Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana przyszła mama

ułożenie pośladkowe - znamiona choroby??

Polecane posty

Witam! Mam pytanie do mam, których dzieci ułożyły się pośladkowo..Wiele czytałam artykułów na ten temat i wiele z nich opisuje zależność pomiędzy różnymi chorobami występującymi u dziecka (np. autyzm) a tym, że było ono ułożone nieprawidłowo do porodu...I to pytanie: czy któraś z Was urodziła chore dziecko a było ono ułożone pośladkowo / miednicowo?? I czy są mamy, które mimo tego położenia dziecka mają zdrowiutkie bobasy?? Pozdrawiam serdecznie!!

Gość moje jest zdtrowiódkie

oby moje też było...heh, życie mamy to pasmo zamartwiania się o dziecko, nawet to jeszcze nie narodzone.

Zatroskana ..>> ..absolutnie ulozenie dziecka nie ma nic wspolnego z tym czy w macicy rozwija sie zdrowe czy chore ..To tylko ulozenie .. Ja rowniez mialam syna ulozonego posladkowo .. urodzilam wlasnymi silami .. I tu byl błąd lekarzy ..powinnam miec cesarke ..Dziecko urodzilo sie \"zdrowe\"..ale niedotlenione .. 4 punkty Apgar . Jesli tylko lekarz w ostatniej fazie dojdzie do wniosku ze porod bedzie trudny ...zaządaj cesarki ..dla dobra zdrowego dziecka .To przez porod mozna z dziecka zrobic nawet kaleke .. Teraz sie troche zmienilo i lekarze sami proponuja cesarskie ciecie ..ale nie wszedzie ..:) Pozdrawiam

Moj synek byl ulozony posladkowo i jest calkowicie zdrowiutki...I powiem szczerze,ze pierwsze slysze aby to mialo cos wspolnego z choroba...Owszem wiem,ze u takich maluchow nalezy tylko knotrolowac bioderka dokladniej niz u dzieci ulozonych glowkowo,ale cos o autyzmie?? Ja mialam cc...U mnie w szpitalu nie rodzi sie posladkowo....kiedys moze tak,ale w dzisiejszych czasach wydaje mi sie,ze nawet powinnas miec cesarke bo skutki moga byc naprawde tragiczne...

Dziękuję ślicznie za odpowiedzi!! Moja córunia raczej się już nie odwróci, bo termin mam na 3 stycznia, więc czasu zostało jej niewiele..A poród będę mieć przez cc - jako pierworódka nie będą mnie testować przy położeniu pośladkowym małej...Chyba za dużo się naczytałam w internecie i stąd moje obawy o to, czy Kasia będzie zdrowa..Podniosłyście mnie na duchu - wielkie dzięki!! 🌼

Gość mój maluch odwrcił się
w ostatnim tygodniu przenoszonej ciąży więc córka ma jeszcze czas :)

Gość eiweeeee
może to zbieg okoliczności, ale mój mały też był ułozony posladkowo, a jest chory na SNP... Diagnoza padła dopiero po prawie 4 latach, a do tego czasu wydreptywałam ścieżki od jedenego lekarza do drugiego.... albo ze szpitala do szpitala.

eiweee 🌼 a co to jest SNP??

A co ma ulozenie posladkowe do chorób?Przeciez to tylko ułozenie.Ktoś Ci jakis głupot nagadał.Chroby są zazwyczaj uwarunkowane genetycznie...ja bylam ulozona posladkowo i jestem normalna.Mama miała cesarkę bo juz nie była najmłodsza...pozdrawiam przyszłe mamy.

Marienko 🌼 Nie jestem lekarzem i nie ja wysuwam tego typu hipotezy. Mam nadzieję, że ułożenie naprawdę o niczym nie świadczy..Pozdrawiam!

Gość eiweeeee
SNP - wielohormonalna niedoczynność przysadki mózgowej. mały sam nie rośnie, dostaje hormon wzrostu domięśniowo. Nie bierz tego sobie do serca, bo może to zbieg okoliczności. Dodam, że ja też byłam ułożona posladkowo, a nic mi nie dolega :)

eiweeeee 🌼 Dzięki za odpowiedź! Zwłaszcza druga jej część mnie pocieszyła:) Pozdrowienia dla Twej pociechy!!

Moj synus byl ulozony posladkowo, urodzilam naturalnie, ale mialam zrobione bardzo duze naciecie. Dziecko jest w 100% zdrowe, mialo 10 pkt Agpar Ja takze pierwszy raz slysze, aby ulozenie mialo wplyw na choroby. wszem, slyszalam wielokrotnie o roznych chorobach dzieci urodzonych miednicowo, ale przyczyna byly zaniedbania lekarzy a nie rozwoj w brzuszku.

Gość nie chodzi o to
że dziecko jak jest chore to jest ułożone pośladkowo. Istnieją zwolennicy teorii, która głosi, że poród pośladkowy może, ale nie musi wywoływać (powodować, jak kto woli) dysleksję. Tak uczono mnie na wykładach, ale sama w to nie wierzę.

Gość anisu
Mój synek też był ułożony pośladkowo, urodził się zdrowy i jest zdrowy.

moj syn tez byl ulozony posladkowo-kolankowo, mialam cesarke i urodzil sie zdrowy, ma w tej chwili 16 lat i jest normalnym zdrowym chlopakiem. Jesli to twoja pierwsza ciaza to nie licz na to ze dziecko odwroci sie w ostatniej chwili, teraz chyba juz zawsze w takich przypadkach robia cesarke, wiec nie masz sie czego bac. Bedzie wszystko dobrze, zobaczysz, trzymaj sie, powodzenia