Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Francuzka25

ZDROWE ODŻYWIANIE kluczem do zewnętrznego piękna i zdrowia.

Polecane posty

Gość mleka krowiego nie trawią
dzieci do 1 roku zycia. Martinella ma racje. potwierdzi to nawet kazdy lekarz. co do doroslych kazdy jest oddzielnym przypadkiem i generalizować nie wolno!! a najwazniejsze jest to ze gdy juz sie pije mleko to nie te UHT a te pasteryzowane. Mleko jest na prawde zdrowe, pod warunkiem ze jestesmy je w stanie strawic,wtedy mamy dostep do wszyskich skladnikow odzywczych. Jezeli nie to po prostu dostajemy niestrawnosci czyli biegunki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pasadenka przykro mi ale nie pracuje w mleczarni:P ale nie wmawiaj ludziom takich głupot ze mleko jest nie zdrowe, bo to jest nie prawda .... robicie ludziom wode z mózgu, a pozniej niektórzy naiwni w to uwierzą !!! ja nie chce miec w przyszłosci osteropeozy....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cyt.: Francuzka25 Odkąd zaczełam się zdrwowo odżywieniac,zmieniłam nawyki żywieniowe,odpowiednie ................. Gratuluję mądrości, ja bym dodał do 1)\"Zdrowego odżywiania\" jeszcze 3 punkty: 1).... 2)Wysiłek fizyczny na poziomie potu, lub minim. 3x30x130 3) Higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4)Pozytywne nastawienie psychiczne Szczegóły na www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a czytając rózne głupoty w inernecie napewno mądrzejsza nie bedziesz....Kto powiedział ze wszystko co pisze w sieci jest prawda? ja bym wolała słuchac mojego lekarza niż słuchac rad jakiegos głupiego dziennikarza a założe sie ze tekst pisał jakis wegetarianin hehe bo nie znam innych racjonalnych powodów by do tego sie stosowac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prusita88@vp.pl vp co to za serwer? Nie pomyliłaś z wp? Już kiedyś Mailer zwrócił list wysłany do kogoś na vp !!!!!! Zresztą zaraz wyślę Ci kwiaty, ok? odpowiedz w przeciągu 10 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Martinella - o zdrowiu i szkodliwości badz nieszkodliwosci mleka mozemy pogadac za kilkadziesiat lat a nie teraz. Ja po mleku mam wzdęcia i wiem ze mi nie służy, nie zamierzam go pić tylko dlatego ze je zachwalasz... Nie wiem czy znasz literaturę o zdrowym odżywianiu (np Błaszczyszyn), w kazdym bądz razie ja znam więc nie wmawiaj mi ze czerpie info tylko z sieci :P Ps. miłego dojenia życzę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie chodzi tu o same zachwalanie :P zeby ktos naprawde ie pomyslał ze mam mleczarnie i sto krów:P ale nie zgodze sie z głupotami tu napisanymi :P i kitami jakie wciskacie:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
typowe myślenie niedowartościowanego czlowieka na zasadzie \"każdy inny poglad jest zły\", podczas gdy jest po prostu INNY. Aż chce sie pomyśleć \"co to mleko robi z człowiekiem...\" :p bez pozdrowień :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bardzo proszę, miło mi, że się ucieszyłaś kwiatami. Naocznie stwierdzam, że serwer vp istnieje i jest OK. TYlko nie wiem dlaczego kiedyś z tego serwera został zwrócony list. Potwierdź jeszcze wysyłając do mnie dwa zdania z tego Twojego konta na vp a coś fajnego Ci wyślę. Pozdro.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uppownik
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zgadzam sie z autorka, super praktyki, aczkolwiek nie bez tycich zastrzezen. przetwory sojowe nie sa zdrowe (np. kotlety), ew, tofu w najprostrzej postaci, bo sa strasznie poprzetwarzane. kurczak jest zdrowy, ale oczywiscie mowimy o kurczakach z gospodarstw ekologicznych, ktore nie sa karmione hormonami i antybiotykami). to samo tyczy sie zreszta kazdego miesa, aczkolwiek wieprzowina jest niezdrowa sama w sobie (niezaleznie od hormonow itp.), poniewaz swinie nie posiadaja gruczolow potowych, wiec nie wydalaja w ten sposob toksyn, ktore my jemy w miesie. wolowina moze byc, ale karmiona trawa, nie pasza kukurydziana. jagniecina jest zdrowa na pluca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak ja bym miała słuchac waszych rad to bym kompletnie nic nie mogła jesc.... mlleko nie zdrowe... kurczak nie zdrowy.... wiepszowina nie zdrowa..... gadacie jak jakies maniaczki... co w naszych czasach jest nie zanieczyszczone? nawet warzywa z domowego ogródka sa zanieczyszczone w jakims stopniu ołowiem....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dwde
nie pisze sie fast fudów!! tylko fast foodów od tej diety widze, ze zgłupiałas hihi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jajo
