Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość filipja

kto piecze chleb w maszynie i jest w tym mistrzem!?

Polecane posty

Gość filipja

hej, od niedawna sprawdzam maszynę do pieczenia chleba. Próbuję różne przepisy, różne cykle ale za każdym razem pojawia się ten sam problem. Chleb zaraz na początku pieczenia zapada się a poźniej kruszy przy powierzchni, tak mniej więcej do głębokości 2 cm. Ostatnio dodałam mniej wody. Chleb nie zapadł się tym razem i już byłam uradowana ale za to stał się bardziej "gliniasty" i nadal kruchy przy powierzchni. Czy ktoś mże mi pomóc w tej sprawie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ludzieeeee
Ja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość filipja
ponawiam pytanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kup gotowe mieszanki chleba
zawsze sie udaje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość filipja
dzięki za radę:) ale po to piekę sama aby nie jeść tej nieciekawej mieszanki ze sklepu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozumiem że masz swój młyn
i "swojską" mąkę :P Ja piekę chleb w automacie zarówno z gotowych mieszanek i jest to za każdym razem udany wypiek, korzystam też z przepisów zalączonych z maszynką do pieczenia chleba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość filipja
dodałam mniej wody - wyszła glina:) więc ponawiam pytanie z pierwszego postu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poala
ooo właśnie rozmyślam nad kupieniem takiego automatu! poradźcie - rzeczywiście warto? i jakiej firmy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mój M od kilku tygodni piecze sam chlebek--ale nie kupuje gotowej mieszanki ,robi sam zakwas i potem tylko zakwas i mąka razowa.piecvze w piekarniku elektrycznym -musze sie przyznać że nie wierzyłam ze mu sie uda ---a jednak:):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość j-ka
warto, ja pieke od ponad 2 lat. Po pierwsze nie dawaj mniej wody,mozna wiecej ale nigdy mniej. Chleby ciemne czasami wychodza troche zakalcowate ale maka razowa jest ciezsza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość molka123
kilka lat temu skusilam sie na ta maszyne do chleba i....bardzo bylam rozczarowana...po na prawde kilkunastu probach zawsze cos bylo nie tak- albo smak, albo glina albo sie kruszyl.....teraz gdy jest tak duzy wybor chleba w sklepie na prawde szkoda czasu i pieniedzy na swoj chlebek pieczony w tej maszynie. Na temat chlebow wypiekanych z zakwasem, tradycyjnie w piecach itp...sie nie wypowiadam :) dodam jeszcze do tematu ze..nawet jak chlebek konsystencjonalnie mi wyszedl ( a wlasciwie tylko biala bulka) to no niestety nie zastapi chleba do kanapki z wedlina itp ale...zycze powodzenia mimo wszystko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość filipja
j-ka, ja właśnie próbuję z mąki razowej - właściwie mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej i zwykłej białej pszennej. Pięknie rośnie ale później, w trakcie pieczenia zapada się w środku. To jeszcze nie jest najgorsze. Najbardziej irytujące jest to, że kruszy się na powierzchni. Wiesz może z czego to wynika? molka, skoro już mam tę maszynę, to tak łatwo z używania jej nie zrezygnuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość j-ka
zeby skorka sie nie kruszyla to jak wystagnie wkladam go do foliowej torebki a potem dopiero kroje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość j-ka
filipja a jaka lejesz wode do mieszanki ? Ja kupuje gotowe mieszanki w Kaufland i pisze zeby wlac letnia wode.Jak jest za ciepla to czasami tez nie wyjdzie. Poza tym jeszcze nigdy nie wyszedl mi chleb razowy z ziarnami, mimo to czasami go pieke i nie trace nadziei, ze kiedys wyrosnie piekny bochenek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość molka123
filipja ehh..ja tez nie tak latwo ;) ale jednak.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość keri195
Powiem szczerze, że sam się jakiś czas temu napaliłem na taką maszynkę do pieczenia chleba. Jednak bardzo się cieszę, że jej nie kupiłem, ponieważ sam nauczyłem się piec chlebki. Poczytałem różne forma i zdobyłem pewną wiedzę teoretyczną. Dzięki temu sam wyhodowałem zakwas z mąki żytniej. Zakwas ma tę zaletę nad drożdżami, że w trakcie pieczenia ciasto nie zapada się i przy dobrym zakwasie ciasto zawsze wyrośnie. Powiem szczerze, że miałem dosyć chlebów ze sklepów, szczególnie z supermarketów, ponieważ taki chleb może zawierać wg przepisów nawet do 100 składników chemicznych. Poza tym jego smak jest byle jaki. Na zakwasie robię prosty w przygotowaniu chlebek pszenno-żytni z dodatkiem pestek słonecznika lub dyni. Po upieczeniu chlebek jest dobrze wyrośnięty i nie zapada się. Nie wychodzi gliniasty i jest w 100% naturalny (tylko mąka i woda). Powiem szczerze, że sam byłem zaskoczony tak dobrymi wynikami. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lokk
keri195 a moglbys podac przepis na taki chlebek, ktory udalby sie w piekarniku? Chetnie bym zrobila

