Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość neta30

szybko zarastające ciemiączko

Polecane posty

Gość neta30

czy ktoś zetknął się z problemem szybko zarastającego ciemiączka? Mój syn 4,5 miesięczny ma ciemiączko 0,5X0,5. wcześniej miał 1x1. Pediatra podczas badnia tylko stwierdziła ten fakt i podkreśliła, że tylko 0.5 x 0.5. Co należy z tym robić, jak przeciwdziałać. Jaki wpływ ma witamina D3?

to chyba dobrze, ze tak szybko zarasta. Moj synek (5 miesiecy) ma chyba 1,5x1,5 cm i lekarka kazala podawac 3 krople wit.D3. Generalnie wit.D3 przyspiesza procesy kostnienia - tak zrozumialam z tego co mowil lekarz. Nie martw sie. Jakby cos sie dzialo niedobrego to twoja lekarka na pewno by zareagowala.

Gość inestkaa
coz to jest to ciemiaczko do cholery

Gość inkaewelina
o jej szybko moj ma 8 miesiecy i ciagle ma 2x2, lekarz mowi ze prawidlowo mojej kolezanki syn (ten sam miesiac) ma juz prawie zarosniete i to jest u nich problem, zostala skierowana do neurologa i usg ciemiaczka

nie wiecie co to jest ciemiączko ? to miękkie mijesce na główce , miedzy nie zrosnietymi koscmi czaszki .... znajduje nad mózgiem .... u malego dziecka widoczny pulsujacy punkt na główce ... jezeli zarasta sie za szybko to nie dobrze ... nie wiem czy nie powinnas zaprzestawania wit.D.....no ale lekarzem nie jestem ...Czy lekarz nie sugerował odstawienia ...wit D ? wit D sprzyja zarastaniu ciemiaczka ....a skoro ono samo z siebie zrasta sie szybko ...Nie powinno sie chyba dawkowac wit D ciemiaczko powibbo prawidłowo zrastac sie ok 13 miesiecy ... mózg rosnie musi miec miejsce ...dlatego kosci pomalutku sie łacza. jezeli Twoj lekarz nie wspomniał nic o wit D .... radziłabym porozmawiac z innym lekarzem,zeby miec niezalezna opinie ... 🖐️

moj maly ciemiaczko ma 2x2 i jest ok a mowil czas ma do 18 miesiecy na zarosniecie ja wit d3 podaje co 2 dzien

Gość nata30
No właśnie mnie zaniepokoio to stwierdzenie lekarza, ale dopiero po przyjściu do domu jak sobie usiadłami poczytałam co nieco. Lekarz pediatra nic nie powiedział o witaminie D3. Nawet nie zapytał w jakiej ilości dawkuję. A daję jedną kroplę dziennie. Oszaleć mozna z tymi lekarzami, przecież ja nie muszę wiedzieć jaką wielkość ma mieć ciemiączko u 4 miesięcznego dziecka itd. Od tego jest pediatra. Teraz tylko się niepokoję i zastanawiam się gdzie sie udać. Tydzień wcześniej byłam z małym prywatnie u neurologa, który pamiętam dotykał ciemiączka i nic w tym temacie nie powiedział. Domniemuję, że nie stwierdził nic niepokojacego. Ale teraz pediatra w przychodni zasiała we mnie strach.

Idz do innego pediatry .... w sumie to tylko jedna kropelka D3 .... niewiem no niewiem co Ci poradzic kochana ... Idz do innego lekarza zobaczymy co ten powie pozdrawiam🌻

Mojemu synkowi tez zarastalo za szybko ciemiaczko i musialam zaprzestac podawania witaminy D. Zadnych wiecej problemow tylko nie podawac witaminki. Synek ma 4 lata i jest wszystko w pozadku. Moj 13 miesieczny synek tez juz ma zarosniete ciemiaczko ktore powinno zarastac do 18 miesiaca i nic sie nie dzieje. Prosze raczej zwrocic uwage by nie naciskac tego miejsca i ograniczyc wit. D. poradz sie innego lekarza ale nie panikuj. Powodzenia!!

Gość NataliaM
zalezy ktore ciemiączko moje drogie opisujeciue ,bo kazdy czlowiek ma ich 5 ....kazde zarasta sie w innym czasie..

