Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość renia123123

jak rozwikłać ten problem?

Polecane posty

Gość renia123123

bliska rodzina /siostra męża/ stawiają nas w dziwnej raczej niemiłaej sytuacji tzn: mamy dwie córki, oni jedno dziecko, zwykle przy różnych okazjach przywożą prezenty dla naszych dzieci, rozumiem jak są to imieniny, urodziny, ostatnio nie widzieliśmy się jakiś czas a tu oni wpadają do nas z okazji mikołajek jak zwykle z prezentami, my niestety nie przygotowaliśmy nic dla ich syna /po prostu nigdy nie obchodziliśmy mikołajek/ sęk w tym że ich stać na dość drogie podarunki i takie rzeczywiście kupują, nas niestety nie stać na coś bardziej wyszukanego, a jeszcze gorsza sytuacja ponieważ nasze córki jak to dziewczynki będą zadowolone z pierwszej lepszej lalki, natomiast ich syn jedynak przyzwyczajony do dość wyszukanych prezentów nie zadowoli się czymś zwykłym, nigdy nie wiem co mam mu kupić na szczęście problem z prezentem świątecznym został rozwiązany, po prostu dajemy rodzicom pieniądze i oni robią jeden tzw zbiorowy prezent i na odwrót. na dodatek jeszcze gorzej gdyż jeżeli nie trafi się w gust chłopca potrafi to głośno wyrazić rodzice robią dobrą minę, ale wiem że myśli mają raczej inne/zwłaszcza matka chłopca/ , wiem to napewno gdyż nie raz słyszałam jej opinie - ona po prostu lubi plotkować co kto komu dał i czy było to trafione czy nie! na dodatek oni tak objezdzeją z tymi prezentami najbliższą rodzinkę tam gdzie są dzieci.nie wiem czy inni też mają takie odczucia. jak mam radzić sobie w tej sytuacji? ma ktoś podobnie?

nie zawracaj sobie tym glowy- stac ich to niech objezdzaja- w sumie tAK NAPRAWDE CHODZI O DZIECI A NIE PLOTKI I TRUCIE SOBIE NERWOW. sytuacji i ludzi nie zmienisz- wiec daj sobie poprostu na luz

Gość goplana
ja bym z nimi porozmawiala. W końcu to żaden wstyd że nie stać was na wymyślne prezenty. Powiedzcie że czujecie się później zobowiązani do rewanżu a nie stać was na to. Poza tym nie chcecie chyba nauczyć dzieci że jak przyjdą goście to czekają na prezenty, niezależnie od pory roku.

Gość renia123123
a Waszym zdaniem powinnam teraz coś kupić i zawieżć temu chłopcu? nie wiem już co gorsze?

MOże lepiej kupić teraz chłopcu coś ewidentnie symbolicznego (np małą paczkę słodycyz o tematyce mikołajkowej) i powiedziec jego rodzicom, zę mikołajków nie obchodizcie. POtem już się nie reważować prezentami - to chyba powinno wystarczyć, jako danie do zrozumienia, że zabawa w prezenty was nie interesuje.