Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość on_aniolek

chora milosc rodzicielska

Polecane posty

Gość on_aniolek

Jak pomoc przyjacielowi, czlowiekowi 28-letniemu, ktory mieszkajac tylko z matka jest przez nia zdominowany az tak, ze nie moze samodzielnie wyjechac na urlop, dalej niz ona uzna to za stosowne. Facet jest wyksztalcony, ma dobra prace i jest bardzo wartosciowym, ma madre spojrzenie, takie zdrowe na zycie, no ale ... no wlasnie to uzaleznienie. Jak mu pomoc? Ja jestem tylko jego internetowa przyjaciolka, on sie ze mna nie spotka, bo dzieli nas pare km i matka go nie pusci. On ma tzw. doły co pare dni, ale takie, ze odizolowuje sie od ludzi. Prosze potraktujcie temat powaznie, bo ja moglabym sobie odpuscic, ale tak mi go zal, ze nie zrobie tego. Moze ktoś mial taki sam problem ?

Gość on_aniolek
no ja tez uważam, ze czyjkolwiek by on nie byl, to matki juz nie zmieni, moze zmienic siebie, ale jak do niego dotrzec, jak mu to uswiadomic, bo jesli powiem prosto z mostu, to zaprzeczy, juz probowalam

Gość on_aniolek
ludzie piszcie cos

A co mamy napisać? Przez internet mu nie pomożesz, jak Ci zależy to jedź do niego i próbuj, z tym że nie masz najmniejszych szans powodzenia - z Toba godzina, z mamusią reszta dnia, to jak uważasz, kto ma przewagę? Stracona sprawa, jemu z mamusią jest dobrze i tyle.

Gość on_aniolek
Nie jest mu dobrze, on juz na moje oko ma depresje. Ja nie mialabym szans tam przyjechac, bo jego matka nie akceptuje znajomosci netowych i zabrania jemu i innym na kontakt z nim. On sie raz przeciwstawil, to byla histeria, trzaskanie drzwiami itp. Probuje go namowic na terapie, ale nie potrafie do niego dotrzec

Gość on_aniolek
może jakbym znalazla jakiegos psychiatre, psychologa, ale dobrego w necie, jakby z nim pomailowal na poczatek, moze udaloby mu sie podjac decyzje o terapii. Jego matka chce z nim mieszkac cale zycie., no przeciez ona jest chora z milosci, ale co zrobic??

Gość 8gygf
przecież to ten facet ma ze sobą poważny problem, na co sobie pozwala, tak ma z doświadczenia (właśnie psychologa) wiem że na siłę nie pomożesz osobie która tego nie chce więc dla własnego zdrowia psychicznego odpuść sobie a wogóle "Psychoza" mi się właśnie przypomniała... tam dorosły mężczyzna też zwalał na matkę ;D

Gość odwrotnie
Co powinien zrobić facet, jezeli jego znajoma ( dorosła kobieta ) jest całkowicie uzależniona od własnej matki - jej mamusia zawsze ma rację i gdy córka spóźnia się do domu godzinę to już jest awantura :(

Gość 8gygf
uciekać póki czas

Gość on_aniolek
8gygf masz racje i do tego, ze powinnam dac sobie spokój i ze takie osoby powinny uciekac jak najszybciej, tylko ze: 1. jeśli udaloby mi sie uswiadomic takiej osobie, ze to nie jest normalne, ze to jest problem, to moze w dalszej kolejnosci on by juz zdecydowal sie na poszukanie jakiegos rozwiazania 2. Uciekac zgadza sie, ale to nie jest takie proste, czlowiek w takiej chorej milosci byl chowany CALE zycie, juz w jakims stopniu jej doswiadczyl, nasiakł nia kiedy jeszcze by dzieckiem i przyjmowal wszystko za pewnik. Teraz nie chcac byc nie w porzadku w stosunku wlasnie do matki najopiekunczej, despotycznej, ktora swoje lęki przelala na wlasne dziecko, z ktorym zreszta sie polaczyla jakby to byla jej wlasnosc, albo jej partner zyciowy, bije sie z własnymi SKRZYWIONYMI myslami na ten temat i bez pomocy przegra. Tak ja uwazam.

Gość suchy kwiatuszek
uzależnienie, trzeba przejsc psychoterapie