Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość samady

od którego tygodnia ciąży rośnie brzuszek???

Polecane posty

Gość samady

bo jestem w 7 tygodniu i juz mi się powiększył :( czy to normalne??? :(

Gość CIĘZARÓWECZKA
mi tez ale to normalne

Gość samady
ale moja koleżanka jest w 4 miesiącu i jeszcze nic po niej nie widać :(

Gość matko i corko
kazdy organizm, jak i cialo ludzkie jest inne ... i inaczej reaguje na zmiany w nim zachodzace ...

Gość CIĘZARÓWECZKA
to podobno gazy itp, a ważysz więcej?

Gość samady
właśnie nie bardzo, ale martwię się tym brzuchem, co to dalej będzie??? będę wyglądać jak maciora?????

Gość
:o brzuszek w ciąży jest piękny. Wystarczy się racjonalnie odżywiać, to po ciąży szybko zrzucisz zbędny tłuszczyk. pozdrawiam🌼

Witaj samady. Pamietaj, że ciąża to nie okres rozpusty i jedzenia za dwoje. Wręcz odwrotnie w tym czasie musisz o siebie szczególnie dbać. Nie ma nic gorszego niz widok zapuszczonej i podpuchniętej baby w ciązy. Ja wciązy przytyłam tylko 7 kiligramów, stosowałam się ściśle do zaleceń ginekologa i przd porodem w szpitalu byłam szczuplejsza niż kobiety po porodzie. Pierwsze oznaki pojawiły się u mnie pod koniec 4go miesiaca ale do końca byłam szczupła i jak zakładałam lużna bluzę to i w 8mym miesiącu jak ktoś mnie nie znał to by ciązy nie podejrzewał. Ale przez cała ciążę nie objadałam się, jeśli już t mandarynkami i zimnym mlekiem. Żadnych rzeczy tłustych, wzdymających i wysokokalorycznych. No i zero słodyczy. Ginekolog pozwolił mi pić zaledwie litr płynów dziennie ( w tym zupy i płyny w owocach). Oczywiście, że jak chciało mie się pić to się napiłam ale bez przesady. W ciąży wyglądałam super, nigdy nie miałam tak pięknej cery jak wtedy. jestem pewna , że będziesz wspaniale w ciąży wyglądać jeśli sama o siebie zadbasz i nie będziesz się obrzeraż milionem dań podsuwanymi przez mamę, tesciową i innych. Życzę Ci powodzenia i wytrwałości.. Ps. Dodam , że dzisiaj mam 40 lat, jestem nadal szczupła, nie stosuję żadncyh diet. Po prostu nie żrę, zero słodyczy i racjonalizm. Pozdrawiam. hanna

Gość samady
Hanno, bardzo ci dziękuję za rady i wsazówki, na pewno się przydadzą, pozdrawiam!!!

Przeważnie są to gazy (wzdęcia) w tak wczesnej ciąży właściwie co druga ma tą przypadłość a o tym nie wie, u mnie brzuszek pokazał się pod koniec 6 miesiąca, aczkolwiek wcześniej nosiłam już spodnie ciążowe bo mnie nieco uciskało ale zaokrąglił się dosłownie z dnia na dzień

U mnie brzuszek pojawił się ok.17-18 t.c. i nie był to brzuszek \"tłuszczowy\" tylko taka twardsza piłeczka :) Ale wiadomo że to zależy od organizmu ... i nie ma reguł. Np. ja przez pierwsze 4 miesiące ciąży pochłaniałam mnóstwo słodyczy a co najgorsze najbardziej smakowały mi te z czekoladą , ale nie utyłam zbytnio na ciele tylko wszystko jakby weszło w brzuszek i piersi.

Gość żal....
Lepiej sie martw o zdrowie swojego dziecka a nie o to jak będziesz wyglądać z brzuszkiem:/:/:/

Gość brzuszek??????
o matko..... a dziecko wyjdzie pipuszka? :/

Gość zupelnie zwykly mutant
heheheh

ja w 12 tyg ciazy wygladalam jak w 6 msc, serio!! jak poszlam do lekarza nowego, to o razu strzelil ze pewnie gdzies 6 msc, dostal szoku ze dopiero 3. nie obzeralam sie, no tyle ze kilogramami jadlam mandarynki bo cala ciaze mi sie ich chcialo. nie mam zdjec na kompie tylko w albumie bo bym ci wyslala moj brzuch z 3 msc i na koniec ciazy. jadlam normalnie a przytylam 32 kg. teraz2 lata po porodzie waze 1 kg mniej niz przed ciaza. lekarze mowili ze przytylam duzo przez efekt jojo. przed ciaza mialam szybka diete i schudlam 10 kg, w ciazy jadlam normalnie no i szybko przybieralam

