Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a czemu

dobra pieczeń ze schabu

Polecane posty

Gość a czemu

czy ma ktoś jakieś rady dla początkującej kuchareczki? :) dziękuje za każdą pomoc z góry! 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość WikaWWW
Dołączam się do prośby :) I mam jedno pytanie: ostatnio zrobiłam pieczeń ze schabu całą owiniętą w folię aluminiową. To był chyba fatalny pomysł - mięso wyszło suche, ale pływało do połowy w wodzie. Czy należy je całe owijać, czy nie? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pieczeń ze schabu Tak tylko nazwana bo się nie piecze. Schab nasolić,natrzeć cebulą,wegetą,czosnkiem i zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 gogz. Następnie włożyć do gotującej się wody lekko osolonej-gotować kilka minut,nastepnie ogień zmniejszyć -aby woda tylko mrugała-tak parzyć ok.50 min. Wyjąć,odsączyć,obtoczyć w majeranku i przyrumienić na patelni z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Proszę uprzejmie: Kupić ładny kawałek schabu.Dokładnie opłukać i wysuszyć. Nie zdejmować białego tłuszczu, tylko naciąć go w kratkę ( niezbyt głęboko). Położyć mięso na desce, wziąć długi nóż i przewiercić mięso na wylot wzdłuż, przez środek, obracając nóż. Do powstałego tunelu mocno \"upchnąć\" przekrojone na pół ząbki czosnku przez całą długość ( oczywiście obrane ząbki czosnku) Na patelni rozgrzać olej do bardzo wysokiej temperatury i kiedy już będzie bardzo gorący - obsmażyć schab ze wszystkich stron ( także z tych najkrótszych- trzeba je trzymać łopatkami) na ciemnobrązowo- złocisty kolor. Przełożyć mięso na deskę i bardzo ostrym nożem pokroić je na ok. 1 cm plastry. Wziąć brytfankę, wlać 1/2 szklanki wody, olej i posypać mocno PRZYPRAWĄ \"KAMIS\" DO KURCZAKA. Podkreślam, DO KURCZAKA. Ułozyc plastry schabu , posypać je z góry tą samą przyprawą ( nie za mocno), na każdym połozyć kawałek masła lub polać je zwyczajnie olejem i włożyć do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Piec ok. 20 min. Podawać z zielona sałatą. PYCHA! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Taka se gałązka=== fajny przepis. A mnie gotować uczył ojciec, więc mój przepis będzie jeszcze prostszy i bardziej \"leniwy\" :P I mniej kaloryczny. Przygotowanie mięsa jak u Gałązki, tylko zamiast przyprawy Kamis używam \"Przyprawy do pieczeni wieprzowej\" Kotanyi /jest fantastyczna/, a do nacięć w schabie możesz włożyć prócz schabu pokrojone w słupki ogórki konserwowe i paprykę marynowaną /będzie pyszna na zimno na kanapki/. Rozgrzewasz dużą, grubą stalową patelnię lub rondel z grubym dnem, aż kropla wody toczy się po nim w formie kulki. Na suchą patelnię bez tłuszczu rzucasz schab. Przypiekasz na rumiano ze wszystkich stron /dymi, ale nie będą wyciekać z niego soki i zostanie soczystszy/, a potem po prostu wlewasz na tę samą patelnię kubek wody. Zmniejszasz płomień i na umiarkowanym ogniu dusisz pod przykryciem przez godzinkę. Raz czy dwa można przewrócić pieczeń na drugą stronę, dolewając wyparowującą wodę. Sprawdzić pieczeń szpikulcem - jeśli nie \"krwawi\", jest gotowa :) Smak świetny, pracy mniej, a kalorii co kot napłakał - tylko tłuszcz wytopiony ze schabu do sosu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ilość dolanej wody jest różna, w zależności od wielkości rondla i kawałka mięsa - ma być płynu na dwa-trzy palce. Byle nie wyparowała, bo się mięsko przypali ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wszystkowidząca
trzy palce na sztorc, czy trzy palce na płask? :( Nie rozumiem tych palców:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na płask, sorry, myślałam, że to oczywiste :) Tak z 5 cm i będzie dobrze ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szkoda, ze przyprawiacie te pieczenie glutamianem sodu, ktory jest w tych wszystkich cudownych mieszankach, nie wspominajac o vegecie .... pomijajac tandetny smak (ktory z tego co wiem wielu osobom w ogole nie przeszkadza), glutamian sodu jest bardzo tuczacy. no ale oczywiscie to rzecz gustu i kazdy ma prawo przyprawiac czym chce ;) moja etatowa pieczen ze schabu: biore 20-30 centymetrowy kawal schabu i (podobnie jak jedna z przedmowczyn) nadziewam go na calej dlugosci czosnkiem. cale mieso obficie nacieram sola, pieprzem i majerankiem, po czym wstawiam na noc do lodowki (lub przynajmniej na kilka godzin). jak przyjdzie czas pieczenia, nagrzewam piekarnik do 250*, wkladam schab na blasze, a po 15 minutach zmniejszam temperature do 175*. wysoka temeratura na poczatku zapiekla (sciela) bialko na powierzchni, takze schab nie wypusci sokow i bedzie w srodku wilgotny i mieciutki. piecze sie taraz w nizszej temp. ok. 1 godz na 1 kg. miesa. najlepiej jest kupic termometr do mies i przestac piec schab gdy w najgrubszym miejscu osiagnie temp. ok. 75*. bedzie wtedy w srodku rozowy i aksamitny, a nie szary i wloknisty. z ta temperatura trzeba troche poeksperymentowac, zeby mieso tez nie bylo w srodku krwisto-surowe. w miedzyczasie na patelni mozemy przysmazyc grzybki z cebukla (sporo). po wyjeciu schabu z piekarnika odkladamy go na talerz lub stolnice i nieszczelnie przykrywamy folie aluminiowa, zeby sobie jeszcze z 5-10 minut podochodzil. na patelnie z gdzybami zlewamy ciecz pozostala po pieczeniu (mozna blache polac wrzatkiem, zeby wszystko ladnie odeszlo). mozna dolac troche alkoholu (np. sherry) i pogotowac taki sos troche (doprawiamy sola, pieprzem i jalowcem). mozna dodac ciut jogurtu lub smietany, wzgl. musztardy, zalezy na co mamy smak. schab podajemy w plastrach polany sosem grzybowym (oczywiscie moga to byc zwykle pieczarki) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkoog
ja zamiast czosnku do środka wkładam śliwki suszone bez pestek, i oczywiście przed pieczeniem w piekarniku smaże na oleju i wole samam robić mieszanki przypraw, dajw goździki, imbir, gałe, sól, pieprz, majeranek,troche jałowca itp, rewelacja kiedyś robiłam mięso w tym rękawie do pieczenia ale mi nie smakowała, wole tradycyjny sposób a i co jeszcze zawsze robie owijam mocno mięso bawełnianią nitką, wtedy w środku jest fajne różowe i wilgotne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×