Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aniołkowa

czy można wybaczyć zdradę?

Polecane posty

Nurtuje mnie to pytanie.Jestem ciekawa czy jest to możliwe?Czy żona jest w stanie wybaczyć zdradę męża i odwrotnie-mąż żony? Wiadomo przecież,że życie z taką świadomością staje się piekłem.Utrata zaufania,podejrzliwość,szarpanie się w związku.Bardzo proszę o wypowiedzi,co o tym sądzicie?

Gość lu5555
moim zdaniem pewnie może wybaczyć ale nie zapomni i będzie czujny...

Bardzo chciałam wybaczyć, chociaż było bardzo ciężko dla mnie... niestety mój zdradzający nie potrafił mi pomóc w tym. Mi się nie udało i po wielkiej wojnie zostałam sama!!!

tylko człowiek o silnej psychice jest w stanie wybaczyc zdrade i nawet nie wracac do tego \"zdarzenia\"....::)

Gość kochanie mozna
my po zdradzie odbudowalismy sobie zwiazek a byla i taka i taka teraz mamy dziecko czasem mamy jakies podejrzenia ale ufamy sobie na nowo.

Gość czy mozna
maz mnie zdradzil kilka lat temu i niby mu wybaczylam ale ciagle to wraca w zyciu nie jest latwo

ja nie wybaczylam zdrajcy..wystarczylo mu pol roku slubu zeby sobie zlapac mezatke z dzieciakiem mieszkajaca 600 km ode mnie...cale szczescie ze cos nade mna czuwalo i znalazlam to..nigdy nie wybacza sie zdrady..bo zawsze bedziesz ja pamietac..a po co zyc w czyms co nie jest oparte na zaufaniu i uczciwosci...??pamietaj, jesli zdradzil raz, zdradzi i drugi..a fakt ze klamcow sie zostawia i rozwodzi z nimi jest bolesny bo przeciez ich kochamy..ale godnosc trzeba miec! poboli poboli i..przestanie..mi to zajelo poltora roku...teraz ponownie ucze sie zaufania i milosci z osoba ktorej moge zaufac..bo zdrada mega bylego nauczyla mnie na co trzeba uwazac, czego sie wystrzegac uitepe...nie wejde juz drugi raz do tej samej rzeki pozdrawiam bloo

Ja nie umiałam. Chyba prędzej wybaczyłabym zdradę fizyczną - jednorazową niż tą emocjonalną,której dokonał. No nic. Rozwód w toku

Jednak prawdą jest,że kto raz zdradził będzie zdradzał dalej. Ja starałam się wybaczyć zdradę (choć zdradzacz chyba nawet nie bardzo żałował swojego przeżycia) a po jakiś czasie chciałam go sprawdzić i wysłałam smsa niby od obcej kobiety z propozycją spotkania. I pytanie czy się zgodził? A jakże by nie! Raz się udało, drugi pewnie też ,a ja byłabym okłamywana do końca swego życia. Ale poszłam na spotkanie z godnością.

Mar. 11:25-26 25. A gdy stoicie i zanosicie modlitwy, odpuszczajcie, jeśli macie coś przeciwko komu, aby i Ojciec wasz, który jest w niebie, odpuścił wam wasze przewinienia. 26. Bo jeśli wy nie odpuścicie, i Ojciec wasz, który jest w niebie, nie odpuści przewinień waszych.

Gość el..ch
jak się kocha naprawdę można wybaczyć wszystko, ale tylko raz. Zdradę, upokorzenie, kłamstwo, zaniedbanie, poniżenie... ale tylko raz!

Mat. 18:21-22 21. Wtedy przystąpił Piotr do niego i rzekł mu: Panie, ile razy mam odpuścić bratu memu, jeżeli przeciwko mnie zgrzeszy? Czy aż do siedmiu razy? 22. Mówi mu Jezus: Nie powiadam ci: Do siedmiu razy, lecz do siedemdziesięciu siedmiu razy.

