Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wuzetka1969

przepraszam cie

Polecane posty

gratuluje goraco, ja juz w 24 tygodniu a do dzis pamietam chwile w ktorej uswiadomilam sobie, ze bede mama jeszcze wszystko przed toba

Gość fajnie ale...
skoro starałaś sie o dziecko to kwas powinnaś brac już od dawna!!!!!!!!nie wiedziałąś o tym. teraz to sobie możesz brać! ale ludzie są otępiali

fajnie ale... Po poczęciu dziecka zwiększa się zapotrzebowanie na kwas foliowy, w celu prawidłowego wykształcenia cewki nerwowej. Przed zajściem nie zawsze jest taka potrzeba...

Gość fajnie ale...
czytałm ostatnio publikacje na temat kwasu foliowego i tam wyraźnie było napisane, że najważniejsze jest uzupełnienie niedoborów PRZED ciążą! a nasza autorka jest już miesiąc w ciąży i nie wie nawet jak to łykać...:(

Gość buka poka
Najwieksze znaczenie ma branie kwasu foliwego przynajmniej 3 miesiące przed zajściem w ciążę. Branie w samej ciąży nie jest juz takie istotne.

Gość fajnie ale...
buka, co racja to racja. niech łyka, chociaz uwazam, ze za późno. Laska ma 37 lat (chyba) a w tym wieku powinno sie wiedziec takie rzeczy. dziwi mnie, że lekarz jej tego nie powiedział...

Gość beataka30
miesiąc temu urodziłam zdrowe dziecko a kwas foliowy lekarz zapisał mi dopiero od 6 mies. jak jego poziom nieco sie obizył.Dawniej kobiety nie brały tego i rodziły zdrowe dzieci.

Gość kito mono
Nie zgadzam sie z fajnie al.... organizm więcej potrzebuje kwasu ale też sam go produkuje i można go wspomóć tabletami ale nie jest to konieczne:)

Gratulacje 🌼 Co do przyjmowania kwasu foliowego to łykaj sobie 1 tabletkę dziennie i nie martw się wpisami typu... już za późno, teraz to sobie możesz brać... Nie wszyscy muszą mieć przed zajściem w ciążę niedobory, więc nie ma się czym martwić, a teraz sobie przyjmuj by u ciebie te niedobory nie wystąpiły :)

gratulacje!! 🌻 nie przejmuj się wpisami,że trzeba brać przed ciążą... nasze mamy nie miały o tym pojęcia, nie miały usg, a my jestesmy zdrowe i płodne :-D i tak my mamy do porzdu

Również serdecznie gratuluję:) Szczególnie, że też jestem po laparoskopii i w zasadzie nie dawano nam już szans na naturalne poczęcie. A tu sie nie sprawdziło i za miesiąc mam termin porodu:) Pozdrawiam.

serdecznie ci gratuluje. a co do kwasu foliowego to nie sluchaj tych brednij.ja moja droga z pierwszym dzieckiem w ogole go nie bralam bo nikt mi o tym nie powiedzial.jak i rowniez nasze matki i prabapki tez nie braly i jakos jestesmy duzi i zdrowi.yakze nie martw sie i lykaj po jednej tabletce.a na paranoiczki ciezarne nie zwracaj uwagi.

Gość Moniaaa1
łykanie kwasu foliowego gdy jest juz sie w ciązy zmniejsza ryzyko poronienia. ale nie wpływa na zdrowie dziecka. tylko jezeli jesz kwas przed ciązą ( nawet 3 miesiące przed) ma on takie działanie jak pisze w ulotce. ALE TYLKO GDY JESZ GO PRZED ZAJSCIEM W CIĄZE. oczywiscie teraz tez go łykaj

