Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakompleksiona troche

Co wpływa na samoocene?

Polecane posty

Gość zakompleksiona troche

Co wpływa na samoocene? :)

Gość socjolog____
Osobowość Każda jednostka ma osobowość. Osobowość jest społeczna. Ważne są interakcje które mają jakiś wynik (które zapamiętaliśmy). Osobowość – społeczne (całokształt doświadczeń jednostki). Doświadczenia są zróżnicowane, bo zróżnicowane są interakcje. Komponenty społecznego . (elementy, składniki, schematy) - samoocena (układ odniesienia – inna jednostka) - zainteresowanie społeczne (odniesienie – do norm grupy społ. rezygnacja z autonomii przez jednostkę, po to, żeby nie definiować od nowa sytuacji) - marginesowość (odniesienie się do co najmniej 2 grup społ.) - centralność (postrzeganie środowiska społecznego z głównie z punktu widzenia ja - złożoność koncepcji (postrzegana liczba wymiarów do opisu ja) - identyfikacja (postrzeganie podobieństwa między ja a istotnymi innymi) - władza (postrzeganie ja jako konsekwentnie wyższego lub niższego od istotnych innych) - otwartość (liczba postrzeganych powiązań pomiędzy ja a innymi) Wysoka samoocena – w układzie odniesienia lepszy, mądrzejszy niż . Samoocena wg Zillera jest to spostrzeżenie własnej wartości w określonym kontekście społecznym. Osoby często nagradzane mają wysoką samoocenę. Doświadczenie – wynik interakcji zapamiętanych

Gość dziara
przebieg życia w sensie interakcji z ludźmi czy jakoś tak :o

Gość never again
Dzieciństwo podobno też.