Ja tez raz wybaczylam, drugi, ale trzeciego juz nie potrafilam. Za kazdym razem obiecywal, ze sie zmieni i jak bardzo mnie kocha.Poprostu za kazdym razem coraz lepiej sie kamufluje. Wlasnie sie wyprowadzilam, strasznie cierpie, tym bardziej, ze teraz on obwinia mnie za to co robil. A to wszystko razem strasznie boli, bo jeszcze sama doszukuje sie winy w sobie i ciagle go usprawiedliwiam. Ale wrocic juz nie wroce, nie dam rady znow mu zaufac.

Gość żona -zdradzona
mąz zdradzał mnie kilka lat ,niczego nawet nie podejrzewałam ale gdy przypadkowo sie dowiedziałam,świat mi sie zawalił:( ale nie kłóciłam się ,nie histeryzowałam :( porozmawiałam z mężem (i z jego kochanką) postanowiłam dać mu szanse- nie wiem czy dobrze zrobiłam, to sie okaże w przyszłości ,na razie nie żałuje,owszem cięzko mi bardzo z myślą że mój mąż (przyjaciel) mnie zdradzał ,nie ma dnia,godziny żebym o tym nie myślała,jednak jak się kogos kocha to mozna przynajmniej spróbowac odbudować związek,oboje się staramy, na razie jest ok, ale wiem że nigdy tego nie zapomne, może to wspomnienie z czasem będzie mniej bolesne ,ale ta rysa na moim sercu pozostanie na zawsze:( dodam ze jesteśmy 19 lat po ślubie -a ja mam 37lat)

Gość Powodzenia
Królu Salomonie! Nie chcę być złośliwa,ale jak przebaczysz swojej partnerce zdradę 77 razy to pogadamy... Wtedy uwierzę w Twoją chrześcijańską ,dobrą duszyczkę ;-)

a ja odnosząc się do tego co zacytował Król Salomon napiszę tak: wybaczyć nie zawsze znaczy zostać ze zdradzającą osobą.

Gość ja6
wybaczyć można -zapomnieć nie

Gość miałam napisać to samo co ja6
trudno wybaczyć, zapomnieć nie można!!!!! :(

Gość ale jesteście
zdrajcy należy wybaczyć i to jak najszybciej - przytulić go , błagać go o to przebaczenie na kolanach :D, a jak nie zechce uwiesić mu się do nóg i nie puszczać i płakać i całować go po tych nogach i dalej mówić mu o tym, że wybaczacie, że jest wielki, że was zdradził, że jest niesamowity, idealny i że chcecie mu przebaczyć i przebaczacie hihihi, do cholery bo ten czyn godny jest przebaczenia :D a jak was zdradzi znowu i znowu - to znowu :D błagacie go usilnie o przebaczenie bo i wy zasłużyliście na wzgardę, skoro was zdradził :D

wybaczyc mozna, ale zapomniec i znowu zaufac jest bardzo ciezko. Ale pewnie gorsze jest poddac sie od razu a potem zastanawiac czy dobra decyzje sie podjelo. Zawsze warto jeszcze raz sprobowac.

Wybaczyć zdradę fizyczną jest chyba łatwiej niż zdradę emocjonalną?Wtedy to już chyba nie ma sensu trwać w takim związku.

Zdradzacz rzadko kiedy potrafi postawić się w sytuacji zdradzonego i uświadomić sobie jakiego bólu psycho-fizycznego przysporzył! :-( Niestety zdradzacze myślą wyłącznie o sobie i nie liczą się ze swoją połówką i jej przeżyciami zupełnie. Smutne ale prawdziwe!:-(

Gość okazuje się
- że wybaczenie zdrady jest najboleśniejszą zemstą.

Gość Pokonda
Cholera,nie umiałam. Rozpadła mi się rodzina... :-(

Gość segda
nie da sie niestety......

Gość nina35
wybaczyłam ężowi zdradę 3 lata temu. wybaczyłam i właściwie zapomniałam, a miesiąc temu okazało się że znowu to zrobił i nie wiem co dalej

Gość Bernadetka b-stok
Wybaczyc nader mistrzowską jest sztuką, zapomnieć jest niemozliwą....

Gość nie mam nicka
wybaczyc mozna wszystko tylko nigdy sie tego nie zapomni...