Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość linkoweczka

jak się robi wigilijne kluski z makiem

Polecane posty

Gość linkoweczka

jaki makaron ,jaki mak ? i jak to wszystko razem zgrac,doprawić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kluski robi się z ciasta makaronowego. Kroi w romby - kopnięte kwadraty ;) - boku 5 cm. Gotuje najlepiej tuż przed wieczerzą, bo lekko ciepłe są najsmaczniejsze. Miesza z nadzieniem makowcowym i roztopionym masełkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Farmerko a jak zrobic takie
nadzienie makowcowe? nadaje sie do tego mak z puszki czy trzeba go jakoś jeszcze przygotowac ? Bardzo Ci dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bardzo dziekuje Farmerko
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja też nie robiłam nigdy klusek z maiem-chociaż ciasto makaronowe często .Nie wiedzialam ,że to takie duże kluchy-5 na 5 cm-przepis smakowity-pogadam z moją załoga i może w tym roku wyprubujemy-tylko w którym momencie wieczerzy to podać-tu śledzik,tam rybka,barszczyk-wszystko raczej ostre-gdzie to wcisnąc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
My serwujemy tak pod koniec kolacji , bo kluski są słodkie - kluski , kutia i ciasta . Do popitki kompot z suszu... Juz jestem objedzona, jak tylko o tym pomyślę ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
makiełki :))och juz czuję ten smak :)) to moja ulubiona potrawa wigilijna .... maczek , bakalie , miód :)hmmmmm. Najsmaczniejsze jeszcze cieple .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
ten mak przygotowuje jak do makowca - sparzam miele i dodaje bakalie i troche miodu i mieszam z cieplymi kluskami - tak jak farmerka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja kluski robie tak : robie makaron własnej roboty tylko że troszke grubszy i krótszy.Miele mak,dodaje do niego troszke miodu, orzechów,rodzynek i to wszystko mieszam a na koniec dodaje kluski i znów miewszam.Gotowe .Ale w tym roku wezme się na sposób i kupie sprawdzony już gotowy mak z puszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mazs z puszki ?? okropieństwo :(( czytałaś skład na odwrocie?? mak to mak .. trzykrotnie przez maszynke zmielony , elektryczną co by się nie zmachać :) jak jeśc to ze smakiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie czytałam ale tak naprawde mało składów czytam co jem.Bo chyba by się zwariowało i by trzerba było odrzucić wszystko-masło,chleb itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowa w temacieeee
czyli jak konkretnie zrobic tę masę makową ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mielimy mak :) dpodajemy posiekane orzechy , migdały , namoczone rodzynki , rozgrzany miód i masło :)) mieszamy z kluskami < koniecznie samorobnymi > i wsio :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ojej te kluski z makiem muszą być pyszne...u mnie w domu nigdy się tego nie robiło ale coś czuję, że w tym roku to sie zmieni:) mame zatrudnie do robienia łazanek (mi jakieś twarde zawsze wychodzą...chyba za dużo mąki) a ja zrobię maczek:) dzięki dziewczyny za przepis :*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ha ah :)) tancerka ..one sa pyszne :)) mój małzonek nie znał wczesniej ich smaku :)) a teraz za nimi przepada . niestety makiełki to specjał mojej mamy , sama wlasnorecznie ich nie robię . ale jesli ktoś potrafi zrobić swojski makaron:))to i z farszem sobie poradzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×