a czy jajka tez sa niezdrowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jajka...hmmmm pewnie w małych ilosciach nie:) sa nawet zdrowe jak sie nie przesadza z ich spożyciem:) (maja duzo białka) lecz maja duzo choresterolu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cholesterol po jajkach odklada sie tylko po polaczeniu ich z cukrem, np. jesli popijamy je slodzona herbata, jemy przy tym chleb z dzemem itp. zabojczy jest kogel-mogel takze... a jesli same to nie trzeba sie bardzo ograniczac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uky
a takze: wiepRZowina, nie wiepszowina ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przedszkolanka Tola-pasadenko
pasadenko to co mam jadac aby schudnąc szybko i bezbolesnie i czuc sie zdrowo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wiec zgadzam sie z autorka ze herbata zielona jest bardzo zdrowa-nie tylko jest pomocna w przeciwdzialaniu raka ,ja widze po sobie a pije non stop tylko zielona herbate od 5 lat-i wnioski:bardzo ladna cera ,wlosy blyszczace oraz przede wszystkim herbata zielona ma wlasciwosci dobroczynne w walce ze starzeniem,jestem pewna na 100% ze herbata zielona spowalnia proces starzenia :classic_cool:odnosnie kurczakow nie zgadzam sie -mieso z indyka i kurczaka moim zdaniem nalezy jesc ........tak samo mleko .pije tylko tluste z kartonika i to tez ma wplyw kolosalny na urode.Wszystkie kobiety wydaja tyle kasy na drogie kremy,maseczki itp a tak naprawde to jak wygladamy,nasza cera czy jest gladka ,bez zaskornikow to tylko od nas samych zalezy ,jak sie odzywiasz tak wygladasz i to prawda stara jak swiat......👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czytam to forum i jestem w szoku, jakie zacofanie jest wśród ludzi! Czy Wy naprawdę nie wiecie, co jest niezdrowe, a co jest? Jeny, ja myślalam, że to jest dla wszystkich oczywiste. Ja odżywam się od 12 lat zdrowo, a od 10 nie jem mięsa. Wody dużo piję. Cerę mam super. Ludzie odejmują mi o 5 lat nawet :) Myślalam, że wszyscy wiedzą, jak się zdrowo odzywiać :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie zgadzam sie ze jak nie jesz miesa to jestes zdrowsza od tego co je mieso-taki przykladNiemen byl wegetaianem ,nie palil,nie pil i umarl na raka -uwazam ze mieso trzeba jesc ale tylko chude a nie tluste i slodycze tez rujnuja zdrowie i urode :C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mleko szkodzi
Wapń Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego i ludzkiego wynosi odpowiednio 118 i 33 mg / 100 g mleka. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Jeżeli równowaga ta zostanie zachwiana, w ustach pojawia się kwaśny smak. Bakterie szczególnie lubią środowisko kwaśne, dlatego spożywanie mleka sprzyja rozwojowi próchnicy. Człowiek wchłania więcej wapnia z mleka matki, mimo mniejszej jego zawartości, gdyż ważna jest nie tylko ilość wapnia, ale również proporcje pomiędzy innymi składnikami. Jest jeszcze jedna niepokojąca rzecz w kwestii wapnia. Jedyną istotą na ziemi, która cierpi z powodu niedoborów wapnia jest człowiek. Tymczasem okazuje się, że wapń zawarty w krowim mleku jest niebezpieczny dla człowieka. Jak już zostało powiedziane, wapń jest wchłaniany tylko z produktów, które mają odpowiednią proporcję wapnia do fosforu. Ponadto jeżeli przyjąć, że człowiek potrzebuje wapnia do rozwoju kości w okresie wzrostu, to po jego zakończeniu zapotrzebowanie na wapń gwałtownie spada. Dlaczego więc ludzie nadal spożywają olbrzymie jego ilości? Rzeczywistość wygląda tak, że wapń, owszem, spełnia wiele zadań. Odpowiedzialny jest za odpowiednie przewodzenie impulsów nerwowych, prawidłową pracę serca, jest ważnym składnikiem wiążącym komórki w tkankę, oraz odpowiada za mocne kości. Jednak pomimo szerokiego zastosowania wapnia w ludzkim organizmie nie potrzeba go wcale dużo. Bardzo łatwo jest doprowadzić do jego nadmiaru i zapadnięcia na hiperkalcemię. Ponadto naukowcy z Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Ohio twierdzą, że nietolerancja mleka prowadzi do zaburzeń w przyswajaniu wapnia, a to prowadzi do osteoporozy. Niedobory wapnia powodowane są często przez ludzi, którym zdaje się, że mają jego niedobór. Stosują oni dietę kwasotwórczą, która niemal wysysa z ludzkiego ciała wapń, który jest potrzebny, aby neutralizować wysokie zakwaszenie organizmu. Odrzucenie diety kwasotwórczej spowoduje powrót wapnia do normalnego stanu. Oprócz tego, dużym stratom wapnia w ludzkim organizmie sprzyja nadmiar białka. I pomimo tego, że jest to wiadome od kilkudziesięciu lat, to lekarze nadal debatują nad przyczynami osteoporozy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mleko szkodzi
