Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ingaaaaaa

czy mozna miec kaszel na tle nerwowym?

Polecane posty

Gość ingaaaaaa

Gość oj no ejże
można można

Gość niestety mozna
ja mam i katar i kaszel a jak tez sie czyms bardzo zdenerwuje to mam goroczke nawet powyzej 39 stopni

ja mam kaszel na tle nerwowym zawszejak sie zdenerwuje to poprostu sie dusze:/ jak chodzilam do szkoly to przyna nie odpytywali;)

Gość ja też kaszlę
Kurczę, ja też chyba to mam - bo przebadałam się dokładnie i nnej pryczyny kaszlu nie widzę. Ale internista powiedział, że to niemożliwe. Sama nie wiem, co o tym myśleć.

Gość to zmien lekarza

Gość to zmien lekarza
Oczywiście, że można mieć, oto przyczyny: - konflikty rodzinne lub szkolne – podłoże psychogenne kaszlu, - brak kaszlu w nocy: kaszel psychogenny, kaszel nawykowy, tik kaszlowy. W każdym przypadku przewlekłego kaszlu badaniem podstawowym jest RTG klatki piersiowej oraz badanie laryngologiczne. Z punktu widzenia ustalenia przyczyny oraz stopnia zaawansowania zmian w układzie oddechowym bardzo istotne jest badanie czynnościowe układu oddechowego. Niedrogimi, a pozwalającym uniknąć poważnych pomyłek diagnostycznych i opóźnień w terapii są oznaczenia stężenia chlorków w pocie oraz stężenia gamma-globulin w surowicy krwi. Zakres szczegółowej diagnostyki został określony w tab. 2. Diagnostyka ta, łącznie z ewentualną oceną plwociny powinna być prowadzona w ośrodkach specjalistycznych. Dobór badań jest indywidualny i oparty na wysuniętych wcześniej sugestiach określonych rozpoznań. Algorytm postępowania u chorych z przewlekłym kaszlem Na ryc. przedstawiono propozycję algorytmu postępowania w przypadku kaszlu przewlekłego, będącego modyfikacją algorytmu przedstawionego przez Irwina i wsp. Jest to propozycja i w każdym przypadku należy uwzględnić czynniki indywidualne. Powikłania przewlekłego kaszlu Kaszel jest nierzadko bardzo uciążliwą dolegliwością, a ponadto może prowadzić do licznych powikłań. Do najpoważniejszych należą: odma opłucnowa, rozedma śródmiąższowa, zaburzenia rytmu serca, omdlenia, drgawki. Możliwość występowania tych powikłań trzeba mieć na uwadze w przypadku kaszlu bardzo nasilonego i, mimo że hamowanie odruchu kaszlowego wymaga dużej ostrożności, to niekiedy jest konieczne. W tych sytuacjach chorzy powinni być poddani ścisłej obserwacji. Leczenie przewlekłego kaszlu Punktem wyjścia terapii powinno być precyzyjne rozpoznanie, które warunkuje możliwość ustalenia odpowiedniego leczenia przyczynowego. U wielu chorych niezbędna jest równoległa terapia objawowa, przy czym jej dobór zależy od charakteru kaszlu. W przypadku kaszlu wilgotnego, wytwórczego, zaleca się odpowiednie nawodnienie chorego, podanie leków mukolitycznych, wykrztuśnych, czasem rozszerzających oskrzela. Konieczna jest równoczesna rehabilitacja oddechowa, u małych dzieci połączona z odsysaniem wydzieliny z dróg oddechowych. Kaszel suchy, nieproduktywny, jest często bardzo uporczywy, zwłaszcza gdy występuje w nocy. W tych przypadkach należy rozważyć podanie leków zmniejszających wrażliwość receptorów kaszlu, takich jak leki antycholinergiczne (bromek ipratropium) czy lignokaina, przeciwzapalnych (glikokortykosteroidy wziewne) i ewentualnie leków przeciwkaszlowych.

Gość eluniaa30
ja tez byłam przebadana na tle kaszlowym. Wszystkie badania klatki piersiowej, gastroskopia żołądka, te badanie na refluks ( nie pamietam nazwy), testy alergiczne negatywne, leki wziewne na stme nic nie pomagały. alergolog stwierdziała że to kaszel psychogenny.nie mogłam w to uwierzyć. ale teraz wydaje mi sie że ma rację. kaszel zniknał. za to problemy nerwowe przeniosły sie na bole zołądka, mdlości...

Gość junotkka
Pytanie do osby o nicku zmień lekarza. Czy mozesz napisać jaśniej jaki zrobić badanie krwii,aby wyszło czy jest wszystko ok w organiżmie.Chodzi o to,że mój mąz pokaszluje i tak odchrząkuje do tego zauważyłam,że szybciej się męczy.Jednak nie chce pójśc do lekarza.Natomiast ja chciałabym wiedzieć,jeżeli już da się namówić o jakie badanie z krwii poprosić żeby niczego nie przeoczyć. Wiem,że można,a nawet trzeba zrobić RTG,tomografię,spirometrię,ale to są już specjalistyczne badania.A czy jest możliwe zeby z badania krwii dowiedzieć się że coś jest w organiżmie nie tak?nie chodzi mo o OB.Czy badanie białka CRP jest pod tym względem miarodajne?

tez miałem na tle nerwowym i kichałem tez na tle nerwowym a jak mam stresa to mam napady głupiego śmiechu śmieje się jak foka lub jag bym odpalał malucha tak gadają koledzy

Gość asia 2444
ok, dzieki za odpowiedzi !

Gość asia 2444
frosta, a jak skonczylas z tym kaszlem?

Gość może kwas
raczej jest to wynik drażnienia przełyku przez kwas żołądkowy, o czym możesz nie wiedzieć zrób test ze środkami zobojętniającymi kwas żołądkowy gdy kaszlesz to zażyj np. Reni.....i zobacz czy wtedy się kaszel uspokaja zwalanie na nerwicę jest zabawne

Gość ;>
dla mnie tez było zabawne, wręcz niemożliwe, szkoda tylko że wszyscy lekarze trzymają sie podłoża nerwowego mojego kaszlu.