Mój syn ma 2/2 i to prawidłowo... Ale wyczytałam w mojej ksiązce, że ciemiaczko powinno zaczynac sie zamykac gdy dziecko ma 6 miesiecy, a jest juz całkowicie zmkniete po upływie osiemnastu miesięcy.. Pisze tu też, że nalezy sie skonsultowac z lekarzem gdy ciemiączko zarosnie sie zbyt szybko, gdyz moze to prowadzic do zniekształcenia głowy. Myslę, że lekarz powinien wiedzieć co robić. Jak nie to idź gdzies prywatnie.

Gość neta30
sprawa wygląda tak. Dzwoniłam do pediatry do którego chodzę prywatnie z Synem i on powiedział, że nie mam na to wpływu i mam się nie przejmować. Syn od urodzenia miał 1x1 - lekarz stwierdził ,że taka jego uroda.Witaminę D3 mam podawać dalej. W poniedziałek idę jednak na przezciemiączkowe usg. To pozwoli stwierdzić, czy wszystko jest dobrze. Kolejny lekarz - może on mnie uspokoi. Napiszę po wizycie jaka była jego opinia.

Gość neta30
No i wszystko dobrze. syn należy do grupy dzieci, którym ciemiączko zarasta szybciej i tyle. Nic nie robić tylko obserwowac czy obwód głowy rośnie (najlepiej odnosić się do siatki centylowej). Póki co nie powodu do zmartwień wszystko w główce rozwija sie prawidłowo i symetrycznie. Pozdrawiam wszystkie uczestniczki topiku i życzę WESOŁYCH śWIĄT!!!!

Ja mam z tym docznienie. Moj 6 miesieczny synek ma juz prawie zarosniete calkowicie ciemiaczko... Z poczatku sie tym martwilam, ale jest maly pod dobra kontrola wiec juz spokojniejsza jestem Zarastanie ciemiaczka moze byc niebezpieczne...!! Dlatego nalezy to kontrolowac.. Ty jeszcze masz czas wiec czym predzej zarzadaj od lekarza USG!!!! Co do wit D powinien ja lekarz wylaczyc (powoduje ona szybsze zarastanie ciemniaczka, twardnienie kosci czy tez ogolnie szybszy wzrost kosci (sama juz nie pamietam)) Moj synek mial calkowicie wylaczona wit D3 jak mial ciemniaczko 2x2!!! Bo juz wtedy dr odkryl iz ciemiaczko dosc szybko sie zarasta!! Pospros dr tez o badanie wapnia i fosforanow w moczu (zbiera sie mocz z calej nocy) A... i nie nalezy panikowac za bardzo jesli tylko dziecko jest pod okiem obrego lekarza!! Ja z poczatku spanikowalam.. ale teraz wiem ze troche nieslusznie.. Mam znajomego kolege -interniste ktory mial praktyki na pediatri i powiedzial ze zarastanie ciemiaczka w wieku np 6 miesiecy jest normalne - niektore dzieci po prostu tak maja!!! Zadbaj tylko o to aby lekarz mial kwestie ciemiaczka na uwadze.. A... Ja pialam mleko jak szalona :O -teraz przestalam bo maly mial za duzo wapnia w organizmie..moze i ty jakis podobny blad popelniasz... Pozdrawiam cieplo :) I glowa do gory :-)

Gość neta30
do Rusałki. Ja również pozdrawiam. Co do usg to właśnie wczoraj z nim byłam prywatnie u dobrego specjalisty w tej dziedzinie. Po zrobieniu dokładnego badania nic nierprawidłowego nie stwierdził. Wszystko w normie. Echostruktura mózgu we wszystkich projekcjach prawidłowa. Ciśnienie śródczaszkowe prawidłowe. Usłyszałam też, że po prostu niektóre dzieci tak mają. Pytałam już 3 lekarzy o wpływ witaminy D3 na to. I wszyscy twierdzą, że mam dalej podawać 1 kroplę. Więc niewiem co teraz. Mam szukać lekarza, który mi powie, że odstawić. Co lekarz to inna opinia. Dlaczego nie można uzyskać jasnej diagnozy i zalecenia. Ja chcę jak najlepiej dla syna, więc pewnie będę drążyła dalej. Zalecenie mamy takie: Dalsza obserwacja neurorozwojowa. Monitorowanie przysostu obwodu głowy. Ewentualna kontrola usg. Acha, co do wielkości ciemiączka to mały urodził się już z ciemiączkiem 1x1. Zaden z neonatologów ani pediatrów nie mówił, że to coś nie tak. Taka poprostu jego uroda.

