. w piekarniku, w temp. 180° C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Elżbieta77
Zapiekany Kurczak Z Warzywami Składniki na 4 porcje: * 2 ząbki czosnku * 2 cebule * 50 dag cukinii * po 7 czerwonej, zielonej i żółtej papryce * 75 dag pomidorów * 1-2 gałązki rozmarynu * sól * czarny pieprz * 4 filety (około 50 dag) z kurczaka * 1 cytryna * 1/2 pęczka natki * pół szklanki bulionu * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * zioła do dekoracji Sposób przygotowania: 1.Cebulę pokrój w plasterki. Pomidory sparz. Zdejmij skórkę, potnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Zioła opłucz, osusz. Poodrywaj igiełki rozmarynu od gałązek. Papryki i cukinię umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Cukinię pokrój w cienkie plastry. Papryki rozkrój wzdłuż na pół, usuń nasionka. Strąki potnij na kawałki. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. 2. Filety z kurczaka opłucz, osusz. Z obu stron oprósz solą i pieprzem. Pokrojone warzywa, cebulę, rozmaryn i połowę czosnku włóż do lekko natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dołóż mięso. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 200°C. Piecz około 1 i 1/4 godziny. 3. Cytrynę wyszoruj miękką szczoteczką, sparz. Otrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok. Poodrywaj listki natki od gałązek. Odłóż kilka do dekoracji, resztę posiekaj. Wymieszaj ze skórką z cytryny i pozostałym czosnkiem. 4. Do małego rondelka wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zagotuj. Odkryj żaroodporne naczynie 50 minut przed końcem pieczenia. Polej warzywa i mięso mieszanką bulionu oraz koncentratu. Wszystko posyp czosnkiem, natką i skórką cytrynową. 5. Gotowe danie przypraw do smaku solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Udekoruj odłożonymi ziołami i spiralkami zrobionymi ze skórki cytrynowej. Podpowiadamy: Danie doskonale smakuje z ciemnym pieczywem posmarowanym masłem lub ryżem ugotowanym na sypko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tez mam pomysl
zapiekaniec z resztek: resztki meisa np z rosolu czy zupy, mieso mielone czy inne muesko nalezy zmielic dodac ew bulke tarta lub namoczona w mleku, jesli jest to wolowina ugotowac ziemniaki w mudurkach, ostudzic, obrac, zmiksowac z odrobina mleka lub smietany i lyzeczka masla, posolic do smaku wyslarowac forme tluszczem, nalozyc mieso na to mase z ziemniakow wsadzic do peiakrnika na ok pol godzieny ( dluzej jesli meiso bylo surowe) 10 min przed koncem pieczenia posypac tartym zoltym serem smacznego!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ijeee Ile postów sie dzisiaj narobiło:D:D:D super ;) życze miłego próbowania i smacznego:) Dziekuje elzbieto77 i \"tez mam pomysł\":)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tez mam pomysl
jeszcze jeden p^rzepis mi sie przypomnial: zapiekaniec z iemniakow: skladniki ziemniaki boczek cebula beszamel lub smietana sol pieprz do smaku zimniaki obrac i porktoic w plasterki ( w wersji, ktora szybciej sie zapieka ziemniaki najpierw ugotowac) podsmazyc boczek pokrojony w slupki podsmazyc cebulke zrobic bezzamel albo wyjac smietanke z lodowki do naczynia zaroodpornego wlozyc ziemniaki warstwami przekladac bockiem i cebula na oneic zalac smietana lub beszmelem, zapiec smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×