Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 5 miesieczna abstynentka

i co z tym sexem????????????????

Polecane posty

witam , juz za pare dni przyjezdza moj ukochany po 5 miesiacach nieobecnosci no i zastanawiam sie czy bede mogla sie normalnie kochac, jestem 23 tygodniu ciaza nie jest zagrozona wszystko sie dobrze rozwija wiec nie ma przeciwskazan , tylko nie wiem czy moge robic to w pelni swobodnie , czy np musimy uwazac nie robic zbyt gwaltownych ruchow, i czy jakies pozycje są zakazane?

Gość nowa346
prosze bardzo Seks w ciąży Podczas prawidłowo rozwijającej się ciąży nie ma żadnych przeszkód przed współżyciem. Jeśli lekarz ginekolog nie widzi żadnych przeciwwskazań, seks można uprawiać podczas niemal całego okresu ciąży. Przeciwwskazaniami do współżycia jest ciąża zagrożona, ostatnie tygodnie ciąży oraz w dniach kiedy przeważnie pojawiała się miesiączka. Dni, w których zazwyczaj wypadała menstruacja są szczególnie zagrożone poronieniem (za Dr Andrzej Depko seksuologiem - http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,53301,849785.html). Warto również nadmienić, że seks podczas prawidłowo przebiegającej ciąży nie powinien zaszkodzić dziecku. Dziecko chronione jest przez macicę, płyn owodniowy i błony płodowe. Tak więc dziecko jest dostatecznie dobrze ukryte i zabezpieczone przed wstrząsami. Podejście do spraw erotycznych w związku dwojga ludzi w okresie ciąży jest bardzo indywidualne. We wczesnym etapie (pierwsze 3 miesiące) kobiety mogą odczuwać niechęć do zbliżeń. Powodowane jest to przede wszystkim złym samopoczuciem, podrażnieniem, zmęczeniem. Część kobiet w tym okresie może natomiast odczuwać wzmożone potrzeby seksualne. Często kobiety, które w początkowych okresach ciąży unikały zbliżeń seksualnych, po 4 miesiącu zaczynają odczuwać nagłą potrzebę kontaktów fizycznych. Ma to związek ze znacznym ukrwieniem pochwy i macicy w okresie ciąży. Ważne jest aby nie odbywać stosunków seksualnych w ostatnich 6 tygodniach ciąży. Utrzymywanie stosunków w tym okresie może doprowadzić do powstania zakażenia lub przyspieszyć akcję porodową. Podczas współżycia należy zachować ostrożność w doborze pozycji. Szczególnie ważne jest aby partner nie uciskał brzucha kobiety ani piersi. Na początku ciąży teoretycznie każda pozycja jest dopuszczalna. W miarę rozwoju ciąży zaleca się pozycję: * pozycja klasyczna - klasycznie ale mężczyzna nie opiera się o kobietę (wczesny etap ciąży) * pozycja tylna, boczna - kobieta leży na boku, mężczyzna kładzie się na tym samym boku za kobietą * pozycja na jeźdźca (siedząca) - kobieta siada na kolanach mężczyzny. * pozycja tylna - kobieta klęczy opierając się o brzeg łóżka, mężczyzna klęka za nią Wraz z zaawansowaniem ciąży relacje między partnerami mogą zacząć się zmieniać. Kobieta będzie zastanawiać się czy jest dla swojego mężczyzny pociągająca, mężczyzna będzie bał zbliżyć się do kobiety w obawie przed wyrządzeniem jej i dziecku krzywdy albo z powodu odmiennego stanu partnerki straci zainteresowanie seksualne. Kobieta będzie bała się o uczucia partnera do niej oraz o to, że jest nieatrakcyjna dla mężczyzny. W takich sytuacjach najważniejsza jest szczera rozmowa pomiędzy partnerami, bez emocji. Należy wyjaśnić sobie wszelkie obawy, oczekiwania i być wyrozumiałym. Mężczyźni w tym okresie muszą być szczególnie wyrozumiali dla swoich partnerek. Okazywać swoje uczucia można nie tylko poprzez seks ale również poprzez czułe słowa, dotyk, przytulenie czy nawet trzymanie za rękę. Takie drobne gesty są również bardzo ważne dla kobiety i dają jej pewność siebie.

A ja jestem w 28 t.c. i na ostatniej wizycie (3 tyg.temu) lekarz powiedział że radziłby już raczej zrezygnowac z seksu ... a jeżeli już bardzo bym chciała to ewentualnie tylko w prezerwatywie ponieważ w męskiej spermie znajduje się substancją która może przyspieszyc poród ...

tak myslalam ze zapomnialam sie o cos zapytac, jak to wlasnie jest z tym konczeniem w srodku?? mozna tylko do jakiegops tygodnia czy lepiej zeby mezczyzna wcale nie konczyl w pochwie kobiety???

Uwazam,ze jesli ciaz przbiega prawidlowo to przesada jest mowic kobiecie, zeby juz od 28 tc zrezygnowala z seksu :O Ja jestem w 30 tc i nadal kocham sie, kiedy mam ochote i nie uzywamy prezerwatyw. Oczywiscie, jesli ktos sie obawia przedwczesnego porodu moze uzywac kondomow, ale nie rezygnowac z seksu jesli ma sie ochote. Nie przesadzajmy...

Gość ciąża jest wszędzie ciążą
jak przy kasie, w autobusie czy tp. nie mogą stać, bo uważają, że ciąża to choroba, a tu prosze, jak seks to już nie choroba, nic ich nie boli

Gość do poprzedniej
kto mówi że ciąża to choroba i co ma wspólnego stanie gdzieś w kolejce itp. z seksem, no chyba że chodzi o seks na stojąco ;) widać kochana że w ciąży nigdy nie byłaś i nie wiesz co to znaczy stać na nogach z ciężarem

ja sie kochałam z mężem prz całą ciązę...nawet w terminie porodu. Baa lekarz nawet mi wskazał sie wtedy kochac , bo seks może pom óc prz porodzie. Jesli nie masz ciaży zagrozonej to sie nie bój. I tobie i Twojemu dziecku chociaz wydzieli sie troszke hormonu szcześcia.

Gość malllaa
ja tam podczas seksu gorzej się męczę jak stanie w kolejce. Po seksie całkowicie opadam z sił tak jakbym wykonywała najgorszą fizyczną pracę.