Gość xwojcio
Witam wszystkich. Mamy z żoną ten sam problem. Dziecko urodziło się z ciemiączkiem 0,5x0,5 pediatra kazał podawać 1 kloplę dziennie, tak się złożyło, że zmieniliśmy lekarza rodzinnego i teraz dziecko ma 5 m-cy i prawie zarośnięte ciemiączko. Nowy lekarz powiedziała, że nie powinna być podawana wit. D3 wogóle, z uwagi na tak małe ciemiączko. Nie wiem, gdzie Ci lekarze się kształcą, ale dla jednego 2x2 =4 a dla drugiego nie. Tylko, jak z tytułu błędnych decyzji lekarskich człowiek ma z dzieckiem problemy, to zostaje z nimi sam. I powiedzą wtedy , że dziecko należy do grupy z szybko zarastającymi ciemiączkami. Takie diagnozy mógłbym stawiać i ja.

Gość isabela
witam też mam problem z małym ciemiączkiem i nie wiem co robić. Po urodzeniu stwierdzono "wielkość ciemiaczka śladowa" nie podawać wit D i się nie martwić. Nie 1x1 lub 0,5x0,5 jak piszecie tylko wielkość śladowa. Mały ma teraz 4,5 m-ca ładnie przybywa na wadze, główka też rośnie ale ciemiączko nadal małe. Niby wszystko dobrze ale jakos się martwię (na ostatniej wizycie pani doktor badając ciemiączko popadła w zamyślenie) chyba pójdę na dodatkoą konsultację do innego lekarza. Lepiej sprawdzić teraz i rozwiać wątpliwości.

Gość Boginka_2005
witam, mój synek ma 6,5 mies. i również szybko zarastające ciemiączko urodził się mając 1x1 wtedy nie wiedziałam, że takie ciemiaczko nalezy do małych, byłam przekonana, że wszystkie dzieci tak mają podawałam wit. D3 zgodnie z zaleceniem pediatry codziennie po 1 kropli, nawet latem! gdybym wiedziała, że ciemiączko zarasta za szybko, na własną odpowiedzialność odstawiłabym witaminę latem a tymczasem dowiedziałam się, że została tylko \"mała szczelina\" od pediatry, która przyszła na zastępstwo za poprzednią zmroziło mnie, nie powiem lekarka zaleciła odstawienie wit. D3 i konsultację u neurologa byłam wczoraj na tej konsultacji i co? dziecko rozwija się jak najbardziej prawidłowo neurolog powiedział, że ciemiączka praktycznie już nie ma, a wielkość i szybkość zarastania jest sprawą indywidualną każdego dziecka i nie tyle ciemiączkiem należy się martwić, co nieprawidłowym przyrostem głowy u synka głowa jest ok, wprawdzie jest dość mała, ale mieści się pomiędzy 10 a 3 centylem, poza tym jest proporcjonalna do reszty ciała zarówno ja jak i mój mąż mamy małe głowy i nic złego z tego nie wynika :) zalecenie neurologa - comiesięczne monitorowanie przyrostu obwodu głowy i tyle sprawdził też, czy szwy czaszkowe nie mają tendencji do zbyt szybkiego zarastania - na szczęście nie mają acha, mamy podawać wit. D3 1 kroplę dziennie, od dziś znowu ją podajemy pozdrawiam i proponuję wszystkim martwiącym się wizytę u dobrego neurologa, tak dla świętego spokoju pozdrawiam serdecznie!

Gość amaj
Niewatpliwie jest związek pomiędzy podawaniem dziecku wit D3 a zarastaniem ciemiączka, ale okazuje się, że także podawanie kobiecie w ciązy zbyt szybko preparatów wielowitaminowych, zawierających także tą witaminę, nie pozostaje bez znaczenia. Pewna mądra p.dr. powiedziała, że witaminy mozna brać dopiero od 2 trymestru ciąży! Rodzicom, którzy nie wiedzą co począć z takim problemem- polecam poradnie chorób metabolicznych- tam się znają na takich przypadłościach..

