Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Olimpia_

Jakie ciasta planujecie Wy lub Wasi rodzice na świeta?

Polecane posty

piernik - już zrobiony, leżakuje sernik - robi moja siostra ze swym menem mannowiec z figami - zrobię ja jutro makowiec - kupimy bo właściwie nikt go nie lubi, ale tak tradycyjnie powinien byc. I w sumie tyle, żeby nie mnożyc jedzenia, którego i tak zawsze za dużo...;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robie: Orzechowca===== to takie placki kruche przekładane kremem i powidłami a na samej górze orzechy upróżone z miodem Sernik====== z Ananasem Makowiec który nazywa się Szogun i jest z dodatkiem tartych jabłek coś wspaniałego. Jestem bardzo ciekawa tego mannowca z figami :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A proszę bardzo, wklejam przepis (znaleziony kiedyś na jakimś forum): FIGOWIEC c i a s t o : 60 dag mąki 20 dag cukru kryształu 2 – 3 łyżki miodu 3 całe jajka + 1 żółtko 15 dag margaryny lub masła 1 małą łyżeczkę sody oczyszczonej Zagnieść ciasto, rozdzielić na 3 części i upiec 3 placki na blasze średniej wielkości. (około 10-15min.) m a s a : 1 litr mleka 8 czubatych łyżek grysiku 25 dag masła 30 dag cukru pudru 1 łyżka kakao bakalie Ugotować mleko z 8 łyżkami grysiku (cały czas mieszając – i tak się przypali) – dobrze wystudzić (lepiej nie tak na beton, bo potem trzeba znowu mikserem rozbijać). Utrzeć masło z cukrem pudrem, dalej ucierając dodawać ostudzony grysik i ucierać tak, żeby masa była biała, o jednolitej konsystencji. Utartą masę podzielić na dwie części. (mała dygresja, że tu można się wykazać dowolna inwencją co do zawartości obu mas), klasyczny figowiec: do jednej masy dodajemy łyżkę kakao, grubo siekane włoskie orzechy i paczkę ciemnych rodzynek namoczonych w rumie (razem z rumem;-) ), do drugiej dwa pokrojone krążki fig i duużo soku z cytryny (ma wyjść kwaskowate) Placki do przekładania można upiec w przeddzień, złożyć razem i owinąć wilgotną ściereczką, żeby nawilgły. Szybsza i bardziej życiowa wersja: przy przekładaniu posmarować je lekko wodą z cukrem i olejkiem do ciast lub sokiem z pomarańczy. Ciemna masa na dół, jasna na górę. Po przełożeniu równo obciążyć (np. deska do krojenia i jakaś już upichcona zimna potrawa na wierzch) Jeśc najlepiej dopiero na drugi dzień. Ja z kolei ciekawa jestem Orzechowca...🌻:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pyszne, lekkie i niewinne ciacho :D ANIOŁEK: Ciasto: 2 jajka ½ szkl. śmietany ½ szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 dkg. mąki pszennej ½ kostki margaryny 1 łyżeczka amoniaku Krem: 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe 1 szkl. śmietany 3 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 margaryna Wykonanie ciasta: Całe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Wszystko razem miksujemy. Mąkę przesiewamy, siekamy z margaryną i dodajemy amoniak. Wszystko razem łączymy ze zmiksowaną masą Z otrzymanego ciasta pieczemy 4 jednakowe placki Krem: Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i śmietanę. W rondelku, na małym ogniu przygotowujemy mleko z cukrem i margaryną. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy zmiksowane jajka. Przez chwilę jeszcze gotujemy. Gorącą masę przekładamy na upieczone wcześniej placki, schładzamy i wkładamy do lodówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zawsze co roku u nas jest mnustwo ciasta bo duża rodzinka. więc: sernik,sero-makowiec,makowiec zwijany,makowiec taki na blache,orzechowiec,piernik,piernik przekłądany bezami,kokosowiec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość małopolanka
1.murzynek przełozony marmoladą rózaną po wierzchu czekolada i posypane uprażonym kokosem 2.na spodzie biszkopt na to jabłka rozsmazone mam swoje w słoikach tylko podgrzewam mocno do tego 2 galaretki agrestowe a mogą byc dowolne jak zaczną tęzec wykładam na biszkopt na to masa tzw. budyniowa tj.masło lub margaryna utarte z budyniem wystudzonym ale nie z proszku tylko ugotowanym z mleka zółtek mąki pszennej i ziemniaczanej a po wierzchu esy - floresy z czekolady 3 sernik gotowany tym przekładam 3 kruche dechy 4.drozdzowe zawijane z makiem 5.prosty wiejski drożdzowy z serem ulubiony przez moich panów narazie upiekłam spody do 3 pierwszych jutro mam zamiar przekładac i piec drozdżowe a takze zrobic sałatki upiec mięso ponownie posprzatac bo juz od nowa bałagan tylko nie wiem jak temu poradze bo juz jestem padnieta i dlatego tu na chwilę przysiadłam i taka refleksja dlaczego nie miałam córki może by mi pomogła synowie już zonaci i przyjada na swięta a mąz chory ale mimo wszystko MIŁYCH WESOŁYCH ŚWIAT

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dove30
miodownik z kaszą manną keks sernik (tylko nie mam koncepcji jaki?) mama piecze drożdżową struclę makową a bratowa jakies cudo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ika 25
ja pieklam na dwa domy /rodzice i tesciowie/ wiec troche tego bylo... 1.makowiec zwijany 2.sernik z rodzynkami i orzechami 3.sernik z wiśniami 4.jabłecznik na kruchym - tradycyjny 5.jabłecznik na biszkopcie - z galaretka 6.pijak 7.biedronka - robiłam pierwszy raz i jestem mile zakoczona *rewelacja* zniknęło jako pierwsze!!!! 8.rafaello - szybkie, na krakresach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×