Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaxxxxxxxxxxxxx

do praktykujących katolikow

Polecane posty

Gość jaxxxxxxxxxxxxx

czy spowiadacie sie ze stosowania antykoncepcji? jak ksieza reaguja, gdy mowi sie, ze stosuje sie srodki antykoncepcyjne?

ja również nie stosuje. Jeśli chodzi o reakcję księży to jest ona różna w zależności od księdza. Ja ciągle polecam spowiedź, nie u księży lecz u zakonników, są bardziej ludzcy. Tak na marginesie to papież obecny zezwolił na stosowanie prezerwatyw gdyż zapobiegają chorobom wenerycznym.

Gość Głupoty................ .
tak wlasnie 1982 - nie opowiadaj głupot. Obecny papież na nic takiego nie zezwolił. Studiuje teologie, jestem więc na bieżąco z wszelkimi nowinkami ;) Był taki pomysł, ale nie został ostatecznie zaakceptowany (dodam jeszcze, że stosowanie antykoncepcji miało być jedynie dozwolone w krajach gdzie jest wielkie zagrożenie Aids)

Gość Głupoty................ .
jaxxxxxxx - stosowanie antykoncepcji jest zamykaniem się na nowe życie. Więc sama sobie odpowiedz czy należy się z tego spowiadać? (Nie pytaj innych z czego się spowiadają - spowiedź to coś bardzo intymnego i nie powinnaś w żaden sposób nawet anonimowo pytać o takie rzeczy) - Jeśli chodzi o księży, to uwierz mi, że oni już niejedno słyszeli, i ich już nic nie zdziwi. Poza tym w konfesjonale spotykasz się nie z księdzem, ale z kochającym wybaczającym Ojcem.

a wg. mnie trzeba pytać jak się ma jakieś niejasności, coś na myśli, a osoba od której się oczekuje odpowiedzi nie musi odpowiadać jeśli to jest sprawa intymna na temat której nie chce mówić ....kto pyta nie błądzi

a tak całkiem na marginesie....nie ma takiego pojęcia jak praktykujący katolik....

--> juulka :D Znaczy się co ? Napisałem co mi pierwsza myśl na palce przyniosła. :o Przegrałem życie ? :( :P

widzisz.... zapytałam ....a Ty już doszukujesz się z mojej strony ataku,oceny.... czyli równie dobrze mogłeś napisać szyszka złocona lub proszek do prania ?

Gość do Głupoty
"oza tym w konfesjonale spotykasz się nie z księdzem, ale z kochającym wybaczającym Ojcem." a na łące, w domu, na ulicy, we własny m pokoju nie moge sie z nim spotkac bez jego posrednika ??

Gość glupoty ty ksiedzem
bedziesz czy katecheta?

Gość kat oliczka
a jesli katolicy stosują kalendarzyk albo metodę objawowo-termiczną, to nie zamykają sie na nowe życie, przecież z premedytacją uchylają sie od współżycia w dni płodne

Myrevin .....nic z tych rzeczy - słowo....:) Żadnej agresji jedynie coś w rodzaju sarkazmu....nie obrażaj się :) Nie lubie jak ktoś się żartuje z mojej wiary ,ot co....

Gość kat oliczka
Juulka nie myl wiary z wyznaniem

-->juulka { Nie lubie jak ktoś się żartuje z mojej wiary } I w tym problem. Istoty jaką jest (prawdopodobnie) Bóg nie da się obrazić czy z niej zakpić. Z czlowieka tak. \"wiara zaś jest źródłem przemocy\" ;)

ależ ja jestem TYLKO człowiek,czyż nie .... nie napisałam mój Bóg nie lubi tylko napisałam,że ja nie lubię....cóż...ułomność na każdym kroku :P

Gość kat oliczka
nie wiem, jaka jest Twoja wiara, bo nie siedzę w Twojej głowie. Czy jest żarliwa, czy nie, to widać po czynach, nie po słowach. Wyznanie, to jest to co Ty wyznajesz. Czy teraz jaśniej juulka?

--> Głupoty................ . { (dodam jeszcze, że stosowanie antykoncepcji miało być jedynie dozwolone w krajach gdzie jest wielkie zagrożenie Aids) } Czyli szariat w kk wydaniu. Polska to ciemnogród jedak.

no my nie wysadzamy w powietrze samolotów ani nie zabijamy w metrze ludzi....jeżeli to jest ciemnogród to ja się pisze na takie określenie...

i to nie tylko Polska jest tym ciemnogrodem.... nie wiem,czy wiesz....

A iak sie już bardzo ale to bardzo tu zmęczysz to Afganistan czeka :)

Gość kat oliczka
Katolicy nie chcą źle, tylko czasami dają sie prowadzić, jak owieczki wnoszą opłaty za msze, bo kościół musi się z czegos utrzymać. A cóż jest warta modlitwa za pieniądze?Spróbuj nie dać na mszę, to Ci nikt jej z dobrej woli nie odprawi. Wiele innych rzeczy mnie wkurza, ale na razie tyle wystarczy.