Gość jaga babula
Haneczka o ile nadmiernemu tyciu w ciazy mowie nie, to odwadnianiu organizmu 1.5 l wody dziennie. W ciazy ok 2.5l. Wiec jak dla mnie to ten gin to jakis szarlatan... A co do widocznosci brzuszka to jest roznie. Ja w 4 mialam juz /dopiero widoczny a przytylam 9 kg przez cala ciaze. Do 8 miesiaca zakladalam niskie biodrowki sprzed ciazy. Zdrowia dla ciebie i maluszka

Gość oj haneczka haneczka
Piszesz straszne bzdury... Zdrowe odżywianie w ciąży jest bardzo ważne ale Twoje podejście to zakrawało na jakąś obsesję wagową... a to też nie jest dobre w ciąży. A z tym piciem to już w ogóle przegięcie. A co do brzucha w ciąży. Jego wielkość i to jak szybko się pojawia zależy od wielu rzeczy: genetyki, ułożenia dziecka w macicy, budowy matki, ilości tkanki tłuszczowej na brzuchu, wyćwiczenia mięśni brzucha, liczby przebytych ciąż. W dalszej ciąży od wielkości dziecka i jego ułożenia. W początkowej ciąży macica jest wielkości jabłka a 7 tygodniowy płód nie ma nawet jednego centymetra. To co wydaje nam się brzuchem ciążowym może być spowodowane hormonami, gromadzeniem się wody, opuchnięciem, gazami, wolniejszą pracą jelit... Raczej nie jest to brzuch ciążowy. Co do wagi to też jest to uwarunkowane wieloma rzeczami. Mam koleżankę która w obu ciążach jadła tak samo. Nie było żadnej różnicy. Normalne zdrowe odżywianie się. W pierwszej ciąży przytyła 28 KG!!! W drugiej 12kg. W drugiej miała więcej ruchu bo musiała zajmować się pierwszym dzieckiem.

haneczka 40tka, chciałabym tylko zaznaczyć, że to odwodnienie towarzyszy powstawaniu obrzęków, bo organizm mając za mało wody, zaczyna ją gromadzić. Dziwne, że pijąc W CIĄŻY litr wody dziennie, nie wyglądałaś jak balon. I że nic Ci nie jest, kiedy ta woda jest nam w tym okresie tak niezbędna.

Gość gość
A ja niedawno dowiedziałam się, ze jestem w ciąży i jeśli mam na coś ochotę to po prostu to jem. Nie ,,obżeram się,, jak to nie ładnie ujęła poprzedniczka, ale nie odmawiam sobie wszystkiego, bo sie nie odchudzam! Ludzie co z Wami? Kobieta w ciąży nie moze jest słodkiego? I co jeszcze? Moze najlepiej wszystkiego sie wyrzec? Ha ha:) najważniejsze o siebie dbać, ale bez chorej przesady. Jestem zdania, ze jeśli organizm czegoś potrzebuje to kobieta w ciąży czy nie to czuje i powinna to organizmowi dostarczyć. Ważne tylko by zachować umiar. Powodzenia dla wszystkich Pań w ciąży :) uśmiech na twarzy i dobre samopoczucie są rownież ważne ;)

Gość ogromna
Ja przed zajśćiem w ciąże warzyłam 50 kg jak zaszłam w ciaże na koniec warzyłam 85kg zaznaczam adłam ciemne pieczywo prawie same warzywa bo akutat byl to okres zbiotów byłam w ciagłym ruchu i przez cała ciaże nie piłam gazowanego zreszta teraz tez jestem w ciaży i tez tak robie i tez tyje to nie ma znaczenia ze człowiek na sobie odmówić słodkiego i tego na co ma sie ochote bo nasza mała istotka też potrzebuje . Po urodzeniu przez 4 miesiace spadlam do 56kg i nie karmiłam piersia a synek ważył 3550.

Gość gość
Nie zgodzę się z tym że im bardziej kontrolowana dieta tym później widoczna ciąża ;). Ciąża może być już dość wcześnie widoczna, niezależnie od kaloryczności naszych posiłków . U każdego macica ma inne ułożenie , lokalizację, każdy ma inną budowę ciała i siłę mięśni brzucha a dodatkowo tempo w jakim powiększa się macica czy ilość w jakiej wytwarzają się wody to sprawa bardzo indiwidualna. Ja będąc szczupłą (bardzo o to dbałam) miałam już w 16 t,c brzuch jak na 7 miesiąc. Dziecko było duże, miednica wąska więc macica zostałą maksymalnie wypchnięta do przodu noi wód było bardzo dużo. Co do ilośc**płynów jaką każda ciężarna powinna wypijać to są to dwa litry. Dwa litry to optymalna ilość by przefiltrować organizm, dostarczyć wymianę wodom płodowym .