Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaśmina_28

...miałam problemy z mówieniem...

Polecane posty

Gość jaśmina_28

..choruje na migrene.. taka przynajmniej była kiedys diagnoza.... zaczynało się od zaburzen widzenia.. potem drętwienie ręki aż do piersi i jednej częsci twarzy a na koniec drętwiał mi jeżyk i później bolała cholernie głowa w jednym miejscu z prawej strony...drętwienie dotyczyły do tej pory zawsze lewej strona ciała...- ...a dzisiaj było na odwrót.... nie widziałam z prawej strony i zdrętetwiała mi prawa ręka... a do tego miałam problemy z mówieniem... chyba totalny bełkot.. nie mogłam zdania sklecić..... jestem wymeczona.. wróciłam wsześniej z pracy.. i martwi mnie to zajście.... czy ktos tak miał... 19.12 idę do neurologa..

Gość pędem do lekarza
ta rezonansalbo tomografię głowy nie lekcewaz tego, u znajomego tak objawiał się czerniak na mózgu :( nie chcę Cie straszyć ale biegnij na badania

Gość jako komentarz
czerniak na mózgu? Czy czerniak nie jest chorobą skóry?

Gość buffka
czerniak może dawać przerzuty do mógzu

Gość aboabo
albo zwyrodnienie stawów szyjnego odcinka kręgosłupa, zaraz tam rak, z jakąś odmianą padaczki też mi się to kojarzy, a w ogóle to nikt Ci tu nic wiążącego nie odpowie, nie ma na co czekać, pędusiem do neurologa

Gość przypomina mi to
stwardnienie rozsiane- takie same objawy występowały u kogos z rodziny. Mam nadzieję, że to przejściowe u Ciebie i po leczeniu przejdzie Ci... ale objawy nie brzmia najlepiej. Dużo zdrowia i oby to nie było nic poważnego... i dobrego lekarza:)

Gość plociuch
wyglada to na epizody niedokrwienne przy migrenie ,podobnie wyglada przy udarze ,koniecznie trzeba sie przebadac tomografem na bank !

Gość jaśmina_28
..dziękuję za odpowiedzi.... co do tomografii to miałam robiona juz trzy razy.. i wszystko w porządku było.. robili mki równiez rezonans..... i tez badanie wyszło ok... ale niepokoi mnie zmiana strony aury przy mojej migrenie... jutro ide do lekarzxa rodzinnego .. po skierowanie do neurologa....

Gość jaśmina_28
.... aha i jeszcze jedno...te badania to 4 lata temu.. więc chyba potrzebna kontrola...

Gość deprecha też
A z nastrojem u ciebie jak? To może być także jeden z somatycznych objawów głebokiej depresji

Gość jaśmina_28
..z nastrojem wszystko w porządku.. depresji napewno nie mam...

Zaburzenia mowy mogą występować przy migrenie, mój ojciec ma taki typ migreny, a mnie się też przydarzyło kilka razy w fazie aury. Co najdziwniejsze, te epizody poglębiły moje problemy dysleksyjno-dysortograficzne, nie mówię tu o błędach or, bo nie na tym prawdziwa dysfunkcja polega (nie robię żadnych, ale mylę słówa, fonemy, litery, końcówki, spację na komputerze itp). Zaburzenia widzenia to klasyka, drętwienie trochę mniej, ale w sumie biorąc pod uwagę, że migrena powoduje niedotlenienie mózgu, wszystko możliwe. Do lekarza idź, ale się nie martw. Próbowałaś przy ataku jakieś leki z grupy sumatriptanów? (imigran, zoimig, maxalt, sumamigran) Są naprawde skuteczne.

Gość jaśmina_28
albi--> dziękuję za komentarz.. tak biporę lekarstwo.. jak tylko zaczynam mieć aurę to zażywam odrazu imigran aerosol.... nie wyobrażam sobie coby działo się gdybym go nie miała przy sobie (zawsze noszę)... bo migrena łapie mnie w najmniej oczekiwanych momentach( na zakupach, przy pracy) ...kiedyś jeszcze do tego wszystkiego dochodziły wymioty ale na szcześci tego już nie ma...

Do autorki-najlepiej udac sie dzisiaj na dyzur neurologiczny,a nie czekac do 19.12.Ja tak mysle.

Gość jaśmina_28
pipek---> atak miałam 28.11 w pracy poleżałam 3 godz.. i przeszło.. narazie czuję sie dobrze..dlatego dopiero 19.12 idę do neurologa... mam nadzieję że nic mi nie bedzie....

No to witaj w klubie. Migrena jest przekleństwem mojego życia. Niestety branie sumatriptanów powoduje - przynajmniej u mnie - większą częstotliwość ataków. Mam ich kilaka do kilkunatu na miesiąc. KOSZMAR. Jednak bez sumaptriptanu trwało by to 24 h z nieludzkimi, szarpiącymi wnętrzności torsjami. Natomiast od 3 miesięcy migren prawie nie mam. Otóż trafiłam na lekarza specjalistę od medycyny kosmetycznej (a tak!), który zastosował u mnie nowatorska terapię - słuchaj uważnie: botox. Otóż jest wiele doniesień, potwierdzonych badaniami (możesz poczytać w internecie na stronach angielskich), że botox (ten używany w celach kosmetycznych) ma zaskakujący efetk uboczny. Poprzez wyłączanie określonych partii mięśni zmiejsza napięcie w obrębie czoła i skroni, a przez to zmiejsza ilośc napadów migrenowych. Brzmiało jak bajka, ale ja byłam zdesperowana. Botox na migrenę podaje się inaczej niż na zmarszczki, efektu kosmetycznego jako takiego nie ma, ale jest za to wyraźna, niesamowita wręcz poprawa! Koszt: 1200 zł na pół roku. Drogo. Ale wiesz, ile kosztuje imigran.

Dodam, że wcześniej wypróbowałam wszystko, co ma do zaproponowania medycyna konwencjonalna plus akupunktura i homeopatia. Acha, i u mnie też migrena występuje na zmianę prawa i lewa półkula.

Mialo byc Jasmina.Ja tez miewam migrene,ale nie taka...straszna jak wy.Bardzo wspolczuje.

Gość jaśmina_28
albi--> imigran aerosol który ja uzywam ( to są dwie dawki do nosa) kosztuje 98 zł na receptę..

Gość jaśmina_28
Mnie migrena dopada średnio dwa razy do roku ale w tym roku miałam juz trzy razy.....

No zgadza się. Przemnóż sobie to przez moje naście migren na miesiąc. Dlatego mówię, że te 1200 zł na pól roku za wolnośc od migren to się po prostu opłaca. Ale nie wiem, czy inni lekarze w ogóle słyszeli o tej metodzie.

A, no to co innego. To się jeszcze da przeżyć, że tak powiem.

Gość jaśmina_28
no fakt..to współczuję ..

Gość jaśmina_28
albi--> a aurę masz tez przy tej swojej migrenie??

Gość jaśmina_28
up :)

Gość jaśmina_28
dzisiaj idę do doktora .. mam nadzieję ze bedzie wszystko ok.. trzymajcie kciuki