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość filipja
j-ka, dzięki za radę.Ja spryskiwałam skórkę wodą po upieczeniu i od razu w ściereczkę zawijałam. Kruszy się nie tylko skórka ale także górna warstwa chleba. Woda ma temperaturę pokojową. Wogóle to mam wrażenie, że chleb po upieczeniu ma w górnej warstwie inną konsystencję niż w dolnej. keri, ja też parę lat temu piekłam chleb na własnoręcznie zrobionym zakwasie. Używałam wtedy jakiejś starej, chyba amerykańskiej, maszyny do chleba, z jednym mieszadłem. Przyznaję, że chleb wychodził mi na prawdę dobry. Teraz moja maszyna ma dwa mieszadła, jest nowa i chleb nie wychodzi najlepszy. Aha, także chciałabym poznać Twój przepis na chleb i zakwas:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość filipja
podnoszę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość filipja
kolejny chleb, kolejna krucha góra, czy na prawdę nikt nie wie dlaczego tak się dzieje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość j-ka
w mojej instrukcji pisze, ze jak chleb sie zapada to woda dolana do maki mogla byc za ciepla lub za cieplo bylo w domu wtedy chleb przerasta i opada. Tyle tylko, ze przewaznie tak jest latem. Kiedys nawet wylaczyl mi sie automat bo bylo ponad 36 stopni. Skorka czasami sie kruszy jak nastawia sie za ciemny kolor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość filipja
dzięki j-ka ech... w domu nie jest za ciepło. Automat ustawiam na średnio ciemną skórkę choć i tak wychodzi zupełnie biała. Jak widzę, chyba czeka mnie jeszcze parę prób...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pikorz
Pic polega na tym, że te wszystkie maszynki dają maksymalną temperaturę 140 stC, a chleb powinien być pieczony w 220stC lekkim obniżanie w trakcie . i tu jest pies pogrzebany. Te maszyny są do dupy, bo inaczej stopiłyby się obudowy. Czyli jak zwykle zostaliśmy oszukani przez producentów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja mam maszynę do chleba już ponad rok i w zasadzie nie zdarzyło się, żeby chleb nie wyszedł, chyba, że popełniłam jakiś ewidentny błąd podczas odmierzania składników. Chleb robię z mąki żytniej razowej z dodatkiem pszennej i na początku postępowałam ściśle wg instrukcji dołączonych do opakowania. Mąkę ważyłam wagą kuchenną, wodę odmierzałam co do mililitra miarką, drożdży używałam suszonych, bo tak kazały przepisy. Chleb zawsze wychodził super. Po czasie zaczęłam próbowac własne przepisy oraz stosowania drożdży świeżych i zakwasu. Też wychodził pyszny, ale do tego trzeba doświadczenia, żeby wiedzieć jaka ma być konsystencja ciasta. Moim zdaniem jak komuś nie wychodzi, to albo źle odmierzył składniki, albo wziął przepis z internetu, który wcale nie musi być dopasowany do maszyny, albo po prostu kupił bubel.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po ziele
To niemożliwe, że chleb z automatu nie wychodzi. Przepis na chleb nie może być pierwszy lepszy, czy taki do pieczenia w piekarniku, lecz musi to być Przepis do WYPIEKU CHLEBA w automacie. Poza tym, może ustawiasz nie ten program. Sprawa drożdży też jest dyskusyjna, chyba, że dajesz w proszku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej problem opadania chleba rozwiazalem za duzo drozdzy jak sie da to on szybko rosnie a potem po pieczeniu zapada sie w srodku zmniejsz ilosc drozdzy tak ok 20% i sprobuj letnia woda i przesiej maka czy mieszanke przez sito - mi wychodza juz prawie wszystkie chlebki a mam zelmera maszyne z jednym mieszadlem zajebiste ciasto dorzdzowe wycxhodzi z tej maszyny - taka maszyna to naprawde zajebista sprawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pioza tym do chleba dodaj ugotowanego ziemniaka rozgnieconego- wychodzi bardzo puszysty , mozna tez oliwe albo lej lyzke dodac- ladna skorka wychodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hej. Jak kupuje gotowe mieszanki na chleb i mąki w sklepie internetowym upieczchleb duży wybór smaków chlebów od dyniowego po hinduski czy miłosci, cebulowy czy pszenny.. Receptura prosta do zrobienia , tylko dodajemy wode i drożdze.. wysyłka szybka. Polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×