Gość orzeszek.76
Witam jestem z tym tematem na bieżąco. Moje dziecko dostało skierowanie do poradni zaburzeń metabolicznych z powodu szybko zarastającego ciemiączka. Korzystamy z poradni w Centrum Zdrowia Dziecka, ale są też oczywiście pywatne kliniki. pozdrawiam

Gość do poardni
u mojej córci też stwierdzono zarastające ciemiączko - ma 4 miesiące - podobno na usg już jest za małe ciemiączko i dostałam skierowanie do poradni metabolicznej - poweidzcie, jak wygląda "leczenie" w takim przypadku, pediatra mi powiedziała, że dużo przpajać i dawać na przemian jedzenie mleczne i bezmleczne, no i nie podawać kaszek ani kleików ryżowych. Muszę zrobić badania i wysłać do CZD i wyznaczą dopiero wizytę. Napiszcie coś więcej - pliss

Gość to tylko jaaaaa
moj ma 5 m-cy i 1/1 ciemiaczko

Gość aem
witam, moja córeczka urodziła się z małym ciemiączkiem 0,5x0,5. nasz pediatra od początku nie zalecał podawania wit. d3 ze względu a małe ciemiączko, teraz córa skoczyła 3 miesiące i przy dzisiejszej wizycie lekarz stwierdził że ciemiączko już praktycznie zarośnięte!! witaminy nadal nie podajemy, żadnych zaleceń od lekarza nie dostaliśmy, ponoć wszystko jest w porządku i nie ma powodu do zmartwień, ja jednak zastanawiam się nad wizytą u jakiegoś innego specjalisty?

Aem, mój synek urodził się z ciemiączkiem 0,5x0,5. Jak miał 2 miesiące ciemiączko było już całkowicie zarośnięte. Najważniejsze jest to, czy główka rośnie. Jeśli dziecko ma wyraźne szwy czaszkowe to nie ma powodów do niepokoju. Moja teściowa- pediatra w ogóle olała temat, nie kazała się martwić ale mieszkamy bardzo daleko od siebie i na co dzień chodzę do innego lekarza więc mieliśmy zlecone różne badania- poziomy elektrolitów w krwi i moczu, neurologa, nefrologa, usg, nawet wizytę w poradni metabolicznej CZD ale wszystkie wyniki były prawidłowe :) Teraz synek ma 10,5 miesiąca i super się rozwija. Także nie martw się na zapas :)

My też nie dawaliśmy wit D. Jak synek miał pół roku oznaczaliśmy jej poziom w surowicy żeby zobaczyć czy nie ma niedoboru ale wyniki były ok. A teraz, wiosną i latem zupełnie nie ma potrzeby dawać.

Gość violusieńka
moja córka ma 21m-cy i ciemiaczko 0,5x0,5 Lekarka mi powiedziala kiedys ,że do 18m-ca powinno zarosnac ostatnio jak jej mówilam, ze mala jeszcze ma to sprawdzila i powiedziala ,ze mam sie tym wogole nie przejmowac bo sa dzieci ktorym pozniej zarastaja. Czytalam gdzies ,ze lepiej jak pozniej zarosnie niz za wczesnie bo mózg moze nie miec miejsca, ale za dlugo to tez zle wiadomo.

Gość violusieńka
wit d3 daje od poczatku po 1kropelce dziennie i tak mi zalecila nadal podawac.

Gość violusieńka
znalazlam cos takiego: ważniejsze od ciemiączka są szwy czaszki, ciemiączko może zarosnąć, ale jeżeli szwy czaszki będą wciąż niezrośnięte, to nie ma powodów do obaw. Ważne by co miesiąc lekarz kontrolował obwód główki i nanosił, to na siatkę centylową. Jeżeli ciemiączko się szybko zrośnie, do uspokojenia można wykonać usg główki (zbadanie szwów czaszki) u neurologa

Gość aem
dziękuję za odpowiedzi:) nie przejmuje się tym ciemiączkiem, ale jak się ma internet i zacznie się czytać różności na ten temat to różne myśli zaczynają się kłębić w głowie...