Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Właśnie zrobiłam

Do tych co mają tatuaż

Polecane posty

Gość Właśnie zrobiłam

Cześć wszystkim 2 dni temu zrobiłam sobie tatuaż. Chciałam się zapytać jak długo wam się goił? I zastanawiam się jak z kapielą, chyba nie jest wskazane aby go moczyc?

Gość Marcja
robilam kilka lat temu, z tego co pamietam to dostalam sopecjalny krem do smarowania, do tego zakrylam go gaza - trzeba uwazac aby go nie podrazniac/ocierac np ubraniem... co do kampieli to ja sie kapalam tylko normalka ze nie szorowalam tatuazu gabka omojalam to miejsce i delikatnie wycieralam... gojil sie chyba kilka tygodni

Gość Właśnie zrobiłam
Kilka tygodni? to dość długo. Ja słyszałam tydzień dwa i po sprawie.

mnie się goiło bardzo szybko..... nie kąp się w ciepłej wodzie! przemywaj miejsce tatuażu tylko chłodną wodą z jakimś dobrym mydłem, np. dla dzieci, łagodnym... smaruj maścią, mnie kazali kupić \"Linomag\" czy jakoś tak... niczym nie szoruj i nie nakładaj kremów ani balsamów...

Gość Właśnie zrobiłam
Też mam maść Alantan Plus, ale nie nakładam żadnych opatrunków bo jestem chora i nie wychodze z domku, tylko smaruje maścią i zakladam luźną koszulkę. Wydaje mi się że smarowanie i nakładanie gazy jest gorsze bo ta maść się wytrze w tą gazę, więc chyba lepiej będzie jak jest większy dostęp powietrza.

Mi się goił tydzień a potem przez 3 miesiące nie powinno się chodzić na solarium i ogólnie na słoneczne pronienie dawać go.

Gość Właśnie zrobiłam
3 miesiące bez opalania? no kurcze a tu sylwester i zamierzałam się troche opalić bo dośc bladziutka jestem :( Naprawdę nie można się tak długo opalać?

no, faktycznie nie można się opalać... moja koleżanka ma tatuaż na plecach i trochę ją słońce przypiekło... STRASZNIE SPUCHŁA w miejscu, gdzie ma tatuaż!! więc nie polecam, poważnie! a gdzie masz ten tatuaż? no i zamiast solarium może spróbuj jakichś balsamów brązujących?

Gość Właśnie zrobiłam
Tatuaż jest nad samą pupą. Ale pomyślałam sobie czy np.nie mogłabym samego tatuażu zakryć i się wtedy opalać?

jasne, że możesz! chodzi tylko o to, aby nie opalać miejsca, gdzie jest tatuaż..... tylko będziesz miała białą plamę nad pupą i tak czy tak nie założysz na Sylwestra kreacji odsłaniającej tatuaż... :-(

Gość pppppp
nie mozna opalac ani sie kompac tzn moczyc.nawilzaj non stop barwnik lepiej sie wchlania.

Gość Właśnie zrobiłam
Tatuaż jest kolorowy, więc nie musi się opalać ;) dzięki za rady.

Poczytałam kilka stron o tatuażu i sie kompletnie już zamotałam w tym wszystkim. Chodzi o smarowanie go jakąś maścią. No więc na jednym z forum przeczytałam że nie można go zbyt często i grubo smarowć bo się rozmięknie. Kurcze to mam go smarować często żeby się nie przeszuszył czy nie bo już nie wiem :(

Smarowalam alantanem, goiło sie 1,5tyg, ponoć bardzo szybko ale to zalezy od skóry. Nie wiem czy ktoś o tym pisal ale ponoć przy dużym spożyciu % tatuaz może blaknąc

Malinkaa7 - generalnie to miejsce należy traktować jak ranę, oczywiscie w tym początkowym okresie. Blaknie też od morskiej wody więc uwazajcie w wakacje (kolezance zblakł po pobycie w Hiszpanii).

A właśnie już największe kontrowersje budzi ta folia. Bo czytałam, że to niedobrze, bo nie ma dostępu powietrza.

Gość Boże Ludzie
Mnie tatuaż zagoił się po 3 dniach, a to dlatego, że: przez te dni nie moczyłam go. Nie zakrywałam żadnymi gazami, duperelami itp. Smarowałam go zwykłym kremem nivea :). I po 3 dniach zszedł mi ostatni strupek... Faktycznie, nie można opalać tego miejsca przez jakiś czas, ale nie przesadzajcie z tymi środkami bezpieczeństwa, jak gazy, folie itd. Pozdrawiam :)

No właśnie niektórzy mówią, że strupy zawsze są innie że nie ma. Więc ja już nic nie wiem.

witam, mój osobisty małzonek jest Tatuatorem, zatem wiem co powiadam: po zrobieniu tatoo, nie nalezy: 1. pić alkoholu - cisnienie może spowodowac wypchnięcie tuszu spod skóry 2. opalać sie na solarium czy na słońcu 3. brać kapieli - szybki pryszniczyk wskazany 4. nosić ubrań ścisle przylegających do miejsca tatuowanego 5. odkrywać - wskazane jest nosić luźną odzież 6. robić okładów czy jakichkolwiek opatrunków - skóra ma oddychać ! 7. ZRYWAĆ STRUPÓW !!! Maść Alantan Plus, dostepna za grosze w aptece odpowiednio natłuści skórę i pomoże w prawidłowym gojeniu się, jakby nie było rany. pozdrawiam :)

Gość lavitaaa
osobiscie zrobilam sobie tez niedawno tatuaz. wklepywalam co 4 godziny maść alantan plus. po nasmarowaniu tatuazu bardzo mocno nalzey wklepywac tą maść,wtedy tatuaz szybko sie zagoi i bedzie miał intensywny a nie blady kolor. wiem ze klepanie sie jest bardzo bolesne ale trzeba to przezyc!! klepiąc sie po tatuazu rozbijamy te malutkie strupki i wtedy maść szybciej wnika w ciało. przed kazdym nasmarowanie mascia nalezy przemyc woda z mydlem tatuaz. pozdrawiam!

Gość kasztanek_21
u mnie goil sie jakies 1,5-2tyg.smarowalam ile sie dalo alantanem,kapieli nie tylko prysznic i omijalalm ta miejsce podczas mycia gabka.zadnych opatrunkow skora musi oddychac.co do odziezy to luzna najlepiej chociaz ja mialam problem bo zrobilam spory i nad tylkiem:/

Gość tak to ona
ja mam tautaz na dole pleców juz jakies 2 lata goił mi sie ładnie jkais tydzień miała małe strupki ktre z czasem same odpadły potem troche mnie to mijejsce swedziało ale to przez to ze sie goił.pozdrawiam :)

Minął juz tydzień tatuaż już ładnie wygląda. Chciałabym pójść na solarium bo w krótce sylwester. Oczywiście tatuaż bym zakryła podczas opalania czy w takim wypadku mogę trochę się poopalać?

Gość Moniaaa1
jesli zakryjesz to pewnie mozesz sie opalac

Gość Moniaaa1
ale nie wiem na 100%, tylko przypuszczam. no ale jesli mialabys go zakryty to nie wiem czemu nie moglabys sie opalac