Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margarynka

dziwny problem z paznokciem

Polecane posty

Gość margarynka

Mam bardzo dziwny problem z paznokciem, nigdzie w necie nie znalazłam opisu żadnej choroby, który pasowałby do tego co mi się przytrafiło... Może któraś z Was miała taki problem lub coś wie na ten temat? Otóż pośrodku paznokcia (mowa o ręku) zrobiło mi się wgłębienie na całej długości, szerokie na kilka milimetrów - taka jakby "rynienka". Przez jakis czas wyrównywałam ją po prostu pilniczkiem i polerką. Od jakiegoś jednak czasu w miejscu gdzie wyrasta paznokieć mi wyrasta tak jakby nad tym wgłębieniem cienka skórka - usunęłam ją obcążkami i okazało się, że została po niej maleńki otwór. Po jakimś czasie skórka odrosła, znów ją usunęłam. I tak się to powtarza. Czasem czuję ból w tym palcu, tak jakby ta skórka wyrastająca coś uciskała w środku... Kompletnie nie wiem co to jest i do kogo właściwie powinnam się zgłosić? Dermatolog? A może chirurg? Proszę o pomoc....

Faktycznie dziwne ale mysle ze tu hirurg jest potrzebny raczej ale mozesz jak na moj gust do dermatologa tez sie wybrac lub lekarza pierwszego kontaktu -powinien cos doradzic w razie czego sie do kogo wybrac. Ps kleilas moze sztuczne paznokcje lub tipsy?

Gość margarynka
wiesz co, mam tipsy zelowe ale od niedawna... zalozylam je wlasnie po to zeby ta nierownosc zakryc bo mnie do szalu doprowadzala

hmmm to naprawde nie wiem nie spotkałam sie z czyms takim kurcze a moze to jakies zakazenie ? nie wiem najlepiej udac sie do lekarza 3mam kciuki za Ciebie:)

oooo albo moze uderzyłaś sie kiedys w macierz paznokcja tak to sie chyba nazywa wiesz poczatek paznokcia(tu gdzie wyrasta) i teraz to musi wszytsko zejsc .

Gość koooolka
Ja tez mam taka rynienke na paznokciu od paru lat, i nic z nia nie robie :)

Gość mozliwe ze masz uszkodzoną
macierz paznokcia np przy wycinaniu skórek

Gość margarynka
koolka - a wyrasta Ci jakas skorka? z tą macierzą to raczej nie, bo mi się to zaczęło robić na środku paznokcia a nie od góry. najpierw na srodku zrobila sie ryska a stopniowo rozrastala sie wdluz na cala dlugosc i wszerz na kilka milimetrow... poza tym niepokoi mnie, ze ten palec mnie czasami troszke boli...

Gość gfhg
tez miałam taka rynienke ale sama mi po jakims czasie zniknęła...;]

Gość margarynka
kurcze :( martwie sie... ale chyba najpierw zglosze sie do dermatologa jednak...

Gość margarynka
up...

Gość margarynka
up...

Gość tu poczytasz
aha nie powinnaś powierzchni tego paznokcia wyrównywać pilniczkiem, ani nic wycinać, bo tylko pogarszasz sprawę