Gość Alexxxa
To, że kiedyś nie brało się kwasu przed ciążą nie znaczy, że wszystkie dzieci rodziły się zdrowe. Mojej znajomej córka nie brała kwasu foliowego i urodziła dziecko z roszczepem kręgosłupa. oczywiście w dawnych czasach takie dzieci tez sie rodziły, ale nie miały szans na przeżycie. Jeżeli można obniżyć to ryzyko, to dlaczego tego nie robić?

jask i kiedys tak i teraz rodza sie dzieci chore.ale wiadomo ze jezeli mozna temu zapobiec to trzeba z tego kozystac.co nie znaczy zeby popadac w paranoje.tak jak juz ktoras napisala \"teraz to sobie mozesz brac jak nie bralas przed zajsiem\"to nie rozumiem .w takim razie juz jest za pozno i ma usunac czy co?chyba ze przewidziala ze dziecko urodzi sie chore to po cholere ma brac ten zakichany folik. takie wlasnie wpisy mhie wkurzaja.

Ale jeśli autorka topiku już jest w ciąży to nie ma jej co wypominać że nie brała go przed zajściem, bo to i tak nie cofnie czasu.

i oto chodzi.zastanawiam sie wlasnie po co takie kretynskie straszace teksty.

🌼 G R A T U L U J Ę 🌼 Ja miałam zalecony kwas foliowy 3 x dziennie.Ale to zależy od zawartości dawki w jednej tabletce. Jeszcze raz gratuluję i uważaj na siebie.

Wielkie gratulacje!!!!! Zycze zdrowia i takiej radosci przez cala ciaze🌻 fajnie ale...- dowiodlas ze ludzie sa otepiali..............ech. Powinnas brac wczesniej kwas al nic sie nie stalo ze nie bralas. w ciazy musisz koniecznie. ja bralam folik. kwas bierze sie 1 trymestr.

Gość bulabula
Dlaczego piszesz ,że jest otępiała?.Na niejednym topiku to ty dowiodłaś ,że niektóre kobiety są proste jak kij.TO dotyczy Ciebie Do autorki......Nic się nie stało i dobrze o tym wiemy.Kwas foliowy bierz raz dziennie i bedzie oki.Chyba ,że twój gin zaleci inaczej.

Gość bulabula
Wypowiedz wyżej była do znajomej.Najmadrzejszej matki na świecie!!!!!!

cytuje: fajnie ale... skoro starałaś sie o dziecko to kwas powinnaś brac już od dawna!!!!!!!!nie wiedziałąś o tym. teraz to sobie możesz brać! ale ludzie są otępiali

Moja historia była tak trudna,że ja nie bardzo wierzyłam ,że się może udać zajście w ciąże stąd nie brałam kwasu foliowego przed. To tak w celu wyjasnienia:) pisze.

Gość Pitulka
Gratuluję poczęcia. Ja też staram się zajść w ciążę (być może jestem), ale kwas foliowy biorę od około dwoch lat (na wszelki wypadek). W sierpniu odstawiłam pigułki anty. i teraz , po odczekaniu paru miesięcy, staramy się o dziecko. Ja też miałam od kiedy pamiętam problemy - stany zapalne, torbiel itp. , a jednak cały czas brałam Folik, nie jestem najmłodsza (31 lat). Kwas foliowy najlepiej jest brać przynajmniej 6 miesięcy przed planowanym poczęciem i 3 miesiące po poczęciu. Trzy miesiące po poczęciu, dlatego że w tym czasie kształtuje się cały układ nerwowy i ten czas jest bardzo ważny. Potem , gdy już się wykształci, kwas nie jest potrzebny - chyba, że ktoś ma wielkie niedobory. Informacja dla innych - gdy bierze się pigułki antykoncepcyjne , to zwiększa się zapotrzebowanie na kwas foliowy. Każda kobieta, która jest w okresie rozdodczym (dotyczy to również kobiet 40 - letnich), powinna przez cały czas brać kwas foliowy na wszelki wypadek, nawet gdy ma już trójkę dzieci i nie planuje ich więcej.