Kazeina Jej zawartość w krowim mleku jest trzykrotnie większa niż w ludzkim. Jest to gęsta, lepka substancja, która sprzyja formowaniu się potężnego kośćca cielęcia. W żołądku niemowlęcia tworzą się z niej grube, twarde, ubite grudki, które są trudne do strawienia. Jej ubocznymi produktami trawienia jest gęsty śluz, który gromadzi się w jelitach, które są zablokowane i mają utrudnioną absorpcję substancji odżywczych. Mleko krowie jest jednym z najbardziej śluzotwórczych pokarmów. Jego duże stężenie powoduje zaczopowanie i podrażnienie układu oddechowego, gromadzi się w całym ciele i stanowi potężne obciążenie dla układu wydalniczego. Dr Norman Walker, liczący sobie 109 lat i prowadzący badania od 50 lat uważa, że kazeina jest głównym czynnikiem chorobotwórczym tarczycy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mleko szkodzi
Mleko: biały morderca Od wielu lat światowe społeczeństwo jest bombardowane nieustanną propagandą na temat zbawiennego wpływu krowiego mleka na ludzki organizm. Zrobiono z niego niemal eliksir życia, bez którego nie jest możliwa normalna egzystencja. Tymczasem okazuje się, że rzeczywistość jest zupełnie inna niż ta, którą jesteśmy bez przerwy karmieni. Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka, który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. Udowodniono naukowo, że koty, które karmione są krowim mlekiem żyją o połowę krócej niż te, które nie były nim karmione w ogóle. Koty karmione krowim mlekiem zapadały na "ludzkie" choroby: artretyzm, łysienie, utrata zębów, marskość wątroby, choroby degeneracyjne mózgu i rdzenia kręgowego. Jeżeli jesteś lekarzem lub dietetykiem specjalizującym się w mleku, tekst ten wyda ci się niemal herezją. Niestety, z biegiem lat kolejne pokolenia lekarzy same stały się ofiarą kampanii mlecznej zapoczątkowanej wiele lat temu przez ich poprzedników, a prawda zginęła w mrokach historii medycyny. Podstawowa różnica między mlekiem krowim (ograniczę się w tym tekście do porównań mleka ludzkiego z krowim, bo jego spożycie jest największe) jest w jego składzie chemicznym. Przede wszystkim krowie mleko jest bogate w kazeinę. Jest ona cielakom potrzebna do prawidłowego rozwoju rogów i kopyt (a ludzie ich nie mają, ...choć niektórzy pewnie by się sprzeczali), a co za tym idzie - posiadają przystosowany układ trawienny do przyswajania kazeiny, który wytwarza reninę, trawiącą kazeinę. Dla człowieka jest ona bardzo szkodliwa, gdyż produkuje ona w organizmie ludzkim molekułę homocysteinę, której obecność powoduje blokowanie żył i tętnic oraz osłabienie tkanki łącznej. Ponadto z kazeiny... robi się guziki i kleje. Poza tym powoduje klejenie kamieni żółciowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mleko szkodzi
Nie mniej nieodpowiednim produktem mlekopochodnym jest ser. Jest to niezrównoważony produkt spożywczy, który ponadto jest ekstraktem składników mleka, tak więc skład chemiczny mleka jest zbliżony do sera z tą różnicą, że w serze jest ich większe stężenie. W zasadzie jedynym w pełni łatwo strawnym produktem mlecznym jest mleko zsiadłe. Jednak i ono ma więcej wad niż zalet. W czasie procesu kwaśnienia mleka laktoza przekształca się w kwas mlekowy. Jest on przyswajany przez osoby nie tolerujące laktozy. W zasadzie jedynymi większymi zaletami zsiadłego mleka są: lekkostrawność oraz właściwości chłodzące. Mimo to zsiadłe mleko jest bardziej śluzotwórcze niż zwykłe, sprzyja bólom reumatycznym i artretycznym, przeziębieniom, kaszlom i innym zaburzeniom układu oddechowego. Najbardziej szkodliwe połączenie zsiadłego mleka to: zsiadłe mleko + ziarna, zsiadłe mleko + rośliny strączkowe, zsiadłe mleko + owoce i cukry. Z czym kojarzy Ci się taki posiłek? Czy z reklamowanymi szeroko jogurtami? Pasteryzacja mleka nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż wbrew pozorom nie staje się ono przez to zdrowe (ginie 99% bakterii). Bakterie, które przetrwają pasteryzację mają idealne warunki do rozwoju. Pasteryzację są w stanie przeżyć jedynie najsilniejsze bakterie. Martwe pływają nadal w mleku i ich ciała rozkładają się. Ponadto stanowią one doskonałą pożywkę dla mikrobów, które przetrwały, a które to mogą się bardzo szybko rozmnażać. Ponadto najważniejsze enzymy, które dla człowieka byłyby korzystne zostają zniszczone już w temp. 54 st. C. Tak więc, jeżeli mleko jest z konieczności wykorzystywane jako pożywienie, to pasteryzacja je zabija, a martwy produkt nie może podtrzymać życia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×