Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość --mycha--

powiększone endometrium

Polecane posty

Gość --mycha--

Dziewczyny, gin powiedziała mi po wewnętrznym usg, że mam powiększone endometrium i kazała łykać Duphaston od 16 do 25 dc. Czy któraś z was miała może podobny problem? Babka nie kazała mi sie tym martwić, ale jak zaczęłam podczytywac na ten temat, to nie jest tak wesoło:( Miałam niewielkie bóle podbrzusza po lewej stronie.

Ja w sierpniu miałam podobny problem do Twojego. Lekarz stwierdził u mnie pogrubienie endometrium (18 mm). Powodem wizyty były plamienia w środku cyklu i bardzo mocne bóle brzucha również w środku cyklu. Dostałam Luteinę oraz tabletki antykoncepcyjne, ponieważ ginekolog stwierdził, że przez jakiś czas musimy panować my na okresem a nie mój organizm. W innym wypadku mogłabym mieć spore problemy z ewentualnym zajściem w ciążę. Podczas kontroli w październiku endometrium miało 16 mm. Kolejna kontrola w styczniu. Dowiedziałam się podczas tej pierwszej wizyty, że powinnam dostać skierowanie na wyczyszczenie macicy, ponieważ endometrium było tak duże, jednak nie rodziłam i to było główne przeciw wskazanie. Dodatkowo dowiedziałam się, że mam skłonności do pogrubienia endometrium (wykazały to badania na poziom hormonów) więc nie powinnam zbyt długo zwlekać z decyzją o dziecku. Pozdrawiam

Gość agako
Czasmi endometrium jest niewielkie a dolegliwości są bardzo duże. Moje właśnie jest małe 2 mm a guzki są ok 5mm, dolegliwości bólowe są okropne - nigdy nie wiem kiedy będzie bolało. Czasami boli jak diabli. Lekarz dał mi najpierw Danazol ale trzeba było odstawić bo wątroba nie wytrzymała. Teraz mam Depoproverę ale też chyba nie działa bo nic się nie zmienia. MAm brać zoladex ale jest drogi bo kosztuje 350 zł ampułka. Jestem w tej dobrej sytuacji bo mam dwójkę dzieci i powiedział mi że mam szczęście że wogóle je urodziłam. Dlatego cieszę sie z drugiej strony mówi że leczenie będzie trwało do menopauzy czyli jakieś 12-15 lat.

Do --mychy-- na Twoim miejscu skonsultowałabym się z innym lekarzem. w moim przypadku dopiero 3 lekarz postawił prawidłową diagnozę, dwóch wcześniejszych (kobiety) twierdzilo, że bóle spowodowane są zapaleniem jajników, nawet nie chciały zrobić mi USG. Teraz trwa leczenie i mam nadzieję, że uda mi się zajść w ciążę, ponieważ bardzo chciałabym mieć dziecko. Do agako u mnie nie ma żadnych guzków, na szczęście. Mam nadzieję, że tak jak Tobie, mnie również uda się zajść w ciążę. Pocieszam się tym, że pogrubienie i problemy z endometrium zostały zauważone teraz a nie np za kilka lat, gdy mogłoby być zbyt późno na cokolwiek.

--mycha-- Gdybyś miała jakieś pytania, to zapytaj dziewcząt mocno doświadczonych na naszym Forum :) Usunięcie macicy i co dalej? - Forum dyskusyjne | Gazeta.p

--mycha-- Gdybyś miała jakieś pytania, to zapytaj dziewcząt mocno doświadczonych na naszym Forum :) Usunięcie macicy i co dalej? - Forum dyskusyjne | Gazeta.p

Gość RUDA120170
Mam PROBLEM powiekszone endiometrium ma 8 mm od 3 miesiecy biore luteine "50" w swoim organizmie nie wyczowam zmian na lepsze mam oplawy nadal brzuch pobolewa ale moj gin. kazal mi sie nie martwic mowiac jest ok.nadal mam brac luteine za 3 mies. do kontroli i dodatkowo przepisal globulki 1 rano 2 wieczorem "metronilazol"nie wiem na co jest ta globulka bo wieczorem bede brala "nystatyne". Prosze o wiadomosc w sprawie mojego endiometrium i lekow....

Leki (metronidazol i nystatyna) są na infekcję, prawdopodobnie grzybiczą, chociaż może i na bakteryją się je stosuje. Luteina to progesteron. Naturalnie poziom progesteronu podnosi się w organizmie po owulacji, a nastepnie spada wywołując miesiączkę. Może z powodu niedostatecznego poziomu progesteronu błona śluzowa macicy nie złuszcza się odpowiednio i stąd ta luteina.

Gość RUDA120170
Dziekuje za odpowiedz na moje pytanie dzieki temu mam troszke wiecej wiedzy na ten temat ...tylko szkoda ze ciagle pod kontrola trzeba to miec nie stety to wcale nie jest latwa choroba ciagly strach i niepewnosc ...czy oby na pewno wszystko ok??? Zycze WSZYSTKIM wiekszej pewnosci ZE MUSI BYC TYLKO DOBRZE !!!:)

Gość RUDA120170
Witam -mam problem biore od 4 miesiecy "luteine 50" i czulam sie dosc dobrze moje endiometrium ciagle mialo 8 mm ale obecnie mam problem po wzieciu w 4 miesiacu leku po 18 mam znow okres -prosze o napisanie mi czy to normalne ...z gory bardzo dziekuje bo jestem zaniepokojona czy nie powinnam pujsc do innego lekarza ???