Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca dziewczyna

Szczepienie przeciw żółtaczce typu B i różyczce

Polecane posty

Gość pytająca dziewczyna

Witam!!! Zaczynam powoli zastanawiać się nad ciążą, chciałabym jednak, żeby to wszystko nie było takie odarte z cudu poczęcia. Jak na razie czytam o tym co powinno się zrobić przed staraniem. Czy wszystkie kobietki szczepicie się pzreciw różyczce i wirusowi żółtaczki typu B?? Czy obecnie nie można sobie tak poprostu zajść w ciażę??, czy teraz najpierw trzeba spędzić rok w laboratoriach medycznych?? Pozdrawiam

Gość ja się szczepiłam
na żółtaczkę, bo pracowałam w laboratorium medycznym i było to obowiązkowe szczepienie, a przeciwko różyczce przed drugą ciążą, bo wtedy pracowałam z dziećmi, a nie przechorowałam jej w dzieciństwie. Tak samo jak i świnki i odry.

Na zółtaczke się nie szczepiłam. Natomiast na różyczke, zrobiłam sobie badania na przeciwciała, bo kiedyś przecież byłyśmy szczepione i wyszło że mam przeciwciała w odpowiedniej liczbie.

Ja tam na nic się nie szczepiłam specjalnie przed ciążą. szczepienie na różyczkę miałam w dzieciństwie więc nie było konieczne. Zrobiłam tylko podtswowe badani krwi i moczu i badanie inekologiczne z cytologią. To wszystko.

Gość ja się szczepiłam
ja się na szczepienia w dzieciństwie nie załapałam :)